Last news in Fakti

21 Април, 2012 15:35 3 798 0

Ген. Атанас Атанасов: Фирми-прикрития финансирали НРС - Видео

  • нрс-
  • кирчо киров-
  • атанас атанасов-
  • николай марков
Ген. Атанас Атанасов: Фирми-прикрития финансирали НРС - Видео - 1
Снимка: БГНЕС

Българското разузнаване има фирми-прикрития, които осъществяват търговска дейност и финансират определени операции на разузнаването, заяви ген. Атанас Атанасов във "Факторът Кошлуков" по ТВ7.

Генерал Атанас Атанасов, бивш директор на НСС и подполковник Николай Марков, бивш служител на НСО бяха поканени да коментират устройствените закони за службите и Консултативния съвет за национална сигурност, който ще се състои идната седмица.

Бюджетът на Националната разузнавателна служба (НРС) е 19 млн. лв., а на ДАНС е около 90 млн. лв. Те са огледални служби и е очевидно, че НРС не може да се издържа с толкова малко пари. Българското разузнаване има фирми-прикрития, които осъществяват търговска дейност и финансират определени операции на разузнаването. Това не позволява да се осъществява контрол върху тях, заяви ген. Атанас Атанасов в хода на разговора.

Николай Марков пък беше категоричен, че 80% от отдел Лична охрана на НСО, е работела в един момент за хора от организираната престъпност. Според него тези служители са още там и заемат даже ръководни постове. В България нищо не се правило през тези 25 г. освен шантаж. Той е правен като ежедневна политика от страна на Г. Първанов, добави Николай Марков.

Основният проблем, който попречи да се реформират българските специални служби е, че бившата ДС се съпротивляваше срещу тях. Реформите щяха да означават те да са вън от държавната администрация, които щеше да е най-правилното действие, но това не се случи. Следствие от този проблем е липсата на законова регламентация на специалните служби през последните 20 г., каза ген. Атанас Атанасов.

Николай Марков заяви, че президентът Първанов с идването си на власт е реабилитирал апарата на ДС.

ДС успя чрез своя агент Гоце да овладее най-високия пост в държавата и този агент в последствие да реабилитира тази структура в публичното пространство. Той успя да върне тези, които бяха освободени и на практика 10 г. в пост комунистическия период на България, службите се ръководят от репресивния апарат на комунистическия режим с целия им арсенал, допълни ген. Атанасов.

Според Николай Марков, ако е принципен президентът Плевнелиев трябва да направи със службите това, което направи с посланиците, сътрудничили на ДС. Става дума за 17 човека от ръководството на НСО, които са били членове на ДС и съответно би трябвало да нямат достъп до класифицирана информация от НАТО, защото противното би било незаконно.

Необходимо е преструктуриране на службите и трябва да се създаде единна разузнавателна общност и има достатъчно кадрови потенциал това да се направи. Необходима е воля това да се случи, а реформата иска кадрова чистка, заяви ген. Атанасов.

Николай Марков определи новата стратегия за специалните служби, като "стратегическа боза", каквато може да създаде Румен Миланов, (шефът на БОРКОР), който няма професионален потенциал.

В заключение ген. Атанасов каза, че след като България е парламентарна република, Парламентът е длъжен да провери всички обстоятелства. Той трябва да състави анкетна комисия да влезе в тези служби и да провери всичко, което се е случило.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА