3 Септември, 2024 06:25 1 434 24

Откриват учебната година във Военната академия „Г. С. Раковски”

  • военна академия-
  • учебна година

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще дадат старт на обучението за слушатели

Откриват учебната година във Военната академия „Г. С. Раковски”  - 1
Снимка: Уикипедия

Военната академия „Г. С. Раковски” открива новата учебна 2024-2025 година. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната, предаде БТА. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще открият новата академична учебна година за слушатели.

Ритуалът по откриването на учебната година ще започне в 10:00 часа в района на Академията, където след приемане на строя, свещенослужители от Българската православна църква ще отслужат тържествен водосвет за здраве и благоденствие. По традиция в зала „Тържествена” министърът на отбраната и началникът на отбраната ще изнесат първите академични лекции.

Военната академия посреща слушатели в две магистърски специалности - „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Национална сигурност и отбрана“ и „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Командно-щабен”. Тази година сред обучаемите и в двете специалности има офицери от Република Северна Македония.

Военната академия „Г. С. Раковски“ е най-старото висше военно училище в България. Създадена е със закон на 1 март 1912 г., приет от 15-ото Народно събрание.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еми да

    4 1 Отговор
    Неможе без Запряна !
  • 2 Македонска наденица

    7 0 Отговор
    Ще обучават и макета, за хайдути.
  • 3 Фен

    14 1 Отговор
    Бе те, от НАТО, след като ни ликвидираха армията, сега ще се сетят, че ще им трябва пак да имаме, ама късно...

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Смешен си

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    Никой от НАТО не е дошъл да ти ликвидира, каквото и да било! Всичко е благодарение на продажбите политици! В това число е и вожда ти от Банкя! Кажи си нещата, каквито са!!

    Коментиран от #7

  • 5 Олег

    6 3 Отговор
    Отврат, бляк, има ли будали за тази незсша професи военен?!?!
  • 6 Сър Пичук

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    Армията ни беше под директното командване на Кремъл и поддържана от СССР. Подготовката и беше да действа в рамките на Варшавския договор и главната и задача беше да пази СССР от Гърция и Турция. Задачата и беше да задържи евентуалното нападение докато СССР се намеси с военни или ракети, включително ядрени. Т.е. България беше определена за бойното поле и евентуална мишена на атаки с ракети, дори ядрени, а армията ни беше пушечното месо.
    След колапса на СССР и фалита на България не можехме да поддържаме такава голяма армия и освен, че трябваше да се намали, тя трябваше и да се реформира. След като СССР ни изостави, а после се и разпадна единствният вариант да си гарантираме сигурността беше НАТО и закономерно трябваше да се променят редица неща за да се адаптираме към този съюз.

    Коментиран от #8, #15

  • 7 ЕДНОХОДОВ ШАШМАТИСТ

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Смешен си":

    Погледни по дълбоко. То НАТО и вожда от Банкя го държи на власт. А разрушаването и на българската армия и унищожаването на военните ни заводи им беше основна цел.
  • 8 ПЛОСКОГЛАВА ЕВРОПРОМИВКА

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Сър Пичук":

    Кога точно България беше фалирала???
    Вече 35 години разграбват активите и от онова време и още има. За 300 милиона неплатен дълг саксите оставиха хората да гладуват тогава. Само оня ден нашите хубостници взеха нови 4000 милиона нов дълг, но сега сме ОК??

    Коментиран от #10, #18, #20, #24

  • 9 Старши армейски редник

    4 3 Отговор
    5 години казарма, ай мерси....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бойко Българоубиец

    2 1 Отговор
    СЪБИРАМЕ МЯСО ЗА ФРОНТА! ГЕРБ ПОБЕДА!

    Коментиран от #19

  • 17 Демократ

    3 1 Отговор
    Поредния випуск шапкари
  • 18 Здрасти Мунчо

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "ПЛОСКОГЛАВА ЕВРОПРОМИВКА":

    Мунчо, в момента само една от идустриалните зони на Пловдив произвежда за месец повече и по-качествена продукция от цялото НРБ за година ! България фалира 3 пъти по времето на съветската окупация в поериода 1945-1989- та !
  • 19 Голем смех

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бойко Българоубиец":

    Ти помисли от къде да събереш малко мозък, че нямаш изобщо :) хахахахахахахаа
  • 20 Сър Пичук

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "ПЛОСКОГЛАВА ЕВРОПРОМИВКА":

    През 1990г България обяви мораториум върху плащанията по външния дълг, което е фалит.
    Ако си живял по време на Лукановата зима и си се опитвал да вземеш мляко за децата си или каквото и да е за ядене, ще оцениш колко по-добре сме сега.
  • 21 Пара военен

    6 1 Отговор
    Тая Академия когато и да в закрия все ще е късно ! Полза от нея никаква. 200 хрантутници “преподаватели” учат 20 връзкара на тактики от миналото столетие. Морално остаряло и напълно излишно учреждение. Но дава хляб и самочувствие на много комплексари и некадърници.
  • 22 А НИМА...?!

    4 1 Отговор
    Има все още мераклии за тази...,,Военна Академия"...?!
  • 23 Добре!

    3 1 Отговор
    Завършващ тази ВА и после какво?!
    Отиваш в полупразни и полуразбити казарми,да обучаваш един контингент,който е избрал военната професия,ръководен ,не от чувство за дълг,а от чувство,че хем няма да работи,хем ще получава прилично заплащане,а и накрая ще се пенсионира по-рано...!
  • 24 Емо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ПЛОСКОГЛАВА ЕВРОПРОМИВКА":

    По-гочно през 1990 г., когато Луканов спря плащанията по външия дълг. Държавата беше в технически фалит поради това, че сметките на външнотърговските дружества бяха повечето на имената на частни лица от комунистическата върхушка. И преди не се е знаело колко щипват за тях си от лихвите и разликите във валбутните курсове, но първите месеци след 10 ноември всеки, който имеше сметка на свое име приватизира парите. Луконав стигна в наглостта си дотам, че събра над 400 души и им раздаде пари в сакове и чували с думите: "Другари, вие сте определени за програмирани милионери на партията, целта ви е да приватизирате икономиката и да спрете частната инициатива и малкия бизнес на обикновените хора. Като какъв процент от печелбата ще остава за вас определям аз". По нататъшните събития в БГ са пряко следствие от този процес - мутри, създадени от луканов и протежето му Гоцев, групировки, приватизация, грабежи, кражби, убийства - в т.ч. неговото - ами така е, "революцията" изяжда децата си. Последващите процеси също са програмирани: фалита на банките и грабежа на спестяванията на хората, идване на царя и новото доограбване, а после и идването на ББ като следващия "спасител". Ето ние сме "спасени", в територия, в която намалява населението, никой не иска да живее доброволно, корупцията е цар, а както се вижда и от вчелашните събития в ЦИК - държавните институции са нищо, те са частни и даже се знае името на собственика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове