Last news in Fakti

20 Април, 2012 07:03 1 246 0

Военната академия става на 100

  • военна академия-
  • 100

Президентът на Република България и върховен главнокомандващ  на въоръжените сили Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват днес в тържественото честване на 100-годишнината от създаването  на Военна академия „Г. С. Раковски”.

С тържествен военен ритуал личният състав на академията ще посрещне бойното си знаме и ще поднесе венци пред паметника на своя патрон Георги Стойков Раковски.

По повод 100-годишнината министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще наградят военнослужещи и цивилни служители от академията за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения, принос в развитието и усъвършенстването на военнообразователната система.

Празникът ще продължи с тържествено събрание – концерт в зала „Тържествена” на академията. В програма на концерта са включени изпълнения на Представителния ансамбъл на  Въоръжените сили на Република България и художествени състави от Общински културен дом „Средец“ –гр. София.

По повод честването своя уникална изложба ще покажат ученици от Националното художествено училище за изящни изкуства „Илия Петров“, както и Националния военноисторически музей – с експозиция от картини, свързани с военната история на страната ни.


На 11 декември 1911 г. с доклад до държавния глава цар Фердинанд І военният министър генерал Никифор Никифоров прави аргументирано предложение за основаването на българска военна академия. В мотивите си той изтъква, че развитието на военното дело изисква и нашата армия по примера на другите държави "да се постави по пътя на едно по-правилно културно развитие". Посочена е необходимостта от сериозно подготвен офицерски състав и единен научен център за войската. На 12 декември 1911 г. докладът е одобрен от цар Фердинанд І, а след три дена в 15-ото обикновено народно събрание е внесен за разглеждане и утвърждаване законопроект за създаването на Военната академия. Член 6 от него гласи: “Да не бъдем поставени по отношение на висшето военно образование в зависимост от чуждите военноучебни заведения”. На 1 март 1912 г. той е гласуван от народните представители, на 20 април с Указ № 26 цар Фердинанд І утвърждава Закона за Военната академия, а на 8 май нормативният акт влиза в сила след публикуването му в "Държавен вестник".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА