Last news in Fakti

19 Март, 2012 16:11 1 001 0

Събираме пари за децата от дома в Нови хан

  • нови хан-
  • отец иван-
  • дом-
  • сираци-
  • мррб
Събираме пари за децата от дома в Нови хан - 1
Снимка: БГНЕС

На 2 април ще стартира национална дарителска кампания за изграждане на дом за децата от Нови хан, съобщи пред медиите строителният министър Лиляна Павлова след редовната месечна среща с отец Иван днес. Приютът на отеца, изграден доброволно като подслон за деца без родителска грижа, ще трябва да бъде съборен, тъй като не отговаря на закона, но ще бъде изграден нов.

Новият дом за деца ще бъде построен в местността „Побит камък”. В момента при мен живеят общо 160 души – в селата Якимово (област Монтана) и Нови хан (Софийска област). 70 от тях са деца, 3 младежи учат в Пирдоп, а двама – в Семинарията, уточни свещеникът от Нови хан.

Кампанията ще стартира в Народния театър „Иван Вазов” с премиерна прожекция на филм на режисьора Джеки Стоев. Българският дарителски форум също ще се включи в организацията, съобщават от МРРБ.

„Предоставяме нов терен от около 80 дка в село Бузяковци, община Ихтиман. Той е собственост на Главно управление „Строителство и възстановяване” и вече е прехвърлен на администрацията на Софийска област. Върху него има 22 сгради, които ще бъдат предоставени на отец Иван – частично или напълно. Ще се съобразим с искането, което ще бъде направено от него и след оглед на място“, каза министър Павлова. Тя допълни, че на днешната среща са обсъдени оперативни въпроси, свързани с издаването на лични карти, лечението на болни и бременни жени, както и координацията между институциите.

Областният управител на Софийска област Красимир Живков заяви, че процедурата за ремонт на покрива в Нови хан е спазена и искането за финансиране вече е внесено в съответната комисия. Сградите в Бузяковци са в добро състояние. В момента се прави геодезическо заснемане на терена, за да бъдат нанесени всички имоти в скицата, която ще бъде изготвена. На 21 март то трябва да е приключило, каза още Красимир Живков.

Благодаря на министър Павлова, че всичко върви в добра посока. Складовете са заредени, имаме храна и дърва. В имота в Бузяковци ще настаня възрастни хора, а децата могат да ходят там през лятото на лагер за 15-20 дни. Теренът е заграден и охраняем, може да се развива стопанство и животновъдство, каза отец Иван.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА