Last news in Fakti

23 Април, 2012 13:56 1 011 0

Костов: Вотът е безсмислен

  • костов-
  • михайлова-
  • дсб-
  • белене-
  • вот
Костов: Вотът е безсмислен - 1
Снимка: БГНЕС

Да се изслушат в пленарна зала отказалите се от подписи депутати от искането за вот на недоверие към кабинета. Това заяви на пресконференция днес лидерът на ДСБ Иван Костов.

Само по такъв начин можем да се убедим налице ли е политическа воля за вот на недоверие, категоричен е Костов. По думите му вотът на недоверие е безсмислен.

Ние искаме дебат с БСП - единствени сме, които ги търсим за дебат по същество, за да покажем крайната несъстоятелност на техните аргументи за строежа на АЕЦ "Белене", подчерта лидерът на ДСБ.

Предлагам да направим регламент в НС и пред журналистите и пред всички, които се интересуват от икономика, енергетика и финанси да направим този дебат, уточни Костов.

Той обвини БСП в чудовищни лъжи. Като пример той посочи твърдението на Румен Овчаров, че България щяла да спечели 200 милиарда в следващите 60 години от АЕЦ „Белене". Костов подчерта, че Овчаров не уточнява 200 милиарда какво и коментира, че ако се имат предвид 200 млрд. лева, това би означавало по 3,5 млрд. лв. годишна печалба. На фона на 800-те млн. лв., които двата хилядника на АЕЦ „Козлодуй" произвеждат, е изумително откъде идва такова число, добави Костов.

Той казо още, че в мотивите на вота пише, че 800 млн. щял да печели първият реактор и подчерта, че сметката пак не излиза, защото от двата реактора, би се получило 1,6 млрд., а за 60 години - приблизително 72 млрд. „Така че пак няма 200 милиарда", подчерта Костов.

„Ние сме превърнали в чалга всичко и се опитваме да намерим чалгаджийско решение по много въпроси", каза още Костов. Като пример за чалга-политика той посочи шистовия газ и спирането на всички дълбочинни сондажи.

Вотът на недоверие е най-тежкият политически инструмент на опозицията, той е политически, а не юридически въпрос. Това допълни Екатерина Михайлова.  по думите й този вот се е провалил политически, обезсмислил сее , станал е пародиен в момента. Ако няма 48 народни представители, които поддържат вота на недоверие явно нямаме изискванията за конституционното решение за тази процедура и в такъв случай просто не може да бъде гледано на процедурно основание, смята Михайлова. А ако се наложи, единствено КС може да отсъди казуса с тълкувателно решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА