Last news in Fakti

20 Март, 2012 15:24 783 0

СДС иска нова регулация на конкуренцията

  • софия-
  • сдс-
  • регулация-
  • конкуренция

В условията на икономическа криза правителството на ГЕРБ е оставило управлението на държавата в ръцете на монополите и картелите, които поддържат високи цени и унищожават малкия и средния бизнес. Цените на природния газ, бензина и дизела гонят нови рекорди.

Управлението на ГЕРБ продължава да толерира монополите като правителството безпомощно наблюдава високите цени на горива, храни и лекарства. Ето защо от СДС смятаме, че е необходимо незабавно приемане на нова регулаторна политика, която да прекъсне тенденцията държавата да защитава монополите от конкуренцията, съобщи лидерът на СДС Мартин Димитров на пресконференция след заседание.

В същото време безработицата расте всеки ден и по неофициални данни всеки българин е без работа. Все повече български граждани преминават под прага на бедността и мизерията се превръща в ежедневие. Управляващите не предлагат решаването на тези проблеми, а се плъзгат по пистата на популизма - като обикалят из магазините като пенсионер в „Жан Виденова зима”.

Обещаната от ГЕРБ реформа в областта на здравеопазването се превърна в пълен погром. Липсва достъпно здравеопазване, а лекарствата се плащат с публични средства на двойни и тройни цени.

В края на миналата година управляващите успяха да приглушат общественото недоволство от услугите, които предлагат мобилните оператори. Оказва се обаче, че телекомите чрез различни механизми продължават да подновяват автоматично договорите с клиентите си.

Решението е в спешни, адекватни и решителни мерки. Ето защо от СДС предлагаме:

1. Да се приемат промените в Закона за конкуренцията, внесени от СДС и Синята коалиция, с които се цели ограничаване на монополите - точно определяне на пазарното понятие за господстващо положение, както и изготвяне на системни анализи от страна на Комисията за защита на конкуренцията в секторите, в които предприятия имат монополно или доминиращо положение.

2. От СДС смятаме, че Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за регулиране на съобщенията не изпълняват задълженията си пред българските граждани и затова настояваме за смяна на ръководствата и съставите им.

3. Да се облекчи вносът на горива, което ще създаде условия за конкуренция на пазара и ще доведе до поевтиняване цените на бензина и дизела.

4. Правителството да поиска мандат от парламента за параметрите, в които да бъде подписан новият договор за доставка на природен газ за България. Ние от СДС смятаме, че ще бъде успех, ако доставната цена на природния газ се намали с поне 20%.

5. Да се изработят прозрачни механизми за ценообразуване на медикаментите от Министерство на здравеопазването и Министерски съвет да осигури достъпни цени на лекарствата за всеки български гражданин.

6. Проверка и санкции за мобилните оператори, ако не спазват новите промени в закона и възпрепятстват прекратяването на договорите и преноса на номера. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА