Last news in Fakti

27 Февруари, 2019 16:23 1 556 4

Назарбаев начерта основните задачи на правителството

  • казахстан-
  • нурсултан назарбаев-
  • конгрес-
  • партия-
  • задачи-
  • астана

Укрепването на икономиката и благосъстоянието на гражданите са основни задачи

Назарбаев начерта основните задачи на правителството - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 27 февруари 2019 г. в Двореца на независимостта в Астана се проведе XVIII редовен конгрес на партията „Нур Отан”, председателстван от президента Нурсултан Назарбаев. Изминалият Конгрес стана ключово събитие в годината на 20-годишнината на партията „Нур Отан”. На конгреса бяха обсъдени нова програма на партията до 2030 г. „Обществото на благоденствието: 10 цели на десетилетието”, разработена на базата на проучване на ключови глобални тенденции и анализ на ситуацията във всички региони на Казахстан, промени и допълнения в Устава на партията, доклади на партийни органи, а също бе избран нов състав на Политическия съвет на партията.

Освен това, по време на конгреса президентът Н. Назарбаев отбеляза основните задачи за новото правителство и партията. По-специално, укрепването на икономиката на Казахстан и подобряването на благосъстоянието на гражданите се определят като основни задачи на новото правителство и партията. В този контекст президентът предложи мерки за засилване на социалната подкрепа и подобряване на качеството на живот на казахстанците.

Нурсултан Назарбаев обърна специално внимание на три области, чието развитие ще позволи да се постигне посочената цел: повишаване на доходите и подпомагане на социално слаби, решаване на жилищни въпроси за гражданите с ниски доходи и подобряване на образованието и здравеопазването, както и интегрирано развитие на регионите. Преди всичко, президентът каза, че през 2019 г. повече от 45% от всички разходи на републиканския бюджет ще бъдат насочени към социалната сфера. В същото време, по негово нареждане, средства от Националния фонд в размер на 1 трилион 350 млрд. тенге (6,2 млрд. лв.) ще бъдат отпуснати за подобряване на качеството на живот и благосъстоянието на гражданите на страната. Важното е, че президентът е взел въпроса под личен контрол и е уверил казахстанците, че ще следи средствата да достигнат до всяко семейство и конкретен човек.

Назарбаев начерта основните задачи на правителството

Освен това, на правителството бе възложено от 1 юли 2019 г. да се увеличат заплатите на нископлатените служители в публичния сектор с до 30% и средно с 25% - на служители в местните администрации, които работят пряко с гражданите. За тези цели в периода 2019-2021 г. допълнително ще бъдат разпределени още 980 млрд. тенге (4,5 млрд. лв.). Държавният глава заяви, че трябва да се обърне по-голямо внимание на категориите граждани с ниски доходи и многодетни семейства. Той подчерта, че казахстанците трябва вече да усетят резултатите от провежданите реформи. Според президента, днес в Казахстан около 340 хиляди семейства имат повече от 4 деца. Годишно се отпускат над 500 млрд. тенге за подпомагане на семейства с деца. Тези семейства имат различни нива на доходи. В момента повече от 111 хиляди семейства (571,6 хил. души) получават целева социална помощ от държавата. В тази връзка, за да се разшири обхватът на семействата с ниски доходи, особено на многодетни семейства президентът разпореди да се повиши критерият за предоставяне на целева помощ до 70% от жизнения минимум (от 14 849 тенге на 20 789 тенге, дневният минимум - 29 698 тенге).

В същото време, за целенасочена подкрепа на семейства с деца, които имат право на целево социално подпомагане, беше възложено максимално да се опростят и да се преведат в проактивен формат всички процедури по начисляване на социалните помощи. Като резултат, целенасочено социално подпомагане през 2019 г. ще получат повече от 830 хил. души, в това число близо 550 хил. деца. По заръката на президента, надбавките за родители, настойници и семейства, отглеждащи деца с увреждания, също ще бъдат увеличени с 30%. За изпълнението на тези мерки президентът разпореди да се задели допълнителна сума от над 300 млрд. тенге (1,4 млрд. лева).

Заедно с това, за да се създадат условия за работа вкъщи за многодетни семейства с един родител и за разпределяне на отделна квота от безвъзмездни средства и микрокредити за големи семейства по селата, президентът възлага на местните изпълнителни органи съвместно с партията „Нур Отан” и Националната камара на предприемачите „Атамекен“ да преразгледат регионалните програми за подпомагане на нуждаещите се семейства, като взимат предвид проекта „Бақытты отбасы” („Щастливо семейство”). Президентът нареди на правителството до 2026 година ежегодно да отпуска по 50 милиарда тенге (230 милиона лева) за изграждане на 40 хиляди общински жилища, които ще се дават под наем на многодетни семейства с ниски доходи.

Назарбаев начерта основните задачи на правителството

Държавният глава засегна и реформите в областта на образованието в страната, основният критерий на тези реформи трябва да е последващата трудова заетост на завършилите висшето образование. Според президента, във всеки регион трябва да има най-малко по 1 престижен университет и 10 модерни колежи. В областта на здравеопазването също имаше заръки на президента, а именно: делът на разходите за обществено здравеопазване и първична медико-санитарна помощ трябва да се увеличи от 40 на 60% от общия размер на финансирането на здравеопазването. Допълнително около 120 млрд. Тенге (около 550 млн. лв.) ще бъдат отпуснати за здравеопазването.

Президентът също така отбеляза значението на развитието на регионалната политика. Според президента, през последните години е извършена огромна и исторически важна работа по изграждането на републиканска пътнотранспортна мрежа. Изградени и реконструирани са над 12,5 хиляди километра автомобилни пътища и 2,5 хиляди километра железопътни линии, изградени и модернизирани са морските пристанища в Каспийско море (Актау и Курък).

В този контекст основната задача на правителството трябва да бъде разширяване на мрежата от модерни местни пътища. За тази цел президентът разпореди да се отпуснат допълнителни 350 млрд. тенге (1,6 млрд. лева). До 2025 г. трябва да се подобри състоянието на 95% от пътищата с регионално и местно значение, да се модернизират обектите на регионалната транспортна инфраструктура, включително летища, автобусни и железопътни гари.

За решаване на проблемите в покрайнините на големите градове - Астана, Алматъ и Шъмкент - за 2019-2021 г. ще бъдат отпуснати допълнителни 90 млрд. тенге (410 млн. лв.). За развитието на малките и индустриални градове до 2022 г. ще бъдат осигурявани допълнително 10 млрд. тенге годишно. Според президента, най-важните приоритети са осигуряването на достъп на всички жители до чиста питейна вода и провеждане на мащабна газификация. Беше възложено да се отпуснат допълнителни 140 млрд. тенге (640 млн. лв.) за осигуряване на водоснабдяване и канализация. Това от своя страна ще позволи решаването на проблеми в тази област за повече от 2,2 милиона души. Освен това около 190 млрд. тенге (870 млн. лв.) ще бъдат предназначени за газификация и електроснабдяване. Тези мерки ще направят възможно осигуряването на 1,1 милиона души с газ, както и значително подобряване на надеждността на регионалното електроснабдяване. За тези цели на правителството бе възложено да задели около 920 млрд. Тенге (4,2 млрд. лв.) за 2019-2021 г. Освен това, партията „Нур Отан” ще стартира собствен проект „Құтты мекен” (Добро място за живеене) с акцент върху развитието на инженерната и социалната инфраструктура на страната.

Президентът на Казахстан даде указания да се използва успешния опит на Китайската народна република в организирането по селата на производството на потребителски стоки и преработката на селскостопански продукти. В тази връзка правителството трябва да подготви предложения по специален проект „Ауыл - Ел бесігі“ (Селото е люлката на страната) и да осигури неговото финансиране в размер на 90 милиарда тенге за 2019-2021 година.

В края на речта си президентът подчерта, че всички горепосочени проекти са сложни, за изпълнението на които през следващите 3 години в бюджета допълнително ще се разпределят над 2 трилиона тенге (9,1 милиарда лева). Тези средства ще се търсят чрез подобряване на работата на митническата администрация и оптимизиране на бюджетните разходи. Според Н. Назарбаев, партията „Нур Отан” трябва да представлява интересите на всички слоеве от населението и да служи като ключова връзка между гражданите и държавата. Във връзка с това той възложи на партията, заедно с президентската администрация, да създаде Център за оценка на ефективността и мониторинг на изпълнението на държавните програми и реформи, където ще се провеждат изслушвания на отговорни държавни органи по изпълнението на държавните програми, а отчетите ще контролира лично президентът, съобщиха от Посолството на Казахстан в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джигит

    4 3 Отговор
    Джигитаеца има план.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Номад

    3 1 Отговор
    Дано!!!Успех,Казахстан!!
  • 4 гост

    3 1 Отговор
    Все едно че слушам реч на тато от н-тия конгрес на БКП !!!! Номенклатурчика си е номенклатурчик и нищо по-различно от досега няма да измисли и направи , да са живи и здрави петрола и газта на Казахстан , че му плащаха толкова години сметките , ама оттук нататък няма да е така !!!