Last news in Fakti

16 Май, 2012 18:02 2 702 0

„Случайна война“ между Ереван и Баку?

  • война-
  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах

Ако или по-скоро когато избухне конфликт между Армения и Азербайджан, вероятно ще започне така: едната страната се промъква край границата, заема позиции и започва да стреля. Нещо подобно се е случило на 27 април, твърди високопоставен арменски източник пред EUobserver.

Той разказва как военни на Азербайджан се промъкнали през арменската граница в североизточната провинция Тавуш и заели позиция край път, свързващ селата Мовсес и Айгепар. Около 2 часа през нощта те издебнали целта си и започнали да я обстрелват – автомобил, превозващ военни в цивилни дрехи. Засадата покосила трима млади мъже.

„Това е ясна провокация. Все още не сме отговорили. Все още“, твърди източникът от Ереван. От Баку пък отричат подобно нещо да се е случвало, обвинявайки Армения в създаване на изкуствено напрежение и политически провокации.

Подобна размяна на реплики – обвинения е нещо обичайно на фона на замразения от 25 години  конфликт за драматичната провинция Нагорни Карабах - териториален анклав, населен с предимно арменци, но намиращ се в пределите на Азербайджан с непризната независимост.

Доколкото ги има, въоръжените спречквания са се случвали именно по границите на провинцията. От 1991 до 1994 година там се води война, взела 30 000 жертви.

Днес открит военен конфликт вероятно няма да се случи, защото нито една от двете държави няма да спечели. В последно време обаче балансът на силите започва да се измества. Според шведски институт богатият на петрол Азербайджан е похарчил 11 милиарда долара за оръжие през последните 5 години, докато Армения – едва 2 милиона долара.

Последната покупка на Баку са модерни безпилотни самолети от Израел, които обикновено се използват за въздушни нападения.

Питър Семнъби, доскорошен специален пратеник на ЕС в региона, е на мнение: „Опасността от инцидент, който би могъл да излезе извън контрол, става все по-голяма“.

Това би било уж „случайна война“, който да избухне след подобна военна провокация. Само че, ако се стигне до подобно негативно развитие на ситуацията, то нито ще е случайно, нищо ще е ограничено.


Големите играчи

Евентуална война в региона ще има пряко отражение върху цената на петрола, а плановете на ЕС да намали енергийната зависимост от Русия чрез доставки именно от там ще се объркат.

Големи европейски енергийни компания отдавна гледат към партньорство с Баку. До момента Брюксел не е скастрил нито една от държавите, но за сметка на това им предложи евтини визи и търговско споразумение, ако нещата вървят гладко.

Русия разполага с 5000 военни в Армения и има правото да се намеси в случай на конфликт, съгласно споразумение за колективна сигурност.

Иран пък никак не симпатизира на варианта Израел да строи обучителен център за военни в Армения и да й продава оръжия. Турция е отдавнашен съюзник на Азербайджан, а въпросът за арменския геноцид предизвиква сериозни търкания с Ереван.

Арменският външен министър Зохраб Мнацаканян заяви, че при тези геополитически реалности, вероятно „големите приятели“ ще изоставят страната му.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА