Last news in Fakti

2 Януари, 2019 10:27 2 600 30

АПИ: Северната скоростна тангента не е планирана като градски булевард

  • тангента-
  • софия

Целта на този път е да изнесе целия транзитен трафик извън София

АПИ: Северната скоростна тангента не е планирана като градски булевард - 1
Снимка: БГНЕС

„Северната скоростна тангента никога не е планирана като градски булевард. От самото начало нейното предназначение е било да изнесе целия транзитен трафик извън София и този път много успешно изпълнява тази роля. Преговорите, които водим със Столична община, е да прецизираме всички крайградски части и това къде ще има винетки, къде няма да има, къде ще има тол система”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” инж. Дончо Атанасов от ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура”. Той посочи, че целта е да се намери такова решение, което да не лишава АПИ от приходите от пътни такси от този път.

„За мен това са измислени скандали, никога Северната скоростна тангента не е била планирана като градска магистрала. Тя винаги е била планирана като крайградска магистрала и е част от републиканската пътна мрежа. Не може да се разглежда само фрагментарно дали да има там винетки по няколко причини – ресурсът, който АПИ отделя за развитието на крайградската инфраструктура на София е доста сериозен”, посочи още инж. Атанасов.

През Северната скоростна тангента преминават на годишна база над 10 млн. автомобила. Затова според представителя на агенцията, дори само 1 млн. автомобили да нямат винетки за преминаването по този път, се губи огромен ресурс.

„Надявам се днес да постигнем споразумение с Агенция „Пътна инфраструктура”. В крайна сметка казусът засяга пет района на Столична община – „Надежда”, „Връбница”, „Нови искър”, „Сердика” и „Кремиковци”, които са непосредствено разположени по протежението на Северната скоростна тангента. Надявам се, че ще постигнем споразумение тези хора да не заплащат винетна такса, въпреки че този път е заложен като транзитен път, но от друга страна има предназначение на път, който отклонява трафика от центъра на града и свързва северните райони на града. Така че надявам се да успеем да запазим неговото предназначение, както беше планирано”, каза зам.-кметът на София инж. Дончо Барбалов.

По повод сигналите за проблеми в системата за новите винетки инж. Дончо Атанасов обясни, че всички проблеми в електронната система ще бъдат изчистени.

Зрители на „Нова телевизия“ сигнализираха, че системата не работи коректно – някои са платили два пъти винетката си, а други имат проблеми с конвертирането на винетките от хартиени в електронни, имаше и информация за блокирани машини за продажба на винетки по бензиностанциите.

„Парите на водача, който е платил два пъти една и съща годишна такса ще бъдат възстановени, а ако има грешки в електронната система, те ще бъдат отстранени в най-скоро време”, коментира Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    12 9 Отговор
    Плящайте ,че как се купува.....остров :) И мавзолей .....как се строи ?
  • 2 къш бе

    14 10 Отговор
    АПИ да се изнася от София!
  • 3 Гост

    21 9 Отговор
    Няма значение за какво сте я планирали! Не трябва да има винетки или тол-система за преминаването й! Нали целта е да се ползва, за да не влизат коли в центъра на града?! Каква е разликата между нея и Южната дъга на Околовръстен път?!
  • 4 Опя

    19 7 Отговор
    След като е планирана да изнесе градския трафик извън София, то защо тангентата се намира в София? Дефакто трафикът не е изнесен извън границите на града!
    Ако искате да вкарате и такси за минаване по царигрдско шосе, бул сливница и бул България, а?
  • 5 Гост

    13 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Парите на водача, който е платил два пъти една и съща годишна такса ще бъдат възстановени."
    Ама друг път!
  • 6 1926

    11 9 Отговор
    Това съоръжение ССТ го ползвам всеки ден.
    Спестява ми доста време.
    С удоволствие си взех винетка.
    Дано скоро направят и Източната Тангента.
    Не плюйте....
  • 7 123

    11 8 Отговор
    Всички водачи.които ползват републиканската пътна мрежа си плащат за това.Не е справедливо да не си плащат
  • 8 Vinetka i za carigradsko i Slivnica

    4 2 Отговор
    Kakvi sa tezi termini”jugna daga”,”severna daga”,tova e okolovrasten pat na Sofia i kak moje da ima pat s vinetka vav vatreshnistta na edin grad ,????Vseki stedno goljam grad v Evropa ima okolovrastno ot: lenti i nagore po cialata obikolka.Tozi drugar na tazi vazrast bi trjabvalo da e po-smiren i da poglejda po-chesto na gore,nishto che trakiva njamat religia.I vmesto da se zanimavat s tangentataw,zashto ne objasnjat koga shte imame 3lenti v posoka otwMladost do Lozen????
  • 9 Що не ми ядете дедовия

    9 2 Отговор
    И апи и тия къде с удоволствие щели да плащат,аз пък с удоволствие бих уринирал върху теб,тъпо същество,Господ да ви какаже,всичките
  • 10 Провинциалист

    7 7 Отговор
    Абе защо софиянци се правят на тарикати иняма да плащат.Тяхната пътна мрежа е най голяма и най потдържана,може да си ходят на работа без да плащат винетка,а примерно един човек за да си излезне от малкото село по скапаната републиканска мрежа си плаща като поп.Абе София не е България,с тази дискриминационна политика след 20 години ще станете 3 млн хора в София и 1 млн хора в останалата страна.
  • 11 ДаБе

    5 7 Отговор
    Аз си купувам винетка за разбит път до лозето, а Софиянци по републикански път, при това магистрала - гратис! Егати "демокрацията"!!!
  • 12 Варна

    6 8 Отговор
    Ей гугутки, софийски. - Крайно време е да разберете, че голяма част от пътищата Ви са правени с пари от държавата, а не от общината, така както е в останалите части на страната. Като искате път, който да не плащате си ги направете със собствени пари! Не може всички други да плащаме за пътища изградени от АПИ, а вие не! Крайно време е да помнете и да плащате, а не само да консумурате

    Коментиран от #13, #14, #26

  • 13 Коментара

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Варна":

    Ти гугутка ли си чавка ли си идея нямам ама да ти обЯсним нЕкои неща.... този път( както магистралите от последните години ) се строят с пари от еврофондовете (ако не вЕрваш се загледай по табелите по тези пътища)...тоест с пари на европейските данъкоплатци. Моят въпрос е - Ще се връщат ли парите на ЕС данъколпатците за тези пътища от тол такси и винетки или не???? ... ебаси евтините схемаджии, поне малко интелект да влагаха

    Коментиран от #17

  • 14 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Варна":

    Докато ти и тези двамата над теб разсъждавате по този начин - няма да има единство на нацията и ще сме в общото блато! Щожма на мен е гадно - да е гадно и на другите! А не е ли по-лесно обратното - щом е хубаво за него, искам да е добре и за мен?! Явно сте на най-ниското ментално ниво и дотолкова ви е капацитета!

    Коментиран от #16

  • 15 Густо Майна

    3 0 Отговор
    АПИ, като всички "държавни ООД - та" се правите на ощипани и си затваряте очите за "виделите как се прави". Няма околовръстен път или байпас в Европа, който да е платен! По вашата логика защо и стария околовръстен на София не е платен: и той извежда транзита от града - не се правете на луди! Поне да не бяхте правили връзки на т.нар. тангента с града. Та да имате очи да говорите за транзит! И това е валидно за всички съществуващи градски обходи в България - буквално крадете пари "законно" от местните! Нали целта им е аз например, като пловдивчанин да се предвижа от Тракия до Прослав по байпаса, за да не се тикам излишно в центъра или Кючука?! Крадете! Нагло и без обяснения точно на такива питания. Същото е и питането защо, ЗАЩО трафика до 3.5 тона заплаща винетка повсеместно за цялата пътна мрежа: от магистрала до четвъртокласен път! Всяко платено шосе трябва да има безплатна алтернатива, поне за МПС до 3.5 тона!!!Разбира се по-нисък клас. Демокрацията се характеризира преди всичко с ПРАВОТО НА ИЗБОР! ЗАЩО АПИ?! Журналистите от Факти, моля задайте ги тези въпроси, където е необходимо ?!

    Коментиран от #18, #21

  • 16 Варна

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Какво ми казваш? - Когато харчат парите ми само за София да сме единни и да се радваме. А когато всички извън София плащаме за разстояния 3-5 км до съседни населени места е справедливо и законно. Кое не схващаш? - Всичките ни пари се харчат за София, на кое искаш да се радваме бе? Другите градове нямат нужди и за тях не е целесъобразно? Не Ви ли стига повече от век да наливаме пари в тъпата София?

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Коментара

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Густо Майна":

    Имено Майна! Тези пътища бяха построени с Еврофондове за да се разтовари трафикът (с отбивки са на всеки 2 км, на всяка крайпътна махала със стаут на квартал итн.) и изведнъж от никъде бам ...бафтичка. Ама старшно няма, нека да го направят палтено, аз кОличката и пуканките вече си ги взех. Тези кото живеят в градът ще им се стъжни... интересно Кака Данчи к'О пак ще обяснява по телевизииките...?!
  • 19 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Варна":

    Първо, не съм ти "бе"! Второ, научи се да водиш нормален разговор! Трето, къде съм писал да се радваш?! Написах, че не трябва да се делим на софиянци и други, а да отстояваме правата си, както в София, така и във Варна, в Пловдив, в Плевен и т.н. Във всяко едно населено място! И мисълта ми бе, не да се дърпаме взаимно надолу, а когато някой извоюва нещо хубаво, да бъде подкрепен а останалите да продължат борбата, за да можем всички да живеем все по-хубаво! Ето, този успех може да се ползва за околовръстното в Пловдив, във Варна и във всички останали градове и села! Ето ти и пример: По-горе, един бе споменал, че единствената бензиностанция в Бобов дол е извън пределите на града и до нея се стига само с винетка! Това не е нормално!

    Коментиран от #22

  • 20 Коментара

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Варна":

    ...е вече си поне ясен - обикновена мисирка.

    Коментиран от #23

  • 21 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Густо Майна":

    Абсолютно правилна забележка и коментар! Подкрепям! Защо тези въпроси не се задават от т.нар. "журналисти"?! Нали и те карат по същите тези пътища, нали тях съвсем законно ги крадат?! Май на никой не му стиска, нали?!
  • 22 Варна

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Вие делите- не ние! Вие харчите нашите пари приоритетно за Вашият град. Приципът е Ние и после провинцията! Не е нормално да ни харчите парите там! Градът ви е град на кърлежи! Не може първо да се купува първо за София а после за всички останали! Не е правилно! Вашият град е град който изкуствено съществува и се пални само и по причина, че харчите приоритетно парите ни там! Вашжите проекти! Има села и градчета, които мостовите им ще паднат, но карай! - На ли София е по- важна! Ще строим с общите пари там! -А останалите да строят с общинските пари и те да плащат после пътя! - Не става така! Крайно време е да се спрете! Нищо! - Абсолютно нищо не е направено в страната, ако не е в интерес на София! - Така не става!

    Коментиран от #25

  • 23 Варна

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Коментара":

    К,во съм ясен бе кестен? Научи се от къде идват парите! Не се дръж като дете в супермаркет! Не може да се строи само за Вас с пари на цялата страна, а после и да не плащате сметките? - До кога така? Тъпият ти град е граден с пари от цялата страна повече от век! - До кога ще наливаме пари там! - Преди повече от 130 години е бил тържища за говеда и сега като гледам пак е същото! Няма ли да се научите, че не може и и не е редно защото има и други градове! - От къв зор ще Ви плащаме сметките ние? - До кога? Конкретният път е строен с парите на всички! Щом на мен ми искат за 3км. Винетка до съседно населено място и вие ще плащате! Няма такива работи!
  • 24 Провинциалист

    3 2 Отговор
    Варна е абсолютно прав, сега боко се подмаза на софиянци (идват избори),но загуби провинцията,еднакви правила за всички.
  • 25 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Варна":

    Разбирам те, но не разбирам защо се репчиш на мен, а не протестирате?! Излезте на протест, но не само във Варна, а и в останалите градове, където околовръстните пътища са платени и нещата ще започнат да се случват! Ето, идват избори, "яйцето им е на задника", използвайте момента! От нас можете да очаквате подкрепа! Ето това искам да кажа, а ти подскачаш и делиш хората на софиянци и други!
  • 26 аман от цепеници

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Варна":

    Винетка за Аспаруховия мост не щеш ли? Само подклаждаш раздори!
  • 27 Плевен Росенлиев

    0 0 Отговор
    Той НАМЕСТНИКЪТ НА ГОСПОД каза !
    Няма да се плаща.
    Инак няма АПИ.
    А друг е въпросът, че у нас се развалят пътища , като част от тях стават МАГИСРАЛИ. Та ни пътища , ни магисрали.
  • 28 CL500

    2 0 Отговор
    Има поговорка - 'Който плаща, той поръчва музиката'. С други думи - това, както ви казват от АПИ е част от магистрала, обявили са го за такава и са взели еврофондове да я направят. А друга част е от РЕПУБЛИКАНСКИЯ бюджет!!! Затова това е и част от РЕПУБЛИКАНСКАТА мрежа, за която се ПЛАЩА винетка. А тези, които ми казват, че тя била в София, ами тогава да са я били обявили за обикновено околовръстно и да сте я платили вие софиянци. Бюджетът ви е над милиард на година, тая тангента струва 240 млн. лева и се строи 4-5 години. Все щяхте да се справите да си я платите!

    Коментиран от #29

  • 29 Коментара

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "CL500":

    Принципно си прав, НО скоростната тангента е "плод" на рамково споразумение и съвместно финансиране между АПИ и Софийска община....гръмко беше обявена като едва ли не новото "Цариградско шосе"....!!! Скоростната тангента беше обявена като част от магистрала Европа след едно Декемврийско заседание на кабинета. До тогава нямаше и такава магистрала ....сешлисе?! Проектът (северна тангента) беше специално одобрен от европейската комисия в Брюксел, тъй като основното финансиране беше с европейски пари (останалите са осигурени от община София)... Забрави за тази песен Републикански бюджет. Не знам също така защо човечецът от Варна така си мисли, че плаща нещо от собственият си дбжоб, но да заповяда щом е така разположен да плаща сметки.... бърза разбивка пращам за да знае какво да си приготви като за начало като ще ми плаща сметките ... Данък сгради - 480лв.,годишна такса за два автомобила в зелена зона - 300лв., данък за автомобилите - 440лв....... и така на татък и т.н., моля прати ми инфо къде да ти пратя банковите сметки... откога те чакам! Всички ние (плащащи данъци!) даваме своята част за републиканският бюджет.

    Коментиран от #30

  • 30 Стефан

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Коментара":

    Като ти гледам разходите направо ще се разплача!!!Защо не дойдеш да поживееш от тази страна на околовръстното по евтинко сигурно ще ти хареса
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове