Last news in Fakti

11 Март, 2019 15:00 1 572 9

Проф. Захариев: Президентът Назарбаев се грижи за страната си

  • нурсултан назарбаев-
  • казахстан

Националната стратегия на президента Нурсултан Назарбаев нареди Казахстан сред 30-те най-развити държави в света

Проф. Захариев: Президентът Назарбаев се грижи за страната си - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Относно изказването на президента на Казахстан г-н Нурсултан Назарбаев на XVIII-я конгрес на партия „Нур Отан“ от 27 февруари 2019 г. бих желал да споделя следното:

Отново сме свидетели на грижата на държавния глава на Казахстан за по-доброто бъдеще на страната и повишаване на жизненото равнище на народа. Изказаните мисли, идеи и съображения на президента Назарбаев относно изпълнението на обсъжданато на Конгреса програма „Общество на благополучието: 10-те цели на десетилетието“ ясно показват, че този документ, подготвен по негово поръчение и с неговото непосредствено участие, представлява една дълбоко аргументирана и научно обоснована национална стратегия, която да нареди Казахстан сред 30-те най-развити държави в света.

Освен това, от изказването на Президента личи неговата прозорливост, за това че бъдещето принадлежи на социалната държава, на държавата която е в състояние да осигури повишаването на жизненото равнище и стандарт на народа и благополучие на всеки отделен гражданин. Това според Назарбаев е основния ключ към устойчиво развитие на държавата и обществото.

В тази връзка Президента обръща сериозно внимание на въпроса как да се постигне това. Защото ако не се посочат начините, средствата и пътищата и най-добрата идея може да остане нереализирана. И Назарбаев конкретно и аргументирано ги посочва. Освен това той ги разглежда не отделно, а в тяхната комплексност и взаимозависимост. Повишаването на жизненото равнище и качеството на живот той вижда от една страна в интензивното икономическо развитие на страната, което да осигури работа за хората, и от друга необходимите средства за осъществяване на сериозна социална политика. От тази позиция Президента ясно и точно определя и главните задачи, а именно: значителна финансова помощ на социално слабите и многодетните семейства, повишаване на детските надбавки, решаване на жилищните проблеми на гражданите с ниски доходи, подобряване качеството на здравеопазването и образованието. Въобще повишаването на качеството на живот. Президента много добре очертава и голяма и важна роля в този процес на регионите, на тяхното комплексно развитие.

От изказването на Президента Назарбаев личи, че Програмата предложена на Конгреса е ресурсно обезпечена. Цифрите за отделените средства в социалната област са впечатляващи. За тази година те съставляват над 45 % от държавния бюджет. В сферата на личната социална помощ през 2019 г. ще бъдат обхванати повече от 830 хиляди души, в това число около 550 хиляди деца.

От 1 юли 2019 г. работната заплата на нископлатените работници в бюджетната сфера ще бъде повишена с 30%. За многодетните семейства се предвиждат над 500 милиарда тенге.

Големи средства са предвидени и за жилищното строителство. Планира се построяването на над 40 хиляди квартири, главно за финансово слабите и многодетни семейства.

На развитието на транспорта – шосеен, железопътен, морски и т.н. се гледа като стратегическа задача. Особено впечатление прави постановката на Президента за шосейната мрежа. Президента ясно подчертава нейната голяма роля и място в повишаването на качеството на живота особено регионите. Правилно на построяването на съвременни местни пътища, според Назарбаев следва да се гледа като на важна правителствена задача и да се осъществява необходимия контрол. Много добре в тази връзка го е казал Президента „Построяването на аутобани е важно, но още по-важен е пътят до дома“.

И накрая искам да подчертая, че в изказването си по реализацията на Програмата Президента Назарбаев отделя голямо внимание на контрола, както от страна на правителството, така и на местните държавни и обществени структури, особено на управляващата партия. В него той вижда главния залог за нейното успешно претворяване в живота. Именно по тази причина изпълнението на най-важните задачи той поема под свой личен контрол. Може би той е единствения държавен глава, който по този начин поема и огромната лична политическа отговорност пред народа и държавата за съдбата на Програмата.

В заключение искам най-искрено да пожелая успешен старт и изпълнение на тази изключително важна за бъдещето на Казахстан Програма.

Проф. д-р ЗАХАРИ ЗАХАРИЕВ

Председателна Федерацията за

приятелство с народите на Русия и ОНД и

Председател на Фондация „Славяни“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Номад

    8 0 Отговор
    И аз пожелавам на Казахстан големи успехи ,мир и благоденствие!!!
  • 2 Пешо

    7 0 Отговор
    Командировайте Боко и Цвъки да им обясни човека, че повишаване на стандарта на живот е важната цел, а не харчене на милиарди за негодни самолети.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТАЖЕН

    2 0 Отговор
    Евалла пашам ,
  • 5 От Прародината

    1 4 Отговор
    Захари ,колко ти платиха за тази политинформация. Статията ти е пълна глупост, една вярна дума няма с изключение името на президента.
  • 6 681 БЪЛГАРИЯ

    4 0 Отговор
    до комен. 5 Ти малоумен ли си ? ходил ли си в Астана ? или от циганското гето не си излизал ? АСТАНА Е ЕДНА ОТ НАЙ-ХУБАВИТЕ СТОЛИЦИ В ЕВРОПА!

    Коментиран от #7

  • 7 до 6

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "681 БЪЛГАРИЯ":

    Не бъркай красотата на един град с живота в държавата.И да бил съм в Кз и в момента пиша от там.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Номад

    2 0 Отговор
    До6,не разбрах какво искате да кажете . Наистина много неща се правят в самата държава ;дават жилища на младите хора,гости.служащи с много нисък лихвен процент и на изгодни цени.Децата се учат на 3 езика.Училища модернизирани.Децата ходят в униформи.Всички градове дигат.Сега искат да задържат младите по селата , отстраняват проблемите по селата подобряват живота ,за да няма разлика между града и селото.Много хора на много високо ниво са в затвори за корупцията и кражби. .Мойте роднини живеят и градовете и на село и,и живеят много добре .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове