15 Април, 2019 14:11 2 591 13

Български тирове са блокирани на турската граница

  • турция-
  • тир-
  • опашка

Очаквахме след въвеждането на тази нова система да бъдем информирани по-рано и всеки наш превозвач да провери на сайта какви глоби има и респективно да бъдат подготвени водачите

Български тирове са блокирани на турската граница - 1

На българо-турската граница все още има блокирани български камиони. Това заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев пред БНР.

Вчера стана ясно, че стотици български камиони са блокирани на ГКПП "Капъкуле". До ситуацията се стигна, след като преди дни турските власти въведоха допълнителен контрол и не пускат нито един шофьор да продължи, ако има неплатени пътни глоби или такси за територията на Турция.

От Министерството на външните работи съобщиха, че Генералното консулство в Одрин е готово да съдейства при оплаквания във връзка с новата система за плащания на ГКПП в южната ни съседка.

''Очаквахме след въвеждането на тази нова система да бъдем информирани по-рано и всеки наш превозвач да провери на сайта какви глоби има и респективно да бъдат подготвени водачите.'', обясни Арабаджиев. Това обаче така и не се е случило. Той посочи и проблем с интегрирането на системата.

"Налице са много случаи, при които в сайта фигурира сума - да речем от 50 или 100 лири, а когато шофьорът отиде да плати глобата, му се казват съвсем други цифри - 2000-3000 лири. В крайна сметка, за да премине един шофьор, трябва да плати глобата.", посочи Арабаджиев.

От генералното консулство на България в Одрин съобщиха, че до момента не са получавали оплаквания от български превозвачи, но са готови да съдействат при необходимост.

Арабаджиев подчерта, че турските превозвачи също осъзнават проблема и са на мнение, че проблемът е в интегрирането на самата система - понеже пътните такси се събират от други органи, а сега са прехвърлени към Министерство на търговията и митниците.

Той призова родните превозвачи да запазят всички документи при подобни случаи, за да може след това да се подаде обжалване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Синан

    13 10 Отговор
    Най - сетне Турция наорави това, което много турци искаха! Като нарушавате законите в Турция ще плащете българи, Турция не е България, че да ви мине номера!
  • 2 Буко Баламата

    2 0 Отговор
    Ами до нома водят тол таксите.
  • 3 999

    5 2 Отговор
    Новата мярка беше обявена още в края на март, но тогава никой не предполагаше мащаба на възможните потърпевши от нея. Сумите могат да се платят в брой или с карта на гише на самия граничен пункт. Фискалните документи са само на турски език и заради езиковата бариера голямата част от пътуващите не знаят точно за какво са сумите, нито как са се натрупали. Електронни системи улавят автоматично и нарушителите при преминаване на червена светлина. Глобата за това от 1 януари 2019 година е 235 лири (70,34 лева). От 108 на 235 лири е повишена и глобата за говорене по мобилен телефон по време на шофиране. Неспирането на пешеходна пътека е 488 (146 лева) лири срещу 235 в края на миналата година. Дрифт и "катаджийско обръщане" с газ и спирачка се наказват официално с глоби от 5 до 10 хиляди лири, което е почти 3000 лева за тавана на глобата и спиране на колата за срок от 60 дни. За тонколони, сирени или специални лампи, монтирани върху купето на колата, глобата е 1002 лири (300 лева), толкова е и за МПС, което изпуска вредни емисии повече от допустимото. Движението в насрещното носи също глоба от 1002 лири.

    Коментиран от #9

  • 4 999

    10 1 Отговор
    За какво още може да ви глобят в Турция на общо основание: за високо пусната музика в купето, за неработещ агрегат по автомобила, за неизползване на фарове за мъгла и дъжд, когато атмосферните условия го изискват, за изхвърляне на боклук или цигара през прозореца на колата, за смяна на лента на движение без мигач и куп други.

    Коментиран от #6

  • 5 Отново неадекватни

    11 1 Отговор
    Външно министерство - вън!
    Не могат да направят нищо, нито с гърците, нито с турците... ами да си ходят и да дойдат способни служители. А тия маймуни в парламента да вземат акъл от съседните страни, защото само нешето управление е некадърно!
  • 6 Име-Миме

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    Така и трябва. От изброеното не смятам, че има нещо нередно, а ме кара да си мисля за правова държава, нищо че е извън ЕС.

    Коментиран от #8

  • 7 Голям Слон

    11 0 Отговор
    От край време върху човешката раса най-голяма възпитателна сила имат глобите. Отворковците се правят на големи: нарушават и си мислят, че властта спи. И после все някой за нещо им е виновен.. Само така: през пръстите и ще се научат.
  • 8 12344

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "Име-Миме":

    За съжеление Турция е много по - европейска от доста странни, който са в Европа и ЕС, това число и България.. Там закона си е закон, тук даже убийците се отървават от затвора...
  • 9 Миризлив пор

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    То май преди 1-2 години направиха "нещо" дължимите глоби на румънците да се събират. Иначе ела да видиш какъв цирк е кога стъпят на нашенска територия. Явно и на турчелята им е писнало по същия начин.
  • 10 Пешо

    4 1 Отговор
    И какво пак се дупят нашите управляващи - незабавно въвеждане на същата система и у нас за чужденците. В България ако камерите заснемат чужденец в нарушение последствията за него са никакви. Подлоги са нашите, подлоги, само българите дерат.
  • 11 Фатих Мехмед

    1 1 Отговор
    Ето ви отговора на тукашния рекет от дай
  • 12 123

    0 0 Отговор
    : това само за тирове ли се отнася
  • 13 123

    0 0 Отговор
    как е името на саита за проверка на глобите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове