Last news in Fakti

3 Април, 2012 11:43 1 198 4

Мафията върти 4.7% от икономиката ни

  • престъпност-
  • мафия

Дванадесетте най-значими организирани престъпни дейности в легалната, сива и криминална икономика в България генерират близо 3.5 млрд. лв. годишен оборот, което представлява 4.7% от БВП на страната.

Това заяви анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той представи доклад "Оценка на заплахите от организираната престъпност в България 2010-2011 г." на форум в Народното събрание, посветен на борбата с организираната престъпност.

Свързаността на престъпността на "белите якички" и организираната престъпност е основна заплаха за България. Особено рискова форма на тази свързаност е корпоративната престъпност, която в обществото е позната като "олигархия", продължи Безлов. Според доклада, най-големият нелегален пазар, - този на сексуалните услуги, има индикации на свиване на потреблението. Въпреки това той носи най-голям приход за българските криминални мрежи – 1,26 млрд. лв. годишно.

Говорим днес за оценка на заплахата от тежката организирана престъпност, а не толкова за противодействието срещу нея, посочи Безлов. Моделът, който сме използвали се базира на анализи и данни на основни български институции и за първи път имахме толкова широк достъп до информация, каза той.

През 90-те години имаше огромно насилие - убийства, включително и поръчкови, взривове, но през последните години има значителен спад, отчитат от Центъра за изследване на демокрацията.

Оценката на заплахите е един стандартен инструмент в европейската практика, който идентифицира заплахите, подрежда ги по важност от гледна точка на щетите, които причиняват, заяви на свой ред председателят на УС на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов. Така тя дава насоки на политиците да разпределят ресурсите за противодействие на организираната престъпност, добави той. Откроили сме 8 заплахи в доклада, които идват както от конкретни престъпни групи, така и източници, свързани със законодателни и институционални проблеми, посочи Шентов.

За европейската практика за противодействие на заплахите от организираната престъпност говори и заместник-директорът на Европол Мишел Кие, а Алистър Уули от Агенцията за борба с тежката организирана престъпност /SOCA/, Великобритания, ще запознае участниците във форума с опита на своята страна в тази област.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ..!..

    1 0 Отговор
    защо ли ми се струва, че не са 4,7%, а са около 94,7%... може би е станала техническа грешка...
  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    Da ne barkame mafiata s darjavata......:)
  • 3 Джери... Манго Джери

    0 0 Отговор
    4.7%, хмм... Бележит спад от 95.3 на сто за... една вечер.
  • 4 joro

    0 0 Отговор
    Мафията не беше ли държавата тук.А как пък са точно4,7%,и ги знаят че са толкова.Без наркотиците сигорно.