Last news in Fakti

15 Май, 2012 12:19 3 979 0

Тъмната страна на интернет

  • facebook-
  • google-
  • apple-
  • интернет-
  • слактивизъм
Тъмната страна на интернет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2023 година светът ще бъде управляван от тайни и могъщи технологични компании – такъв е сценарият в новия филм на Ридли Скот „Прометей“, който ще бъде пуснат следващия месец на големия екран. И докато все повече хора стават все по-зависими от глобалната мрежа, изниква въпросът дали истината е някъде там?

Ето какво казва изпълнителният директор на един от най-големите играчи в бранша – Питър Уейленд: „Ние може да създадем кибер - индивиди, които са неразличими от нас. Сега ние сме боговете“. Така въображаемият свят на британския режисьор може и да не е толкова нереален.

Днес социалните мрежи и гиганти като Google и Apple притежават възможности, които далеч не са научна фантастика.

Facebook вече има 900 милиона потребители – само Индия и Китай имат по-голямо население. Марк Цукърбърг, който се готви да пусне дял от компанията на борсата, има ясна амбиция – да вкара всички хора на планетата в социалната мрежа. Целта е възможно най-мащабна - тя да се ползва не само за общуване и сприятеляване, а за бизнес и дори за намиране на донори за трансплантации и подобни далеч по-сериозни занимания.

Google има толкова много пари, че разработва футуристични очила на „разширената реалност“ и коли, които се движат сами. Търсачката има амбиции и в космоса – готова е да финансира совалки и кораби, които да проучват за полезни изкопаеми близките до Земята астероиди.

Няма да мине време и Google ще започне да прави роботи – една от утопиите на Силициевата долина - машини, които биха могли да работят вместо нас. Това е мнението на проф. Андрю Кийн, водещ скептик за ролята на технологиите и интернет върху човешките общества.

Ако Google не се наеме с подобно нещо, Apple също може да свърши тази работа. Още повече, че продуктите с емблема на нахапана ябълка вече се правят от интелигентни роботи в китайските фабрики на Foxconn.

Кийн задава простия въпрос дали, изправени пред огромни възможности за колосални печалби, всички тези водещи компании няма да изоставят изначалното си предназначение – да бъдат „социални“ и в помощ на хората. Изкушението е доста голямо, нали?

Google съвсем скоро може да бъде разследван от ЕС и САЩ за незаконно събиране на данни за потребителите си, включително пароли на електронни пощи. Поне такива подозрения имат в САЩ, където излезе  подобен притеснителен доклад.

Същата игра на котка и мишка отдавна играе и Facebook. Колкото повече данни имат за вас тези компании, толкова по-висока е цената им на борсата.  Facebook иска да „притежава“ всичко за вас – представете си какъв информационен ресурс е това. Особено за бизнеса, който иска да знае какво и как предпочитат клиентите му.

Още през 2010 година Ню Йорк Таймс цитиран доклад, според който технологични гиганти като  Apple, Google, Yahoo и  Dell плащат по-малки данъци в световен мащаб – и то с около една трета. Причината е в изнесеното им производство в трети страни с ниски данъци.

Безспорно, технологиите имат огромен потенциал и улесняват живота на хората, но какво се крие на задната страна на монетата, пита Кийн.

Всичко това повдига основателния въпрос дали пък свят, управляван от роботи и няколко свръхбогати компании, разполагащи с „виртуалните души“ на хората, не е толкова далеч във времето?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА