Last news in Fakti

26 Април, 2012 20:34 2 225 0

България първа в ЕС ще получи газ от Азербайджан

  • азербейджански газ-
  • борисов-
  • азербайджан
България първа в ЕС ще получи газ от Азербайджан - 1
Снимки: Министерски съвет
България ще е първата страна в Европейския съюз, която ще получи природен газ от Азербайджан. Синьото гориво ще се доставя по т. нар. южен газов коридор. За това се договориха министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, съобщиха от правителствената информационна служба.

Разговорите се проведоха в рамките на започналото в Баку двудневно официално посещение на българска правителствена делегация.

По време на срещата двамата държавници обсъдиха възможностите за развитие и задълбочаването на търговско-икономическия потенциал на двете страни, включително чрез инвестиционни проекти.

Президентът Алиев изрази оптимизъм за бъдещото задълбочаване и разширяване на българо-азербайджанските отношения в редица области като търговия, селско стопанство, IT-сектора и туризма. Конкретните параметри на проектите в тези области ще бъдат решени от ресорните министри на двете страни.

Борисов и Алиев обсъдиха и възможностите двете страни да обменят опит в областта на туризма и особено в зимния туризъм.

Стокообменът между България и Азербайджан за 2011 г. възлиза на около 33 млн. щатски долара, което е с 13% повече в сравнение с този през 2010 г. Българският износ за прикаспийската република е нараснал с 26%, като най-голям дял заемат медикаментите, плочите от дървесина, яйцата и козметиката.

По време на официалната визита министър-председателят Бойко Борисов е придружаван от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Mинистър-председателят Бойко Борисов е на двудневно официално посещение в Баку по покана на азербайджанския премиер Артур Расизаде

Основен акцент в разговорите на Борисов са газовите доставки от Азербайджан за България. Днес той разговаря с президента на Азербайджан Илхам Алиев, а за утре е планирана среща с премиера Расизаде, след което двете делегации ще проведат пленарни разговори в присъствието на премиерите, ще се подпишат и две спогодби за противодействие на престъпността и подкрепа със справянето при бедствия и аварии, предаде БНР..

Политическите контакти между двете страни са активни през последното десетилетие, президентът Алиев е посещавал два пъти страната ни, а експрезидентът Първанов е бил на посещение в Баку 5 пъти в рамките на двата си мандата, в резултат на което бе договорено страната ни да получава по 1 милиард кубически метра природен газ годишно, но доставката засега е невъзможна. Затова се обсъждат вариантите за пренос през Турция, за което е необходимо да се изгради междусистемната газова връзка между нашата страна и южната ни съседка. В последствие стана ясно, че количеството може да бъде удвоено.

Последната идея, по която се работи е доставката на компресиран азърбайджански газ през Грузия Черно море, за което трябва да се направи специален терминал.

След пристигането си в Баку премиерът Бойко Борисов посети неправителствен благотворителен фонд, създаден през 1995 година на името на предишния лидер на Азербайджан Гайдар Алиев, който е баща на настоящия президент Илхам Алиев. Ръководител на организацията в момента е посланикът на добра воля и първа дама на Азербайджан, съпругата на президента Илхам Алиев Мехлибан Алиева.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА