Last news in Fakti

2 Май, 2012 08:40 896 0

Бриго Аспарухов подкрепя Станишев

  • бриго аспарухов-
  • станишев-
  • първанов

 

Аз избирам европейския път за БСП. Считам, че е уникален шанс за България, лидерът на БСП Сергей Станишев да е председател на ПЕС. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия генерал Бриго Аспарухов, бивш директор на НРС. Той допълни, че не му се иска този шанс да бъде изпуснат.

Бриго Аспарухов каза, че е бил на първомайския митинг на БСП и е видял бившия президент Георги Първанов сред публиката, но според него няма драма в това. Така са преценили, така се случило, каза той.

Въпросът е, че с този дебат или да го наречем този спор БСП беше центърът на вниманието, което според мен е добре, каза Аспарухов. Вижда се наистина, че в БСП върви дебат, върви диалог. Беше нужно това да се случи, като че ли, посочи Бриго Аспарухов. Друга е темата дали бившият президент трябваше да се върне в партията по такъв начин, каза бившият директор на разузнаването.

Според него БСП търси своя нов път в тази сложна ситуация. БСП трябва да разбере каква е ролята на България в ЕС, какво представлява европейското семейство и как да се вместим в него, подчерта той. Демократичността на партията е толкова развита, че може да се очакват изненади на Конгреса, каза още Аспарухов.

За промените и скандалите в службите бившият директор на НРС каза, че е направил доста болезнени, шокови реформи в службите. Някои казват, че няма реформи в службите, но не е така. Освободих цялото висше ръководство на разузнаването, които бяха от ДС.

В края на 1991 г. аз предложих, един вариант, който беше страховито възприет. Предложих да оставим 30 човека - гръбнака на разузнаването и да назначим нови кадри, защото ние тогава трябваше да боледуваме с държавата, посочи Бриго Аспарухов. Ръководех се от това държавата да тръгне по нов път.

"Аз ги направим физическите промени, но елате направете промените в главите на хората", каза Аспарухов. Според него разузнавачът няма право на политически избор, той изпълнява държавните си задачи. В Америка, когато питате някой къде работи, ако е разузнавач, той ще ви каже за правителството, т.е. правителствата се менят. Смяната на системата е болезнен процес, според Аспарухов. Той каза още, че през 1993 година е предложил първи проект за закон за разузнаването, но този законопроект не е бил приет. През 2001 година като депутат внесох закон в НС – не беше приет. Предложих парламентарна комисия да се занимава с контрол на службите. Сега има такава комисия, но коя година сме, попита риторично той. Познавам лично генерал Кирчо Киров, добър професионалист е. Не вярвам, сигурен съм, че не е участвал в злоупотреби в службите. Във всяка институция е възможно да има злоупотреби с бюджета, но не е вярно това, че може да е участвал в злоупотреби и дори в закупуването на пушки, посочи Бриго Аспарухов.

Не мога да съобщя колко е бюджета на НРС, тайна е, каза той.

НРС няма нищо общо с НСО и никога не е имала, каза той. Но има нещо по-важно, дебатът върви в погрешна посока. Какво прави НСО, какви прегрешения има. Погледнете въпроса от друга страна, необходимо ли е на България да има толкова голяма специализирана служба за охрана и си задайте въпроса кого охранява тази служба, каза бившият директор на НРС.

Категорично съм сигурен, че трябва да бъде намален съставът на НСО. Трябва да има собствен закон и НРС, и НСО, и военното разузнаване. Мястото на разузнаването е там, където му се поставят задачите, т.е. в правителството, категорично, каза още Бриго Аспарухов.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА