Last news in Fakti

1 Май, 2019 23:29 1 910 27

Изпращаме 160 военни на мисия в Афганистан

  • военни-
  • мисия-
  • афганистан

Повече от половината военнослужещи са с опит от мисии зад граница

Изпращаме 160 военни на мисия в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС

С тържествена церемония на 2 май изпращаме 38-ия контингент от въоръжените сили за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Ритуалът ще се проведе от 14.00 часа на площад „Свобода“ в Хасково и в него ще участват заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Контингентът е в състав до 160 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Иван Иванов от Дирекция „Логистика” в Министерството на отбраната, съобщи actualno.com.

Това не е първото участие на полковник Иванов в международни мисии – през 2014 г. е участвал в мисията на Европейския съюз „Алтеа” в Босна и Херцеговина, а през 2016 г. в мисията на НАТО в Афганистан. Помощник-национален командир на контингента е полковник Валери Димитров от дирекция „Операции и подготовка“.

Ротата за охрана на летище Кандахар е сформирана от над 100 военнослужещи, като по-голямата част от състава ѝ е от 31-ви механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

Повече от половината военнослужещи са с опит от мисии зад граница. Командир на ротата е капитан Светлин Симеонов – заместник-началник на щаба по огневата поддръжка във военно формирование 52 740.

Участвал е в мисии зад граница през 2008 и 2012 г. в Афганистан и през 2009 г. в Босна и Херцеговина. На ритуала по изпращането на 38-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” ще присъстват още командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като страна-членка на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Психопат

    29 2 Отговор
    За пари ли?.....За много ли?...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мосак фонсека

    9 1 Отговор
    Магданоза е шийсе стинки
  • 4 onq s konq

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Талибана":

    Един беше писал тука С ВЪЗМУЩЕНИЕ,че само връзкари се уреждали да ходят там и то по няколко пъти,а другите само гледали жално отстрани.Та ПИТАЙ НЕГО ЗАЩО ОТИВАТ И КАКВО ЩЕ ТЪРСЯТ!

    Коментиран от #12

  • 5 Пацифист

    33 2 Отговор
    Пращаме наемници в подкрепа на американския империализъм. Макя си ли ще търсят там че и ние от частния сектор ще им платим сметката?
  • 6 Анти седераст

    17 1 Отговор
    Ганя помага на Синагогата с хероина.
  • 7 Защо ги пращат?

    2 16 Отговор
    Цял свят знае, че българите сме калпави войници.
  • 8 outlander

    2 16 Отговор
    Путикантропите са в траур. Бързо, разпъвайте молитвените килимчета и започвайте маанета пред портретите на късия изрусен монголоид, с платформите, може пък и да се размине.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 После ще питаме ли

    11 1 Отговор
    Какво правят у нас Муджахедите от Афганистан ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Луд

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Веднага ти отговарям.Там са защото заплащането е на ниво това е единия мотив на обикновения войник,другия е ,че все пак това си е едно кариерни развитие .Все едно си футболист и имаш повиквателна за нац.отбор.България има ангажимент към НАТО ,че постоянно трябва да има 160 човека зад граница минимум,което ЕВЕНТУАЛНО е гарант ,че ако има конфликт с друга държава НАТО ще ни помогне.Така ,че тези момчета по този начин защитават нац.интерес.Друг е въпроса какво правим ако конфликта е с Румъния,Гърция или Турция който също са в НАТО.А историята показва, че всички са ни нападали точно когато сме били в най-добре отношения.Доложих.

    Коментиран от #25

  • 13 коментатор

    19 1 Отговор
    Като гледам у нас накъде вървят нещата с циганската сган, май ще са ни по нужни тук !
  • 14 тъп

    6 4 Отговор
    Това с охранителната рота и щабните мишоци, го разбрах. А националният елемент? Теляците ли са?
  • 15 Методи

    5 3 Отговор
    Ха ха някои наистина сънуват розови сънища-Те видиш ли нашите момчета отивали за кариерно развитие навън и Нато-то щяло да ни пази ??!!!Колкото опази и Турция и Гърция га щяха да се пуцат за едно парче скала в Средиземно море толкова ще ни "опази " и нас ! Да четат между редовете и да не гледат само БТВ и Нова, и ще разберат защо толкова ги искат нашите момчета там !!!!!Нъл някои обучаваше талибаните и ги въоръжаваше преди, а сега КО с техните камъни но по техните глави !!!!

    Коментиран от #16

  • 16 Луд

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Методи":

    Нали точно за този вариант казах и аз.Ако две държави в НАТО имат конфликт най-вероятно си го оправят сами.Да ама ние сме най-зле от съседните ни държави който са в НАТО.Иначе да това си е кариерни развитие за всеки военнослужещ.
  • 17 Методи

    4 2 Отговор
    до 16 Луд
    Е, той нашия народ отдавна го е казал-Луд умора няма ! И до утре да ти пиша няма смисъл !Но само ще ти пиша по малко от "основните" телевизии гледай и ще си по добре хайде със здраве !

    Коментиран от #20

  • 18 Вуте

    10 3 Отговор
    160???Че ние имаме ли толкова голяма армия бе???Аз мислех че са най-много стотина ....

    Коментиран от #19

  • 19 А,де ...

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Вуте":

    За парада на 6-ти, ще използват статисти.
  • 20 Луд

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Методи":

    Аз ,че съм луд ,луд съм.Ами каже кой телевизий да гледаме.Пък от къде знаеш ,че черпя инфо от телевизията,може пък и малко по-навътре в "нещата" да съм.Но това си е изцяло мое мнение и изобщо не значи ,че е правилното,но за мен е.Добре де какво предлагаш ти.Да нямаме контингент ли.Ами нали така ще нарушим договора на НАТО в което сами сме искали участие
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Нямама работа

    4 0 Отговор
    в Авганистан!!!

    В омемнта Авганистан прави опити да изпъде западняците и САЩ!

    Самия Карзай дето САЩ му помогнаха да стане президент на Авганистан не ги иска и официялно заявява че САЩ повече работа нямат в неговата държава! Още по-смешно е че същия се е обърнал към Русия и Путин за сключване на договор за взаимопомощ!!
  • 23 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    явно здравата се стремим да стигнем Афганистан....
  • 24 Гринго

    2 0 Отговор
    Защо ? Да излезе прасито и да обясни на хората защо пращаме пушечно месо по заповед на краварите. За няколко долара повече ?
  • 25 Борко

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Луд":

    Да ти пикая на лайНАТО, на кариерата и на кървавите долари ! Изглежда не си хващал АК47 , нито помирисвал ?

    Коментиран от #26

  • 26 Луд

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Борко":

    Пикай,щом можеш да си го позволиш.И защо на мен го казваш.Аз ти казвам каква е реалността,а дали на мен и на теб ни харесва това е друг въпрос.И по принцип много по-добре ми приляга АКС-47. Надявам се ,че знаеш какво означава без да гледаш в него.
  • 27 Луд

    1 0 Отговор
    Нета*
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове