Last news in Fakti

28 Февруари, 2019 09:20 9 461 33

Над 100 семейства от Дупница емигрираха за година

  • емиграция-
  • дупница

Ромите карат леки автомобили, които надхвърлят цени от 5000 лв.

Над 100 семейства от Дупница емигрираха за година - 1
Снимка: Shutterstock

Масово роми от кв. “Ценеви” в Дупница емигрират в чужбина, работят в строителството или в комуналните дейности. През миналата година над 100 души са се изселили заедно със семействата си в Германия, Португалия и Испания, пише struma.bg.

Жител на квартала разказва: “Хората от квартала масово бягат в чужбина. Там получават по-високи заплати и социални помощи. Тук работим за жълти стотинки. Повечето от нашите, които са в България, са в строителството, по обекти в София. Надницата е от 40 до 60 лв. на ден, но няма постоянна работа. Всеки, който е отишъл в чужбина, прибира при себе си жената и децата. В Германия децата им ходят безплатно на училище. Държавата ги подпомага с храна и пари. В България си идват само през отпуските. Отвикнали са да живеят при нашите условия”, разказа Асен.

Той няма намерение да емигрира. “Аз съм се захванал с животновъдство и не мога да емигрирам. Отглеждам 50 крави в обор край квартала. За мен чужбина са животните. От тях получавам месо, мляко, субсидии и свързвам двата края. Сега подготвям документи да сложа преместваем обект, в който ще продавам хранителни продукти. Всеки решава къде да живее”, казва Асен.

Прави впечатление, че ромите в квартал “Ценеви” в Дупница карат леки автомобили, които надхвърлят цени от 5000 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    126 4 Отговор
    И НАД 25 000 хиляди от България.Само Една Забележка Това не е Емиграция,Това е Евакуация
  • 2 Будалата

    142 8 Отговор
    Дай Боже всички да емигрират и никога да се не връщат.
  • 3 Японеца

    124 4 Отговор
    Отивайте всички роми в Западна Европа!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    88 4 Отговор
    Те циганите и по-скъпи коли карат, а нямат ден трудов стаж, нито те, нито родителите им, нито прародителите им.
  • 6 SAAB

    84 6 Отговор
    E ..... пожарникаря намаля безработицата ! Примахвайки самите работници :) Няма човек ...няма проблем :) стара работеща формула :)

    Коментиран от #24

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 жалко

    29 55 Отговор
    Защо изливате такава злоба? Това са работещи хора които търсят по-добър живот. Не всички цигани крадат, но всички са дискриминирани. Сега вместо да работят тук и да плащат данъци тук ще работят и плащат данъци на запад. Тук остават само най-мързеливите. После ще искате 800лв пенсия (защото с по-малко реално трудно се живее) и ще обвинявате политиците за собствената си мизерия. Жалкото е, че тези хора ще се върнат да си направят къщите и улиците и ще живеят на старини у нас с пенсия 800-1000 евро, а вие ще продължавате да живеете като скотове с 200-300 лева. Децата им ще са европейци, а вие ще си останете тесногръди ориенталци.
  • 9 ДОКО

    48 1 Отговор
    ДАЙ БОЖЕ МАСОВО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА РОМИТЕ НАВЪН..УМОЛЯВАМ ГЕНЕРАЛ БОКО И ЦВИЧКО УШКО ДА УЛЕСНЯТ ВИЗОВИЯТ РЕЖИМ НА РОМИТЕ И АКО МОГАТ ДА ДОГОВОРЯТ ЕДНОПОСОЧНО ПЪТУВАНЕ..ЗАЩОТО АКО ГО ПОСТИГНАТ ЩЕ ПОЛУЧАТ НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ДЕМОКРАТИЧЕН ТУРИЗЪМ..УЛЕСНЕТЕ РОМИТЕ..ТАКА ЩЕ УЛЕСНИТЕ И НАС..

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 YциганинY

    18 16 Отговор

    До коментар #7 от "s7un7":

    Циганина се оправя където и да е,един друг ще си подадем ръка, но ти неможеш да се оправиш в собствената си страна, мисли за себе си, ти какво ще правиш. Нали знаеш защо дявола не пазил казана в ада с българите... един като тръгне да се измъква,другите го дърпат надолу, е, при нас не е така

    Коментиран от #14, #25

  • 13 эйоф

    33 1 Отговор
    Когато се изчерпва ресурса на гостоприемника следва разселване из Европа. Няма лошо. Ще ви изпроводим с фанфари.
  • 14 ойфжаой

    29 1 Отговор

    До коментар #12 от "YциганинY":

    Оправя се , колко да се оправя. Мизерия , безграмотност , ниска продължителност на живота и като капак пред прага сте да съсипете една държава , която когато ви е нямало в началото на миналия век се е представяла по-добре в конкуренция с другите държави.

    Коментиран от #16

  • 15 бат танас

    22 0 Отговор
    който останат на сапун
  • 16 YциганинY

    9 17 Отговор

    До коментар #14 от "ойфжаой":

    Хайде, хайде за вашата ракета все космоса е крив. Преди това, други са били виновни, преди това други.... после османците, после византийците.... все други са виновни... Питай се само защо на другите балкански държави им дишате прахта, защо вие сте в дъното. Другите държави цигани ли няма, в Румъния цигани ли няма...

    Коментиран от #17, #30

  • 17 А ти

    25 1 Отговор

    До коментар #16 от "YциганинY":

    Какво търсиш тук тогава мангал. Скапан иди си в твоита държава оо забравих вие даже не знаете от каде сте и кой кога ви е ебал
  • 18 Циганите

    18 2 Отговор
    Не знаят от каде са дошли история нямат не знаят преди 20 години какво е билоте ше. Казват кой кого мърши недодялани

    Коментиран от #19, #20

  • 19 YциганинY

    14 9 Отговор

    До коментар #18 от "Циганите":

    Виж неграмотнико, запомни нещо от циганин, пише се КЪДЕ, а не КАДЕ. Запомни ли, имаш и други грешки, но ти ги оставям за домашна работа, да се упражняваш

    Коментиран от #27

  • 20 Хха

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Циганите":

    Май няма какво да кажеш по темата
  • 21 Божее

    14 2 Отговор
    Циганин на грамотност ще ни учи извинявай господине имате ли едно кон за продаване?? 99 % мангслите името не знаят да си напишат ама цифрите ги знаят че да могат да сметнат колко са изпорсили децата който пращат за милостиня

    Коментиран от #22

  • 22 YциганинY

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "Божее":

    Прочети си пак написаното, това ако е грамотно писане.:)))))) хич те няма, само претенциите големи, покриваемост = нулева
  • 23 Ицо Багера

    8 0 Отговор
    Класика в жанра - ром с име Асен...еххх па кръщавайте ги Гочо малко разнообразие и цвят...
  • 24 ШИТ

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "SAAB":

    и ние така ще задействаме 1 ден поговорката за него
  • 25 бай х

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "YциганинY":

    миризливецо скоро казана ще те вземе
  • 26 ИВАН

    5 4 Отговор
    Да, циганите са коварни, крадливи и доста миризливи, но нека си кажем честно, че ние българите, има много от тях да научим - те са задружни поне
  • 27 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "YциганинY":

    Похвално е, че си образован.
    Не хубаво, че български граждани напускат държавата. Това, че някой е циганин, еврейн, арменец, турчин и т.н няма никакво значение за тези, които сме с българско самосъзнание.
    Гарантирам ти, че е точно така! Какъв е проблема тогава? Много прост - масово циганите не работят, не учат, не плащат да национален. Накратко, не спазват общоприетите норми за поведение общество то! Това е проблема. Дали само циганите го правят - не, дали всичкате го правят-не. Има теза, че системата и обществото създават сами този цигански феномен, тъй като не дават равен шанс на всички.
    Може и да е така, но самия факт, че познавам цигани, които са страхотни хора и са успели сами (за съжаление са твърде малко), показва че дори и неравен, шанс има всеки.
    Направете така, че повечето цигани да се съобразяват с общоприетите норми в обществото и закона и ти гарантирам чудо- никой няма да се интересува от циганите като такива, а като български граждани.
    Това обаче като процес трябва да стартира отвътре, а държавата трябва да създаде условия (в случая според мен да ограничи привилегиите и да наложи редица възпитателно мерки), така че е ред на образованите цигани да се заемете с тази дейност.
    Трябва
    ти гарантирам

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Qwertyuiop

    8 0 Отговор
    Това е много добре, още по добре да не се връщат. А ще е отлично ако заминат за Англия, там търсят пакистанци и индийци и пак да не се връщат.
  • 30 Кочо Честименски

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "YциганинY":

    Господин извънземен! Обръщам се така към теб, защото не мога да разбера за какъв се мислиш, явно не се смяташ за българин , след като пишеш ''вие'', ''вашата държава''.....опппаааааааааа, а ти от коя си ? Аааа сетих се , ти си от държавата в която работиш, но проблема е че там се представяш за българин, а тук за турчин ,но пък се обиждаш на циганин . Хайде най-накрая самоопредели се , вземи се на сериозно ,живей по правилата и тогава ние също ще те вземем на сериозно. п.п. Между другото в днешно време е лесно да пишеш грамотно, бай гугъл си знае работата!
  • 31 grozen

    4 0 Отговор
    От циганче сапунче ,от циганката две,а от цялото им гето прах за пране:)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Баце

    0 0 Отговор
    Слава на тиквите и техните избиратели. По-добре да идва Ердоган, след бостана с хляб и сол ще го посрещаме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове