Last news in Fakti

21 Март, 2012 19:45 2 190 0

Студентски град: На 1 общежитие – 4 заведения

  • студентски град-
  • софия-
  • общежитие-
  • заведения-
  • кръчми

В Студентски град в София има 191 заведения и 51 общежития. На 1 общежитие се падат 4 заведения с разнообразни по предмет дейности. Това каза председателят на образователната парламентарна комисия Огнян Стоичков, предаде БГНЕС.

Депутатите обсъждаха доклада на Временната анкетна комисия за установяване на актове и действия, с които е уредена собствеността и начинът на ползване на имоти в Студентски град в София, прието от 40- то Народно събрание на 26.05.2009.

За 2008 г. в Студентски град е имало 31 ресторанта, 96 кафета, 11 дискотеки, 9 нощни клуба, 3 казина, 6 стрийт бара. През 2011 г. дискотеките и нощните клубове вече са 22, ресторантите 33, казината 3. Има и 30 нови сгради. Така на 80 жилищни сгради се падат 62 увеселителни заведение, каза Огнян Стоичков.

Лютви Местан предложи с европари да се "изгради на зелено нов студентски кампус". Образователния министър Сергей Игнатов подкрепи тази идея и посочи, че му предстои да говори по тази тема с министър Томислав Дончев. Той дори посочи, че е убеден, че в бъдеще ще има такъв комплекс, дори и всеки университет ще има собствен кампус. Главният архитект на София Петър Диков каза, че преди време са правени такива изчисления колко ще струва това и те са възлизали на около 2 млрд. евро.

"Въпросът е тази язва да спре да получава метастази", парира мечтите им Огнян Стоичков. Той каза, че се търси решения сега, а не в обозримото бъдеще. Главният архитект на София предложи няколко решения, сред тях и това да се продължи работата по подробния градоустройствен план, защото ако се прави нов се връщаме 10 години назад. Диков предложи и да се задължат ректорите на Университети да извадят от тяхната собственост всичко, което не е свързано с образование, т.е. "да се извадят търговците от храма".

На заседанието Сергей Игнатов за пореден път повтори тезата си, че има илюзия, че има Студентски град. Той посочи, че по – скоро има район в София, където има струпване на общежития. От 50 – те общежития – 48 са на университетите. "Темата Студентски град ми прилича малко на археологически разкопки. Имало е!", каза Игнатов. Той подчерта, че Студентски град е изчезнал с реституцията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА