Last news in Fakti

9 Април, 2012 09:16 1 754 0

Внимавайте с личните данни в интернет

  • интернет-
  • лични данни-
  • прокурор-
  • дела

 

Развитата цивилизация е зависима тотално от Интернет, един срив в системата в по-голям мащаб би могъл да доведе до някакъв апокалипсис. Това заяви в сутрешният блок на БНТ Илона Кръстенякова, прокурор във Върховната касационна прокуратура.

По думите й най-масово срещаните посегателства в България са посегателствата срещу лични данни в Интернет.

Кражбите на профили във Фейсбук, интернет-измамите в мрежата, детската порнография също са доста широко разпространени.

Всички посегателства са дръзки и безобразни, но най-тежки увреждания са тези, които се отнасят за престъпленията срещу деца, каза прокурор Кръстенякова и добави, че посегателствата срещу онлайн банки и финансови институции също са се увеличили.

Хората, които ползват интернет да предоставят колкото се може по-малко информация за себе си, за личните си данни по социалните мрежи. Тези, които пазаруват в интернет да внимават много и да не вярват на писма, които биха могли да получат, да не вярват на писма от името на собствените си банки, в които се иска информация за техните кодове, ЕГН-та, предупреждава прокурорът.

Делата у нас за киберпрестъпления са твърде малко, но това

За 2010 година 12 обвинителни акта са внесени в съда, 7 лица за 2010 са с влязла в сила присъда. За 2011 година лицата, срещу които са внесени обвинителни актове са 8, а 7 от тях са осъдени с влязла в сила присъда, отбеляза прокурор Кръстенякова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА