22 Януари, 2019 11:06, обновена 22 Януари, 2019 13:08 2 477 20

Гешев убеден, че Цветан Василев е свързан със собствеността на "Дунарит"

  • цветан василев-
  • дунарит-
  • телк-
  • митьо очите-
  • ветко арабаджиев-
  • николай банев

Зам.-главният прокурор коментира още източването на НЗОК, както и акциите на държавното обвинение срещу Арабаджиеви и Баневи

Гешев убеден, че Цветан Василев е свързан със собствеността на "Дунарит" - 1
Снимка: БГНЕС

"Ако Цветан Василев нямаше нищо общо вече с „Дунарит”, то нямаше да има такава реакция от негова страна", убеден е зам.-главният прокурор Иван Гешев, който беше гост в сутрешния блок на БНТ. Преди дни Емилиян Гебрев, който твърди, че е собственик на предприятието, се оплака, че имало натиск от държавата върху него. В тази връзка Гешев коментира:

„Аз не знам дали той е собственик на „Дунарит”. Защото там тече една сага със собствеността на „Дунарит” с вписванията, с договори. Аз не съм специалист по гражданско право и не мога да преценя дали той наистина е собственик".

"Това, което знам за „Дунарит” е, че е предприятие, купено с пари на вложители на КТБ, така както десетки други предприятия. Едно предприятие, което е печелившо, което има много работници и издържа целия регион. Предприятие, върху което акциите имат запор от КПКОНПИ, НАП и синдиците на КТБ, които искат да удовлетворят длъжниците. Т.е., ако придобият този актив, те ще го продадат и ще се плати на хората, с чиито пари е купено това предприятие”, заяви Гешев.

„Тези престъпления обаче не могат да се разследват за 2-3 дни. Става въпрос за стотици трансакции, които стигат и до офшорни зони, за лица, които са в санкционния списък на Европа – за руски олигарси. Отделно г-н Гебрев казва, че е собственик на „Дунарит”, но икономическата логика показва, че едно предприятие се продава на цена 5-6 пъти по-голяма от годишния оборот, който на „Дунарит” е 50-60 млн. лв. Т.е. стойността му е 200-300 млн. Не може да го продадеш за 10 млн. – това означава, че има нещо не е точно в реда на нормалното. Всеки иска да си купи едно такова предприятие за 10 или 20 млн. лв. Мисля, че 20 млн. лв. бе цената му. Отделно се твърди, че е купено е от не знам си кой и че вече не е на Цветан Василев. Видяхте при предприемане на тези действия обаче каква реакция последва. Така че, ако г-н Цветан Василев вече няма нищо общо, нямаше да предизвика такава болезнена реакция".

"Истината е следната – един кръг от хора, няколко кръга всъщност, искат да придобият това предприятие, от което се изкарват пари. Отделно вероятно част от тях ще използват работниците, за да оказват натиск върху държавата. Това дали тя ще го позволи, не е от моята компетентност. От друга страна стои държавата в лицето на КПКОНПИ, на НАП и съответно интересите на вложителите на КТБ, които искат да си получат парите. А те няма как да ги получат, ако не се продадат активите. Защото „Дунарит” реално е купен с техни пари”, поясни прокурорът.

Гешев коментира и темата от вчерашния ден във връзка със започналите проверки за фалшиви ТЕЛК-ове в редица области в страната.

Той потвърди, че проверката е възложена лично от министър-председателя Бойко Борисов на главния прокурор Сотир Цацаров и оттам на Иван Гешев. Тя се извършва съвместно с НОИ.

„Обобщихме и продължаваме да обобщаваме стари случаи. Констатираха се интересни неща – примерно в Силистра 28% от всички пенсии са инвалидни. В резултат на тези анализи започнаха действия в няколко областни града – Разград, Силистра, Перник, Габрово, където процентът на тези пенсии е най-голям. Варира между 18 и 28 процента, което, без да съм изследвал темата, съм сигурен, че ни прави първенци в Европа”, обяви Гешев и обясни, че са разпитани над 200 души.

„В резултат на това ситуацията е, че поне 70% от тези хора не знаят от какво са болни, не знаят дали са ходили на ТЕЛК, не знаят дали са хоспитализирани, не знаят колко лекари има в съответната комисия. Както казах и вчера, положението е трагично”, заяви зам.-главният прокурор.

Той уточни, че на този етап проверките са започнали в областите, където има най-голям процент инвалидни пенсии, но ще продължат в цялата страна.

„Положението е трагично, защото от бюджета за тези пенсии се изплащат 1,7 милиарда лева. Но всяка такава пенсия води към себе си още няколко неща – поне 39 социални придобивки, за които се плащат още 600 милиона и примерно хоспитализации, за които за голяма част се оказва, че са фиктивни. Паралелно върви източване на Здравната каса, което никой не може да сметне. Така че без претенция за идеална точност – едни стотици милиони отиват в пясъка и те не отиват при тези хора, които имат нужда”, каза Гешев.

Той обясни, че има различни схеми за фалшивите ТЕЛК-ове, при това са различни в различните райони. В Силистра, например имало, посредници, които обикаляли по къщите и предлагали срещу 600 лева да осигурят инвалидни пенсии.

Гешев направи забележка към дейността на НОИ, като според него той трябва да контролира комисиите, които издават решенията за ТЕЛК.

Иван Гешев говори и за другата акция на Спецпрокуратурата от последните дни, свързана с престъпната група, прехвърляла пари в Сирия с цел финансиране на тероризъм. Той поясни, че ДАНС и ГДБОП от една година са разследвали преди да се стигне до арестите. Гешев за пореден път изтъкна, че няма пряка опасност за България и заяви, че за момента няма данни в страната да действа друга подобна група.

Относно издирването на Ветко и Маринела Арабаджиеви зам.-главният прокурор обяви, че към момента няма нови данни за тяхното местонахождение.

„Това, че някой се укрива, значи, че се притеснява от нещо”, каза Гешев.

Той отново заяви, че няма намерение да влиза в задочни разговори с Николай Банев, който прописа писма от ареста и го обвини в изнесени лъжливи информации.

„Няма какво да влизам в спор с подсъдими. Явно напоследък е модерно обвиняемите да стават писмовни. Един колега на г-н Банев от Сърбия постоянно се изявява в различни блогове, г-н Банев пише писма до медиите. Всеки има право да се защитава и да възприема защитна стратегия, каквато прецени. Включително и с медийни атаки, както правят някои обвиняеми кметове – това е част от тяхната преценка как да избегнат наказателна отговорност”, каза прокурорът.

По думите му тече проверка как Банев е получил телефона в ареста си. Най-вероятно обаче е чрез пратка, която има право да получава от роднини.

Очаква се много скоро Турция да екстрадира Димитър Желязков – Митьо Очите.

„В рамките на седмица или може би по-скоро. Ще е спекулативно да давам точни дни, но очакваме да е възможно най-бързо”.

Процедурата по екстрадиция се е забавила, тъй като не става въпрос за страна от Европейския съюз и действат съвсем различни процедура от тези в сравнение с Николай и Евгения Баневи, например.

„Както виждате в Сърбия г-н Цветан Василев вече се чувства уютно вече 3-4 години. И процедурата там не знам докъде е стигнала. Става въпрос за процедури в ЕС и извън ЕС. Тези извън ЕС обяснимо са по-дълги. А за голяма част няма и срокове”, каза Гешев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 коко

    24 4 Отговор
    На тоя разсъжденията му са тъпи до небесата.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 МВР

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "коко":

    Аргументирай се !

    ...или до тук ти стигнаха възможностите ?
  • 5 Цаца (ама от едрата)

    2 14 Отговор

    До коментар #3 от "коко":

    Е ти какво очакваш ? Да ти изнесе подробна информация и доказателства по казуса ли ?!?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Госта

    23 1 Отговор
    Не коментирам Цв. Василев и дали е виновен и дали точно това е казал Гешев. Но докато убежденията заместват доказателствата, прокуратурата няма да печели делата. После ние ще плащаме санкциите от Страсбург.
  • 8 Byg

    1 22 Отговор
    Браво. Най накрая правителство и служби на които им стиска да прилагат законите , попилях и продължат мачкат корумпета и мошета , браво.
  • 9 Шеметна сделка

    17 0 Отговор
    Не е било трудно трите ДЕБЕЛИ момченца да те убедят.
  • 10 NikNay

    11 0 Отговор
    В какво си убеден и какво можеш да докажеш са две различни неща.
  • 11 Сано трепане за тоя

    11 0 Отговор
    Гешев е 100% лъжец и престъпник!!! Подкога на прасето!
  • 12 Хан Ом Ортак

    5 0 Отговор
    Аз съм убеден че Гешев е гениален, но нещо нямам убедителни доказателства....
  • 13 някой

    6 0 Отговор
    Ега си държавата, след като не знае кой е собственик на имущество на територията и! Разузнаванията с какво се занимават? Въпросът е риторичен!
  • 14 Бесен

    7 0 Отговор
    Алоуууу тъпан! Ти си зам главенпрокурор бе! "Убежденията" ти, трябва да са на база доказателства - а не идиотски изкавани тип ако не беше нямаше да! Е нема такава държава щом такъв некадърен номенклатурчик може толкова лесно да се изкачи до едно от най-високите стъпала!!!
  • 15 Иванов

    1 2 Отговор
    Докато Цветан Василев не бъде вкаран в затвора, той ще продължава да върти своите престъпни схеми и да прави далавери!
  • 16 Цвети

    0 2 Отговор
    Разбира се, че Василев е собственик на Дунарит, ама как очаквате човек, който се занимава с далавери и измами да си признае???
  • 17 Васил

    0 1 Отговор
    Василев сложи ръка на доста апетитни бизнеси с парите на народа.
  • 18 Нели

    0 2 Отговор
    Василев е свързан с много неща. Въпросът е кога ще бъде арестуван и съден.
  • 19 Борил

    1 2 Отговор
    Ясно е като бял ден, че Василев е свързан и с Дунарит. Незабвано екстрадиране на Цветан Василев от Сърбия и затвор са единственото разумно решение.
  • 20 брег

    1 0 Отговор
    какви индивиди е назначил б.б.и се хвали с тях
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове