Last news in Fakti

3 Май, 2012 09:01 1 307 0

ГЕРБ реши да падне банковата тайна при конфискацията

  • конфискация-
  • имущество-
  • пране на пари-
  • мафия

На таксита ще се налага запор, но не и за яхтите и самолетите

ГЕРБ реши да падне банковата тайна при конфискацията - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите отново заседаваха до полунощ. Въпреки усилията, парламентът все още e приел само 51 от 113 члена от Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Ето какво стана в Народното събрание след 22 часа снощи, разкрива бТВ.

Последният текст, който депутатите приеха е член 51. С него съдебният изпълнител може да поиска от МВР спиране от движение за срок до 3 месеца на моторно превозно средство, върху което е наложен запор.

Такситата изгоряха, явно не са от нашите, яхтите и самолетите останаха, явно са от нашите, коментира независимият Георги Терзийски.

Късно вечерта депутатите започнаха да се карат дали обезпечителните мерки ще съсипят всеки търговец, който бъде проверяван за незаконно придобито имущество. Мерките са блокиране на сметки, имоти и транспортни средства.

“Г-н Велчев отсега знае срещу кои фирми ще бъде прилаган този закон - които не спонсорират ГЕРБ, не харесват ГЕРБ, чиито собственици си позволяват да харесват други сили,” каза депутатът Мая Манолова от Коалиция за България.

„Уважаема г-жа Манолова, да аз с усмивка внесох този закон, защото смятам, че всички фирми, които се занимават най-вече с дрога, тъмен бизнес - демек вашите фирми, на БСП, ще бъдат следени и ще бъдат преследвани, защото незаконно се занимават с бизнеса,” отвърна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

„Аз повече няма да наричам този законопроект закон. Това е библия на реваншиста

защото само бог може да има самочувствието, че може да въздава чувство за справедливост у българските граждани,” коментира независимият народен представител Георги Терзийски.

На 12-я час работа опозицията предложи да се прекрати заседанието.

„Доказахте, уважаеми колеги, че сте работливи, не сте банда безделници.

Така че ще ви разбере и премиерът, и Барозу. Този закон ще бъде приет рано или късно, няма нужда тука всички да се измъчваме до посред нощите,” заяви от парламентарната трибуна Метин Казак от ДПС.

Управляващите обаче издържаха да гласуват още час - до 12 без 20, след което председателят Цецка Цачева закри пленарното заседание.

„Сметнахме, че до сутринта, ако стоим, няма да може да гласуваме закона, а все пак и утре е ден. Не мога да разчитам, че хората ще могат да разсъждават трезво и да взимат решения, ако са работили цяла нощ и през деня - това вече не е нормално,” каза Красимир Велчев.

Проверката на комисията за конфискация ще се извършва след като има повдигнато обвинение или влязъл в сила акт за административно нарушение без лицето да бъде уведомявано. Проверката остава тайна до момента, в който не бъде изпратено искане до съда за налагане на обезпечение на имуществото.

Това обясни пред журналисти в кулоарите на парламента министърът на правосъдието Диана Ковачева при осъждането на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество.

На практика по време на проверката не се нарушават правата на съответния човек и ако комисията установи, че няма данни за производство, проверката просто остава без резултат, обясни Ковачева. Когато вече се посяга на имуществото под формата на обезпечение, тогава проверяваният задължително ще бъде уведомен и има право на адвокат.

Мярката е свързана с обстоятелството, че проверяваното лице може да се опита да трансформира имуществото и да го прехвърли на трети лица, коментира Диана Ковачева. Тя беше категорична, че законът не може да се превърне в инструмент за саморазправа между хората, каквито опасения изразиха от левицата заради възможността граждани да подават сигнали. Има две хипотези за започване на проверка - първата, когато има повдигнато обвинение, а втората - при влязъл в сила административен акт или наказателно постановление, което е станало необжалваемо, обясни тя.

Включените възможни сигнали от страна на граждани дават възможност на комисията да контролира самите административни органи, този сигнал не се използва за незабавна проверка, но се изпраща било към прокуратурата или към съответните административни органи, посочи Ковачева и допълни, че смисълът не е гражданите да се топят един други, а да се упражнява контрол върху самите административни органи.

Тя отбеляза също, че каталогът с престъпления, предвиден в закона, е за много тежки престъпления, сред които организирана престъпност, трафик на хора. Що се отнася до текста за административните нарушения, там става въпрос за генерирана облага над 150 хиляди лева, припомни тя и отбеляза, че прагът за проверка на имущество е 250 хиляди лева. Няма как толкова голям брой граждани да бъдат засегнати, коментира Ковачева.

Тя подчерта, че за прилагането на закона е много важен изборът на състава на комисията. Засега обаче повече от половината от текстовете в закона не са приети.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество приема решение за внасяне в съда на искане за обезпечение на бъдещ иск за отнемане на имущество въз основа на доклад на директора на съответната териториална дирекция, когато от проверката са събрани достатъчно данни, от които да се направи обосновано предположение, че имуществото е незаконно придобито, реши парламентът.

В предложението на комисията, което бе прието, отпадат и текстовете, според които с молба човекът, на когото е запорирано имуществото може да поиска да се вдигне запора, ако му е необходимо лечение, ако трябва да плаща издръжка, ако трябва да плати заплати на хората, работещи за него, да плати на синдика или на адвокат, за да го защитава по този закон. Комисията премахва тези условия и внесе текст според който съдът разрешава разплащане "в случай на неотложна необходимост". Предложенията по текста, въпреки късния час, предизвикаха бурен дебат в залата.

Предвижда се още банковата и търговска тайна да пада, когато това е необходимо за постигане на целта на закона.

Ако следващите два дни не стигнат на депутатите да приемат докрай Закона за отнемане на незаконно придобито имущество, те ще работят извънредно следващата седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА