Last news in Fakti

3 Март, 2019 07:28 17 236 135

Трети март е!

  • 3 март-
  • българия-
  • освобождение-
  • сан стефано

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци

Трети март е! - 1

Днес е Трети март – Националният празник на Република България. На тази дата през 1878 година се полагат основите на Третата българска държава.

Мнозина считат, че датите 6 септември 1885 – когато двете части на разделена България (Княжество България и Източна Румелия) се обединяват или пък 22 септември 1908, когато княз Фердинанд обявява тържествено независимостта на България от Османската империя, са по-подходящи за национален празник, тъй като събитията тогава са извършени с усилията на самите българи.

Не трябва да се забравя обаче, че в Руско-турската война самоотвержено

се бие и българско опълчение,

което, особено в епопеята на Шипка, съдейства за победоносния ѝ изход. Там 16 000 турци са хвърлени срещу 3500 българи и малко руси. На 8-9 януари 1878 г. в боя влиза целият състав на опълчението в атаката на укрепения от турците форт край Шейново. В щаба на ген.Скобелев е писателят П.Р.Славейков, който познава проходите в Стара планина. За него А. Н. Куропаткин, началник щаб на Скобелевата колона, пише: „И наистина мъчно е да се каже какво бихме направили ние без Славейков. Той ни доставяше безчет сведения за положението на турците отвъд Балкана. Той бе организирал цели чети, които минаваха там и оглеждаха турските позиции. По целия път при спускането на Скобелевия отряд отстраняваше множество пречки и снабдяваше с всичко необходимо две и половина дивизии…И само тогава отдъхна, когато минахме Балкана и турците бидоха съсипани при Шейново“.

Трети март e датата, която бележи възкресението на българската държава, което е и основанието днес да празнуваме нашия национален празник.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

Датата не е избрана случайно.

Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година, за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Една от основните причини за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго издигат глас в подкрепа на потиснатите българи.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

За съжаление, договорът е ревизиран от Великите сили. Берлинският конгрес, открит на 13 юни 1878, в който участват Русия, Англия, Австро-Унгария, Франция, Германия и Турция решава да раздели България.

По силата на неговите клаузи Санстефанска България е разделена на пет части

- Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

Един от важните резултати на Санстефанския договор е,

че той създава един идеал, който е в основата както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 година

Големите успехи, както знаем са Съединението и обявяването на независимостта. Двете последователни национални катастрофи – при Междусъюзническата и Първата световна война обаче слагат край на идеала за „България на три морета“. От загубените тогава български земи тръгва вълна от бежанци, които се установяват в рамките на българската държава и постепенно се интегрират в нея.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на Великото народно събрание, датата бе обявена за национален празник на страната.

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайният войн в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечер на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител - Александър II, се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници.

Голяма част от воювалите за освобождението на България

офицери и войници са били украинци.

И в това няма нищо странно - руският императорски щаб е предпочел да използва военния потенциал на най-близко разположената до България своя вътрешна колония, вместо да праща гарнизони от районите на Москва и Петербург. Затова мобилизацията за войната е проведена преди всичко сред украинското население на Киевското, Одеското и Харковското военни окръжия.

В структурата на воювалата тогава армия има голям брой полкове и други военни формирования, чиито имена издават произхода на рекрутираните войници - Киевски, Харковски, Полтавски, Гродненски, Житомирски, Черниговски, Мариуполски и още десетки други. Във войската се включват и голям брой украинци с български корени, които с огромен ентусиазъм тръгват да освобождават своята прародина, а някои от офицерите остават след това в България, за да подготвят младата ѝ армия.

Интересен е и съставът на първата руска военна част, която стъпва в България. Това е 14-та пехотна дивизия, която създава предмостие за инвазията. Тя се състои предимно от украинци и се ръководи от генерал Михайло Драгомиров.

Честит празник!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    200 30 Отговор
    Честито освобождение от турско робство българи, за тия 500 години думата е само една и тя е РОБСТВО,да видим днес колко политици и журналисти ще имат гащи да я изрекат?

    Коментиран от #18, #93

  • 2 БЪЛГАРИН

    172 27 Отговор
    Честит Празник БЪЛГАРИ....И вечен поклон пред Освободителите ни--

    Коментиран от #43

  • 3 Да го кажем направо

    122 27 Отговор
    Честито Освобождение на всички Българи-най светлият ни национален празник. Макар,че и сега пак се опитват да правят промивки--------
    "Голяма част от воювалите за освобождението на България

    офицери и войници са били украинци.""""".....Неможе ли поне в деня на този светъл празник да минем без политически наклони и наколенки?????

    Коментиран от #16, #69

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Голяма работа

    42 114 Отговор
    Къв празник ще ми празнувате бе. Хората в бг умират. Нямат пари за ядене па вие празници ще ми празнувате. Май този празник само тези които имат много пари си го празнуват. Крадците на България. С голямото самочувствие и тн. А бедните нещастни и гледат как да оцелеят на 3 март. Този празник е подигравка.

    Коментиран от #17, #86, #91

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Не трябваше

    23 91 Отговор
    Да се освобождаваме от турското робство. Сега щях да съм богат.

    Коментиран от #108, #121

  • 9 ТТТТТТТТТ

    121 30 Отговор
    Честито Българи.Поклон пред братушките за Освобождението ни.

    Коментиран от #79

  • 10 гост

    31 91 Отговор
    българите винаги ще останат роби,Турци руснаци сега европейци после пак Турци и така
  • 11 Празник

    18 130 Отговор
    Само Ердоган!

    Коментиран от #24, #41, #85

  • 12 Башъбозулмуш

    6 89 Отговор
    Ще ви изпапкАМ

    Коментиран от #15

  • 13 ....

    130 16 Отговор
    Честит празник на всички българи, фесовете да си ходят в Анадола
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тогава все още

    82 14 Отговор

    До коментар #3 от "Да го кажем направо":

    не са знаели, че са украинци! Честит ни празник от освобождението от РОБСТВОТО!!!!
  • 17 А ха

    67 18 Отговор

    До коментар #5 от "Голяма работа":

    Ти като си беден и гладен никой не ти е виновен.стягай халката и на работа работа има. Само тьртейте реват. Който е работлив ще успее.
  • 18 Интересно

    76 8 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Интересно наистина. Ама тия мишки на всичкото отгоре негонени бягат - кой ще им се скара, ако си кажат "турско робство"? От кой ги е страх чак толкоз?

    Коментиран от #23, #124

  • 19 Баба марта

    2 22 Отговор

    До коментар #15 от "Башбунако":

    Питай пра пра абти
  • 20 Волен бегач

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Да ти":

    Ууу
  • 21 Долу бг

    28 42 Отговор
    Слава на червената армия
  • 22 Другари

    6 52 Отговор
    Коя дата сме днеска че съм забравил

    Коментиран от #60

  • 23 Петър

    34 5 Отговор

    До коментар #18 от "Интересно":

    Прав си,и аз съм се чудил че никой нищо няма да им каже ама те за всеки случай си мишкуват за по сигурно.
  • 24 Родопа планина

    75 19 Отговор

    До коментар #11 от "Празник":

    Ходи си при него. Чии го дириш тука!!!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИЯ ИВИНАГИ ПРИЗНАТЕЛНИ НА БРАТСКА РУСИЯ.

    Коментиран от #65

  • 25 Родоп даларъ

    6 28 Отговор
    Кво приказва ти бре яврум

    Коментиран от #28, #31, #36, #38

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 висок

    25 49 Отговор
    В името на коректноста на тази карта...Там където пише България... е пишело Руска окупационна област- васал на руския вместо на османския владетел.. А сивото под делтата на Дунав е Дунавска окупационна област- чиста руска територия!. България се появява на Берлинския конгрес!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 За България

    57 2 Отговор
    А от тези политици сега кой ще ни освободи?
  • 30 Историк с факти

    80 9 Отговор
    Написаното за украинците е чиста лъжа! Украйна не е била никаква колония, а съставна част на Всерусийската империя! Каква Одеса, какъв Киев, какви шест - пет бе, ами Орловския полк, ами Волинския полк, ами Донските, а не Запорожските казаци, ами руските гренадири, ами Императорската гвардия, ами корпуса на ген. Цимерман, ами целия генералитет и т.н. и т.н. Ген. Драгомиров не е никакъв украинец, а руснак. И не е Михаило, а Михаил Драгомиров я т.н. и т.н. Престанете да лъжете, като изопачавате историческите факти и да промивате мозъците на подрастващите българи!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Silver fox

    45 12 Отговор
    На 3март, се казва:Здравствуйте братушки!"

    Коментиран от #64

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 да се знае

    28 3 Отговор
    Не Шипка а Свети Никола е върхът на който са се случили историческите събития По късно комунистите го прекръстват на два пъти Даже Брежнев е пожелал да се върне истинското му име което е на светеца
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 българина

    40 11 Отговор
    по тъпа и предателска реч от тази на бб без да спомене името Русия, не е имало, хубавото е че ще му бъде последна
  • 47 Да се знае

    33 11 Отговор
    "По волята на незабвенния цар Освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, строши РОБСКИТЕ окови, що през вековете сковаха България, някога тъй велика и тъй славна." Манифест на цар Фердинанд по случай независимостта на България.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ГосТ

    35 14 Отговор
    Честит празник и вечна признателност към Русия ! Ако не бяха клана на Фердинанд и Борис с лековатата си политика и безумие, България щеше да бъде съвсем друга преди присъединяването си към европейското семейство,но няма какво да ровим в миналото. Това са уроци, които показват че България трябва да разчита най-вече на българите. Истинските.
  • 50 ZBY

    27 6 Отговор
    Честито 3-ти март. Само неколко месеца след въскръстването на България след 500 години робство сегашните ни съюзници с европейските ценности отново чрез Берлинският конгрес разпокъсват майка България.Сега пък ни " помогнаха" да си унищожим икономиката, армията, и какво ли не и за капак родител 1, родител 2, родител 3 и пр.
  • 51 ZBY

    39 6 Отговор
    Честито 3-ти март. Само неколко месеца след въскръстването на България след 500 години робство сегашните ни съюзници с европейските ценности отново чрез Берлинският конгрес разпокъсват майка България.Сега пък ни " помогнаха" да си унищожим икономиката, армията, и какво ли не и за капак родител 1, родител 2, родител 3 и пр.

    Коментиран от #57

  • 52 СссереМ

    19 40 Отговор
    Честит празник,но да не забравяме че после Русия си поиска заплащането в размер на 10.5 милиона книжни рубли или приравнено в злато към 1884-та 32.5 тона злато,и изплатени в следващите 12 години,така че признателност към тези пияни сметкаджии-НИКОГА.
  • 53 Сашо

    22 7 Отговор
    И какво? Според автора на статията излиза че трябва да целуваме ръка на Порошенко ли?
  • 54 ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ

    39 14 Отговор
    Днес българофобската/русофобската измет (русофоб=българофоб) са в траур и с пеня на устата от ЯД! Слава на българските опълченци и братята руси, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #116, #125

  • 55 1944

    12 38 Отговор
    национален празник на българия трябва да е 6-ти или 22-ри септември. трети март е тъжна дата.

    Коментиран от #61

  • 56 БЪЛГАРИЯ ЕС НАТО

    15 8 Отговор
    Комунистите антихристи сменят истинското име на историческия връх Свети Никола защото е на светец още два пъти Дори и Брежнев се е възмутил и препоръчал да се върне името на светеца
  • 57 пич

    15 1 Отговор

    До коментар #51 от "ZBY":

    сега отношението им е същото,само дето ни сложиха хомота на ОТАН да да ни държат изкъсо или с други думи- ни нямат вяра,че нема да ги резнем в а...лите в някакъв бъдещ момент!
  • 58 Гост

    31 7 Отговор
    "Голяма част от воювалите за освобождението на България войници и офицери били украинци..." Това може да е вярно само ако става дума живеещи в покрайнините на Руската империя. Етноним "украинец" по това време не е съществувал. Дори тези, които в средата на 19-ти век се мъчат изкуствено да създадат украински народ, в 70-те години на 19 в. признават, че сред населението думата украинец е само геграфско понятие/Костомаров/. Както ние не признаваме съществуването на "македонски" народ, така няма и украински такъв. Новите украинстващи твърдят, че произхождат от древните шумери. Ако те имат достатъчно сила и воля да наложат "шумери" за сегашните "украинци", в нашите чествания на 3-ти март ще трябва да говорим, че шумери са ни освободили ли?

    Коментиран от #82

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Тъжна дата

    30 12 Отговор

    До коментар #55 от "1944":

    за башибозуци, помаци, сигани и за всички онези, които мразят руснаците, българите и България!

    Коментиран от #70

  • 62 Batushka

    20 3 Отговор
    А защо трябваше да ни освобождават украинците в тая статия ...почему?То е все едно да те освобождават шопите вместо българите ...
  • 63 😃АНАЛлизатор😂

    16 12 Отговор
    Честит празник на всички родолюбиви българи. С България в сърцето и с божия помощ да възродим България, както направиха възрожденците преди 140г.
    P.S. " Там 16 000 турци са хвърлени срещу 3500 българи и малко руси." Венци !!!...в руско-турската война, такива извънземни като "руси" е нямало!!!....имало е руснаци. Шведското племе Русь с княз Рюрик основава Киевска Рус (830-879г.). За това време термина "руси" е валиден.
  • 64 Хаджи хаджи Българин

    15 4 Отговор

    До коментар #39 от "Silver fox":

    Най - малко 3 пъти и урааааааа, за братята по език и духовност!
  • 65 Totti

    8 11 Отговор

    До коментар #24 от "Родопа планина":

    Не знаеш ли,че след години войуваме срещу твоите братя от Русия!

    Коментиран от #96

  • 66 Видимо е

    23 6 Отговор
    И тогава си е имало гниди, и чак досега както се вижда от някои коментари тук, но истинските българи и хора виждат истината. Българите безспорно са заслужили свободата си, но не може да не благодарим на руския народ за помощта и ключовата роля в Освобождението ни, тя не може да бъде заличена.

    Коментиран от #84

  • 67 Иванов

    22 5 Отговор
    Днес ние останалите една шепа етнически българи скланяме глави пред тези величави герои, които оставиха костите си в Земята заради освобождението на България от " османското съжителство". Мир на праха им и светлина в душите им! Поклон!
  • 68 Аз български гражданин

    19 2 Отговор
    Поклон пред паметта на загиналите!
  • 69 Румяна Костова

    18 7 Отговор

    До коментар #3 от "Да го кажем направо":

    Господин Михайлов и днес опитва да насъска едни срещу други българите. Миналата година също на него бяха дали от редакцията правото да ни плздравява. Уважаеми, редактори, ако сте българи, изберете друг журналист за 2020 да пише за Освобождението ни от турско иго,който да бъде политически некоректен и да нарече робството с истинското. му име и да не брои колко украинци са се биели за налата Свода.В този ден почитане всички свои и чужди войници, дали живота си за България!
  • 70 1944

    6 22 Отговор

    До коментар #61 от "Тъжна дата":

    тъжна дата е за българите. подписан е договорът за орязана българия. със съгласието на руската империя.

    Коментиран от #73

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Коментар📝

    27 5 Отговор
    Боят настана



    Боят настава, тупат сърца ни,

    ето ги близо наште душмани.

    Кураж, дружина вярна, сговорна.

    Ний не сме веке рая покорна!



    Нека с тоз удар врага да смажем,

    нека му гордо, братя, докажем,

    че сме строшили мръсни окови,

    че сме свободни, а не робове.



    Гледайте в този пряпорец красен,

    лева как тича волен, ужасен!

    Левове всички днес се явете

    люти и страшни за враговете!



    Кого ли плашат турци злокобни?

    Нихната ярост, удари злобни

    ще се разбият нищожни, слаби,

    в нашата правда, в нашите саби!



    Ний за живота нямаме жалост,

    но да не умрем, братя, на халос –

    нека се мъчим колкото можем

    повеч душмани мъртви да сложим!



    Ако пък паднем в битката славно,

    то в България ще незабавно

    нови юнаци пак да въстанат

    и вместо нази бой ще зафанат!



    Нека мрем, както нявга сме мрели,

    да живейм волни как сме живели!

    Кураж, другари! Бог ще ни брани!

    Смърт на вековни, черни тирани!
  • 73 Историята

    21 3 Отговор

    До коментар #70 от "1944":

    Относно "орязването" на територията на България-справка с Берлинския договор, изготвен от днешните ни "приятели".

    Коментиран от #78

  • 74 Българин

    6 9 Отговор
    Понеже утре и вдруги ден, ако не и още днес, ще ни залеят с лъжи, нека да прочетем какво пише за т.нар.
    Освободителна руско-турска война и за руското управление в България не кой да е, а руският военен
    кореспондент Евгений Утин.
    Книгата е преведена на български от Панайот Денев , за което винаги ще има моята признателност и
    възхищение:
    "Макар да знаех, че, строго казано, българите няма защо особено да ни обичат, не сме им сторили кой
    знае какво добро в миналото, но все пак повече гостоприемство нямаше да попречи. Още в Румъния се
    бях убедил, че ние имаме навика да изискваме поклони и да се възмущаваме и недоволстваме, като не
    виждаме раболепно отношение в нашите активни и пасивни съюзници. И неволно помислих, че и тук, в
    този частен случай, става нещо подобно, а то предизвиква съпротива у домакините българи." *(*Става
    дума за свищовлии, които с пълно право се отнасят недружелюбно с руснаците, защото тия при
    предишната руско-турска война са им изгорили целия град и насилствено са ги прокудили в Румъния, ето
    тук повече за това престъпление на руската армия: http://toshev.blogspot.nl/2015/09/1810.html - бел. моя).
    "Но имахме ли право да ги виним за недоверието им към нашата сила, към славянската ни политика."
    "Спряхме в някакво българско село. Повикахме българин, взехме да го разпитваме, той не разбираше нас,
    ние - него. Някои от спътниците ми се подразниха, повишиха глас, върху главата на изплашения беден
    българин се изсипаха ругатни.
    - Слаг

    Коментиран от #76

  • 75 нервен

    13 1 Отговор
    Добро утро и ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Велик е българския народ

    10 1 Отговор
    Дано да пребъде и да се освободи от днешните си поробители! Дано да им разум как да избира управлението си и да не попада под заблуди!
  • 78 1944

    6 11 Отговор

    До коментар #73 от "Историята":

    не мисля, че някога сме имали приятели. всичко е интереси.

    Коментиран от #83

  • 79 Пеци

    21 6 Отговор

    До коментар #9 от "ТТТТТТТТТ":

    Да си заравят главата в пясъка,и да отричат приноса на Руските войни,за освобождението на България е повече от малоумие.Ако не бяха русите,все още щяхме да сме виалет на османците.
  • 80 Вихрен

    17 7 Отговор
    Честито Ви американско робство.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Анонимен

    8 1 Отговор

    До коментар #58 от "Гост":

    Украинците по онова време са наричани основно руси, защото се смятат за най преки наследници на този народ, а днешните руснаци-московци. Част от тях пък казаци. Кой какво признава си е негова работа, няма как да наложиш на някого с кои други хора да се чувства близък и кои да чувства чужди.
  • 83 Историята

    17 2 Отговор

    До коментар #78 от "1944":

    При всички положения санстефанският договор е някак по-"приятелски" от решението на Берлинския конгрес.
  • 84 СссереМ

    7 14 Отговор

    До коментар #66 от "Видимо е":

    Така е,но руското дело не е било безкористно,и руснаците както и сега тогава са продавали кръвта на мужиците за да пълнят хазната.

    Коментиран от #122

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Голяма работа":

    Ако не си възрастен човек или инвалид, мога да ти кажа само едно: хвани се на работа.
  • 87 Румяна Костова

    14 4 Отговор
    Ще напиша отново, с риск пак да бъда изтрита, нека на този ден, господин Михайлов да не ни брои колко много украински войници са се борили за нашата Свобода, а пък руснаците били малко. Колко малко? До година в статията му може съвсем да изчезнат руснаците. Поклон на всички загинали за нашата Свобода.
  • 88 Ххх

    11 2 Отговор
    Първия космонавт Инджев пак се изака
    по въпроса по ТВ!
  • 89 Ххх

    7 1 Отговор
    Такива п****и като него няма ли кой да ги мандра за да не се показват вече публично?!
  • 90 Зара

    18 6 Отговор
    Вечна слава и признателност към братята руси и българските опълченци.Признателност към Русия.Не се гаси туй що не гасне-любовта и признателност към братята руси!Всуе се напъвате юроди-слава на Русия,вечна слава на героите загинали за свободата ни!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 History

    4 9 Отговор
    "Забравяме нещо много важно. Нашият корен е чужд. Изследванията в нашата ДНК показват, че само 1% от хората, живеещи в нашата страна, са истински турци. Нашите предци са хетите, персите, понтийците, гърците и малка част от турците, които дойдоха в Мала Азия след битката при Матцикерт. Хората, дошли от дълбините на Анадола на брега на Егейско море на запад от страната, бяха образовани, слушали различна музика, срещнали друг свят. Този, който вика "Аз съм турчин", го прави от комплекс за малоценност . Дойдохме като непознати в тези земи, а освен това презирахме нашите османски предци като бежанци, дошли от Балканите и Кавказ след Първата световна война. Освен това ние, турците, не се отличаваме с усилената си работа." Изтъкнатият психолог Gunduz Vassaf в интервю с Pinar Tarcan, публикуван на интернет страницата на Bianet, очертава психологията и социалния профил на турците.

    Коментиран от #95

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 азккккк

    9 3 Отговор
    не се притеснявайте,след 20тина години ще пишат че са ни освободили индианци,начело с кравари.
  • 95 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #92 от "History":

    иди на лекар
  • 96 Zara

    6 3 Отговор

    До коментар #65 от "Totti":

    Да,за това се иска доблест и кураж.Това липсва и на политици и на жерналисти-те са заети да ближат задните части на новите господари,продали са душите си за пари.
  • 97 гост

    6 7 Отговор
    Малцина си дават сметка, че “царят освободител” Александър II е изразил готовност за съхраняване на Османската империя и дори за охраняване на нейното “право” да “смазва” всеки опит на българите да се бунтуват, ако не се задоволят с половинчатата си свобода- както читателят ще се убеди от цитата по-долу. Игнатиев свидетелства:

    “Програмата на Гладстон ( за самоуправление и даване права на балканските народи от страна на Османската империя- бел. ИИ), разбира се, има и добри, и лоши страни. Тя отстранява политическите усложнения, свързани с разрушаването на Османската империя. Империята би продължила да съществува, тъй като самоуправляващите се области ще продължат да влизат в състава й; те ще внасят данък на Портата, която ще се ползва от доходите, без никакъв разход за администриране на областите, за издръжка на войските в тях и за неспирно потушаване на въстанията. Европа, осигуряваща на християнските области самоуправление, би могла в замяна да гарантира на Портата запазване на status quo и СМАЗВАНЕ НА ВСЯКАКЪВ ОПИТ НА НАСЕЛЕНИЕТО ДА НАРУШИ УСТАНОВЕНИЯ РЕД ( курсивът мой- бел. И.И.).

    “ Господарят император написа “да”, лаконично ни разкрива под линия какво ни е замислял нашият “освободител”, за да избегне “освободителната” война и да се спогоди за българска сметка с Турция. ( стр. 168)

    ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ОСМАНСКАТА СТОЛИЦА И ПРЕВРЪЩАНЕТО Й В СВОБОДЕН ГРАД СИ СТРУВА САМО, АКО НА ПРОЛИВИТЕ СЕ НАСТАНИ РУСКА БАЗА ( нищо общо с някаква българска свобода)
  • 98 гост

    5 2 Отговор
    “ Превръщането на Константинопол в свободен град, в случай на разпадане на Турция, смятах , че е неизгодно на Русия. Ако в този град бъде настанен общ европейски гарнизон, той ще бъде заплаха за нас, а без европейска военна охрана ще бъде под господстващото влияние на Англия, тъй като ще се намира под заплахата на британския флот. Би било възможно да се допусне съществуването на свободен град, само ако го окупираме, създадем морска база в Дарданелите и унищожим босфорските укрепления” ( стр. 170).

    РУСИЯ ПРАВИ БИЗНЕС ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА АНГЛИЯ, ЗА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ВОЙНА ЗА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА

    “ На 14\26 септември нашият посланик в Лондон граф Шувалов по заповед на господаря предложи на граф Дерби в случай на отказ на Портата да приеме мирните условия, предложени й от Англия, да се заеме едновременно България от руски, а Босна от австрийски войски, а Босфорският пролив – от съединените ескадри на държавите. Нашият посланик добави, че ако Англия счита морската демонстрация достатъчна, за да принуди Портата да приеме предложенията на държавите, то Русия е готова да се откаже от сухопътните експедиции”. ( стр. 171)

    На откровен пазарен език, това е бизнес предложение, в което разменна монета са българите. Ако англичаните склонят да направят една морска демонстрация, то Русия няма да се напъва да освобождава някакви си българи. Но западните сили отклонили и този опит на Русия да избегне “освободителната” война.
  • 99 Патетично

    15 3 Отговор
    Гледам ги по телевизията, уж благодарят на "всички' паднали за Освобождението, а защо не кажете кои и какви са те, подлизурски гниди такива ?!! Ясно е, за да излезе накрая, че едва ли не всякакви, дори и ескимоси е имало, само не и руснаци.

    Коментиран от #100, #103

  • 100 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #99 от "Патетично":

    То ако руснаците бяха малко повече , нямаше да има "освобождение" !! Вземи прочети по-добре какво съм показал преди "умното" ти изказване !!!

    Коментиран от #101, #114

  • 101 Патетично

    7 2 Отговор

    До коментар #100 от "гост":

    Направи справка с манифеста на цар Фердинанд, в първото му изречение пише точно кой ни е освободил и от какво.
  • 102 Хрониките на Евразия

    10 3 Отговор
    Трети март е , ликувай , народе ! Урааааааа ..
    Днес русофобите трябва да мълчат , затова аз няма да се обаждам повече , но няма да спря да свиря , защото съм виртуозен музикант ! 😋
  • 103 Стига глупости

    4 3 Отговор

    До коментар #99 от "Патетично":

    Освобождението е от руската имперска армия. Русия е империя и в пределите и живеят различни народности, така или иначе това е руската армия. Дори и днес русия 3 многонационална държавна, в Русия живеят всякакви етноси, говорят се различни езици и имаразлични религии, от шаманизъм до ислям.
  • 104 сори сорос

    16 2 Отговор
    О, чудо! Руската империя имала интереси. Както и Британската, ама не плюете по тях и Дизраели.
    Каквото и дрънкат русофобите, резултатът е Свободна България!
    Поклон пред загиналите!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 И така

    12 1 Отговор
    Честит празник.Тук всички се правите на разбирачи и на никой не му харесва положението в България.Но колко от вас са излизали на митинг за събаряне на правителството.Телевизионни мишоци.От там е най лесно нали.Не сме единни,това е.
  • 108 Зависи от гледната точка

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Не трябваше":

    Кому гост , кому в горло кост.
  • 109 Коко

    12 6 Отговор
    Честит празник на всички които се чувстват Българи и на връх националния празник така нареченита БНТ не пропусна да се усере като покани микерето иво
    инджев наричащо себеси журналист да ни обясни как не руския а американски нород са мрели за наша свобода същи този завършил образованието си в Русия и то безплатно и той сега ще казва кой кой колко е дал за нашата свобода то бива наглост ама това е извън пътя да каже какво работи в момента и откъде взима пари да издържа такова голямо семейство
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Добре е да учите

    8 10 Отговор
    Децата си, че е имало робство. Така им създавате и затвърдяване робският комплекс, който от своя страна ги превръща в лесно управлявано стадо..
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 волен сидеров

    3 9 Отговор
    по добре да бяхме още под робство.Сега ни онождат нашите чорбаджии и освен да пцуваме и да се напиваме друго не остана.прокудихме си и дечицата по чужбина...пфу да еВа тъз свобода за чорбаджии и изедници изгодна,а за народа яко секс
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 ТОЧКАТА

    15 3 Отговор
    Това да не го е писал плевнелиев--УКРАИНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ!!!!!Интересно как е изтървал участието на САЩ!!!!...А аз знам защо те не участвали ---ЖЕРТВОГОТОВНОСТА не е тяхна черта/80 % ОТ РУСНАЦИТЕ В АРМИЯТА СА ДОБРОВОЛЦИ!!!!Готови да се бият за свободата на БРАТСКИ НАРОД!!!/.....САЩ по това време са заети да убиват Испания и и отмъкнат колониите--Куба и Хавай и да участват в грабежи с опиумната война в Китай и поробването на Филипините!!!!МАЙ пак сме извадили късмет защото Русия не е толкова алчна и ни прави НЕЗАВИСИМА И СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА---с армия,администрация,СОБСТВЕНА ВАЛУТА и ПРИЗНАТИ ГРАНИЦИ...А не както дрънка борсука-....васална територия....
  • 118 А ЧЕХЛЬО СТРАПОНА КВО ИЗОХКА ПО ВЪПРОСА?

    8 0 Отговор
    А ЧЕХЛЬО СТРАПОНА КВО ИЗОХКА ПО ВЪПРОСА?
  • 119 стоян георгиев

    6 3 Отговор
    честит празник на всички българи!
  • 120 Честито Освобождение от Турско робство

    7 1 Отговор
    ОСМАНСКАТА ВОЙСКА Е БИЛА ОТ 30 000 ДУШИ!!!
    СЛАВА НА ЗАГИНАЛИТЕ БЪЛГАРИ!
  • 121 Серем на ссерем

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Не трябваше":

    Ефенди щеше да си богат ,но и с пръсната халка иншалла.
  • 122 Serem nasserem

    3 2 Отговор

    До коментар #84 от "СссереМ":

    А ти безкористно ли пишеш ?
  • 123 А защо като ни освободиха

    3 3 Отговор
    Пак сме роби?
  • 124 И аз да кажа

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "Интересно":

    Трудно ли ти е да си представиш, че има хора дето не се смятат за роби и потомци на роби? Думата е владичество! Завладяли са държавата ни и са я владяли 500години, или иго. Моите предци са от Търново, Карлово, Сливен и Ямбол, никой не е бил роб, не е работил за друг, имали са имоти- земи и къщи, били са вярващи християни, можели са да учат и пътуват. Не им е харесвало под турско и са се борили за независимост, но не са били ничии роби! Недоумявам как за да се кланяте на руснаците сте готови да се самоунижението и наричате роби, пфу!
  • 125 Глупостта лимит няма

    5 7 Отговор

    До коментар #54 от "ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ":

    Неграмотнико, аз съм българофил и потомък на опълченец и не позволявам невежествени и отровени от едностранчива пропаганда да ме класифицират! Откъде накъде русофилството да определя моя патриотизъм, иди се гръмни! Левски е настоявал, че трябва сами да се преборим, иначе "освободителят ни" ще ни пороби пак. Ти и срещу Левски ли си?

    Коментиран от #132

  • 126 Bubbles

    4 0 Отговор
    Честит празник на всички!
  • 127 vasik atanasova

    4 1 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !!!

    ТУРЦИТЕ ВЪН ОТ ТЕЗИ ЗЕМИ

    ЗА СПИРАНЕТО НА ТУРСКИТЕ ФИЛМИ СЪМ

    Коментиран от #129, #134

  • 128 Аз съм беден

    1 4 Отговор
    Нямам търпение на изборите да гласувам за ДПС. И чакам армията на Ердоган да превземе България. И да слагам чалмата и ставам турски гражданин. И от беден ще стана два пъти по богат от най богатите българи.
  • 129 Сульо

    4 2 Отговор

    До коментар #127 от "vasik atanasova":

    Смърт на турците
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Да бе

    3 0 Отговор
    С червени букви пише: ”Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български”. Е...е...е, да. Ама не. Пемахват се неудобни писания, които по никакъв начин няма да се харесат на сегашните управници, като примерно: „Не съществува Санстефанска БЪЛГАРИЯ, защото тези към които са ни пришили сега са пътви дружки ма управляващите”. Кое ли не харесва на „модератора”? Дали е по-приемливо: „Смърт на турците”?
  • 132 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #125 от "Глупостта лимит няма":

    Отговори си на въпроса: Когато живееш във времена на империи, доколко мечтата ти за свобода и независимост би могла да е реалност? За съжаление мечти и реалност са различни неща! Там са били и разминаванията между Левски и всички останали революционери - точно виждането на Левски за Освобождението и реалността. Независимо от това всички са следили развитието на Руско-Турската война без която е нямало да се стигне до това, което честваме днес. Недей да се мъчиш да сблъскваш идеал с реалност и съвремие само и само да си докажеш русофобската гледна точка! Несъвместими са!
  • 133 емо

    6 1 Отговор
    Лично мое мнение и както за всеки българин има две свещени дати .Образуването на българската държава 681година и втората свещна дата 3 март 1878 гадина след 500 години робство отново България се " ражда" като държава.Докато през 1876 година се потушава по най-жесток начин Априлското въстание " цивилизования Запад пролива крокодилски сълзи " (можете да прочетете тогаващните вестници в архивите). Същите "цивилизовани идиоти " правят всичко възможна истоията да я препишат отново " че в Освободителната война са участвали исключително украинците и други народи но не и руснаци. (моля ви проврети архивите тях години ще разберете истината в писмата до руския цар.)
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Какво робство? Стига сте лъгали! Прадядо ми не е бил роб, ако е било така вместо Драган, щеше да се казваш Хасан! Роби са днешните политици.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове