Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Проф. Захариев: Президентът Назарбаев се грижи за страната си

Националната стратегия на президента Нурсултан Назарбаев нареди Казахстан сред 30-те най-развити държави в света

Публикувана: 11 Март, 2019 15:00
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 907
Проф. Захариев: Президентът Назарбаев се грижи за страната си
Снимка: БГНЕС/EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ

Относно изказването на президента на Казахстан г-н Нурсултан Назарбаев на XVIII-я конгрес на партия „Нур Отан“ от 27 февруари 2019 г. бих желал да споделя следното:

Отново сме свидетели на грижата на държавния глава на Казахстан за по-доброто бъдеще на страната и повишаване на жизненото равнище на народа. Изказаните мисли, идеи и съображения на президента Назарбаев относно изпълнението на обсъжданато на Конгреса програма „Общество на благополучието: 10-те цели на десетилетието“ ясно показват, че този документ, подготвен по негово поръчение и с неговото непосредствено участие, представлява една дълбоко аргументирана и научно обоснована национална стратегия, която да нареди Казахстан сред 30-те най-развити държави в света.

Освен това, от изказването на Президента личи неговата прозорливост, за това че бъдещето принадлежи на социалната държава, на държавата която е в състояние да осигури повишаването на жизненото равнище и стандарт на народа и благополучие на всеки отделен гражданин. Това според Назарбаев е основния ключ към устойчиво развитие на държавата и обществото.

В тази връзка Президента обръща сериозно внимание на въпроса как да се постигне това. Защото ако не се посочат начините, средствата и пътищата и най-добрата идея може да остане нереализирана. И Назарбаев конкретно и аргументирано ги посочва. Освен това той ги разглежда не отделно, а в тяхната комплексност и взаимозависимост. Повишаването на жизненото равнище и качеството на живот той вижда от една страна в интензивното икономическо развитие на страната, което да осигури работа за хората, и от друга необходимите средства за осъществяване на сериозна социална политика. От тази позиция Президента ясно и точно определя и главните задачи, а именно: значителна финансова помощ на социално слабите и многодетните семейства, повишаване на детските надбавки, решаване на жилищните проблеми на гражданите с ниски доходи, подобряване качеството на здравеопазването и образованието. Въобще повишаването на качеството на живот. Президента много добре очертава и голяма и важна роля в този процес на регионите, на тяхното комплексно развитие.

От изказването на Президента Назарбаев личи, че Програмата предложена на Конгреса е ресурсно обезпечена. Цифрите за отделените средства в социалната област са впечатляващи. За тази година те съставляват над 45 % от държавния бюджет. В сферата на личната социална помощ през 2019 г. ще бъдат обхванати повече от 830 хиляди души, в това число около 550 хиляди деца.

От 1 юли 2019 г. работната заплата на нископлатените работници в бюджетната сфера ще бъде повишена с 30%. За многодетните семейства се предвиждат над 500 милиарда тенге.

Големи средства са предвидени и за жилищното строителство. Планира се построяването на над 40 хиляди квартири, главно за финансово слабите и многодетни семейства.

На развитието на транспорта – шосеен, железопътен, морски и т.н. се гледа като стратегическа задача. Особено впечатление прави постановката на Президента за шосейната мрежа. Президента ясно подчертава нейната голяма роля и място в повишаването на качеството на живота особено регионите. Правилно на построяването на съвременни местни пътища, според Назарбаев следва да се гледа като на важна правителствена задача и да се осъществява необходимия контрол. Много добре в тази връзка го е казал Президента „Построяването на аутобани е важно, но още по-важен е пътят до дома“.

И накрая искам да подчертая, че в изказването си по реализацията на Програмата Президента Назарбаев отделя голямо внимание на контрола, както от страна на правителството, така и на местните държавни и обществени структури, особено на управляващата партия. В него той вижда главния залог за нейното успешно претворяване в живота. Именно по тази причина изпълнението на най-важните задачи той поема под свой личен контрол. Може би той е единствения държавен глава, който по този начин поема и огромната лична политическа отговорност пред народа и държавата за съдбата на Програмата.

В заключение искам най-искрено да пожелая успешен старт и изпълнение на тази изключително важна за бъдещето на Казахстан Програма.


Проф. д-р ЗАХАРИ ЗАХАРИЕВ

Председателна Федерацията за

приятелство с народите на Русия и ОНД и

Председател на Фондация „Славяни“

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Любен Корнезов
Депутатът от БСП Любен Корнезов обяснява мотивите си за оттеглянето от политиката.
Всичко има начало и край, освен Вселената. Човек трябва да се оттегля с достойнство."

Още бисери