16 Април, 2012 13:01 1 585 0

Стотици миряни на шествието в Бачковския манастир

  • бачковски манастир-
  • шествие-
  • великден
Стотици миряни на шествието в Бачковския манастир - 1
Снимка: БГНЕС

Стотици вярващи от цялата страна се стекоха в Бачковския манастир, за да се включат във втория ден на Великден в традиционното литийно шествие - един от най-старите църковни ритуали у нас, съобщи БНР.

Тази година шествието не беше предвождано от Чудотворната икона на Света Богородица, а от нейно копие, тъй като светинята се реставрира и работата по нея още не е приключила. С молитва и песнопения шествието потегли от Светата Обител. Вярващи понесоха на ръце иконата на Божията майка.

Вечерта участниците в шествието ще се върнат в Светата обител от местността Клувията, където, според поверието, иконата на Божията майка е била открита високо в скалите от две пастирчета. Шествието се провежда по традиция на вторият ден от Великден, известен като "разтурни" или "разметан "понеделник". Денят е свързан с обичая "размятване на яйца" за предпазване от градушка и за плодородие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА