Last news in Fakti

2 Юни, 2019 08:15 3 073 53

Радев: Нашето време няма да роди Ботев

  • ботев-
  • румен радев-
  • христо ботев-
  • президент-
  • роди-
  • враца

Свободата не е традиция, каза президентът

Радев: Нашето време няма да роди Ботев - 1
Снимка: БГНЕС

Нашето време няма да роди Ботев, но вярвам, че мнозинството от нас носи в себе си част от духа му и ще отхвърли конформизма. Това заяви във Враца президентът Румен Радев, който участва в отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, предаде агенция „Фокус“.

„Да се говори за Ботев е трудно, защото той е казал всичко за нас. Дори и най-болезненото – че у нас „свестните считат за луди“. Но Ботев е прогласил и безсмъртието на героите, на падналите в бой за свобода и го е доказал със съдбата си. Затова и днес сме тук, пред паметника на Ботев“, заяви Радев.

Държавният глава посочи, че почитта рядко се изразява с думи. „Но няма по-силен, по-вдъхновяващ знак на преклонение към поколенията български герои от онази минута, в която всички притихваме в общност на размисъл и смирение. Днес почитаме Ботев и загиналите за нашата свобода. Правим го от сърце, правим го по традиция. Но свободата не е традиция“, каза още той и подчерта, че свободата е битка, позиция, отговорност, а често и саможертва.

„Героичните жертвени поколения извоюваха свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват. Ние, съвременните българи имаме тежък дълг – ние сме в дълг към онези безсребреници, които изгладуваха и изстрадаха мечтите си за достойна и независима България. Онези немили-недраги, които бяха в емиграция, отхвърлени често дори и от свои, но сгрявани от бляновете за свободата. В дълг сме и към себе си, защото и днес често избираме пътя на емиграцията – независимо дали далеч от родината или вътре в себе си“, заяви Радев.

Президентът посочи, че нашето време няма да роди Ботев. „Той е великан от друга епоха. Вярвам обаче, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев, че мнозинството от нас ще отхвърлят конформизма, че носим мъжество и характер да въздигнем отечеството си там, където заслужава да бъде. Ето защо Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е и ден на живите. Той е нашата възможност да преоткрием неспокойния патриотизъм и парещото чувство за справедливост. Да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи. Поклон пред загиналите за свободата на Отечеството. Да живее България“, завърши словото си Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриота

    7 30 Отговор
    Радев много го уважавам обаче тоя път сбърка, тук съм!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1944

    16 19 Отговор
    гадев, вашето време ражда основно предатели и еничари. докато сме зависими от империята на злото, така ще е .

    Коментиран от #40, #43

  • 4 Гост

    27 5 Отговор
    Вашето време ражда само "Тикви" ....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Патриота до боклучетата

    7 19 Отговор
    Предателчета трупкате минуси защото сте типичните български предателчета и съдите по себе си!
  • 8 СссереМ

    13 23 Отговор
    Ботев е станал легенда защото тогава е нямало русоблизци да го предадат.

    Коментиран от #34, #53

  • 9 ПетровДругарят Петров

    11 7 Отговор
    Грешиш Ал Бънди, много грешиш!Днес ,когато начело на БГ са московските кадри,всичките майкопродавци и национални предатели - без изключение, "търгуващите ни" на Чичо Сам също се отчитат в Москва,то България се нуждае от Ботев и Левски .

    Коментиран от #15

  • 10 Morgoth

    24 1 Отговор
    Ако нашето време роди Ботев той ще бъде порицан и изхвърлен като некоректен. Времето ни просто не е за Ботев.

    Коментиран от #12

  • 11 Рублата Радев

    7 15 Отговор
    Ботев няма да даде, но рубладжии колкото щеш
  • 12 Патриота

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Morgoth":

    На днешно време ако не крадеш те мислят за балък. В нормално общество такива са извергнати и отхвърляни тук обаче на тази гео. ширина ги уважават. Бъркат им в джожа и те му благодарят, после си пускат бюлетинката за такива! Иначе го раздават Тома не верни за трухите за да се правят на умни.
  • 13 Румяна Костова

    16 2 Отговор
    Движението Ню Ейдж и образователната ни система нямат нужда от хора като Ботев. Можете ли да си представите Ботев да е привърженик на гей европезирането ни и на опитите да се пребоядиса турското робство в безобидно присъствие .

    Коментиран от #42

  • 14 АБСУРДНО Е

    10 2 Отговор
    В нашето време родихте пенсионери в армията, които с цялата си наглост хем лапат тавана на пенсията от НОИ, хем лапат голяма заплата от бюджета. От две места лапат парите на народа!!!
  • 15 Румяна Костова

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "ПетровДругарят Петров":

    Доколкото ми е известно не от Москва идват директивите да се избърше от историята ни турското робство. А ако турците не са ни угнетявали, то тогава какви са били Ботев и Левски? Обикновени хулигани. Този процес хората да забравят за своите нациоални герои не е само в България, а в цяла Европа. Вижте немците. Забранено им е да имат национална гордост, че са немци. Един народ, който не знае своята история и не се гордее със своите предци е по-лесен за управление.
  • 16 Тръмп

    7 13 Отговор
    Ботев,убит,ограбен и незаровен от свои!!!:):):)Майка му,с отказана Поборническа пенсия от Народното Събрание!!!:):)Честито!!!:):):)А Радев,слугата на КГБ и Дезертьор от НАТО,да се скрие вдън гори партизански,моля!!!:):):)

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мигел

    10 7 Отговор
    Намерил кой да Коментира Ботев-президента на партията която сложи бомбата в църквата Света Неделя!Комунистите са готови да изгорят държавата щом не са те на власт,той взел за Ботев да ми говори!Живеем в времето Елените и Курнелите !Времето в което компрометирани хора,хора с обвинения от прокуратурат,замесени в криминалната приватизация го играят съдници и "борци със статуквото" и сочат кои са "лошите хора",а "президента" не може да научи жена си да не ходи до магазина за рокли през лентат за насрещно движение!

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мислещ

    7 1 Отговор
    Така е, за съжаление. Чест му прави, че не ръси политически коректни клишета

    Коментиран от #51

  • 21 Радко- президентчето пак се изказва.....

    3 6 Отговор
    Неподготвен.........прай съ на много велик.Кака Кури сигурно му е писала словото.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Странно

    10 2 Отговор
    Демокрацията роди Боко вместо Ботев.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Така е

    6 4 Отговор
    Ботев е бил комунист, затова е мразен люто от върхушката. Както и Вапцаров, Яворов, Смирненски, Гео Милев и много други.
  • 26 Румяна Костова

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Мигел":

    Е, да, ама и Ботев и Радев са се родили преди атентата в,, Света Неделя"Или апелирате Радев да понесе отговорност за него?Днешните леви партии нямат нищо общо с тогавашните. Така е в цял свят. Не, че това, което сега ни се предлага като ляво движение е по-добро,дори на против. Но това е друг въпрос, който човек, зациклил, че кумунистите за всичко са ни виновни, едва ли ще разбере
  • 27 Краси

    11 2 Отговор
    Ако се родят хора, като Христо Ботев, Васил Иванов Кунчев, Сава Раковски или Георги Бенковски милиционерите ще ги съсипят... Затова се раждат мърши като Боко и Цеко...

    Коментиран от #37

  • 28 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    На № 17 " Горо " Понеже е "демокрация" и почти всеки може да пише, всеки пише според своите разбирания и манталитет. Ако нещо не Ви се нрави, не означава, че обезателно е написано от лоши хора. Ако преди 75 години на власт са се оказали ниско образовани човеци, то преди 30 години "подмяната" я направиха високо-образовани. И какъв е резултатът? Де да беше нулев - а той отрицателен. И продължаваме да дращим в тинята !!! Г-н Радев, като Президент на РБ, много хубави думи е казал във Враца. Но когато човек по презумпция е решил едно, как да му го"избиеш" от главата и на "монтираш" друго ?? За предателството ценз няма! Няма и значение дали си тъп или "остър", още по-малко арогантен или не !!!
  • 29 Този президент

    3 9 Отговор
    Не го харесвам!
    Първо няма никаква визия!
    Второ не предприема нищо в защита на народа си, а уж е социален...

    Коментиран от #33

  • 30 Няма значение

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "ооо":

    Миналото бе хора, трябва напред да се гледа, прогрес да има!
    С живот в учебниците по история само боксуваме, а и това е в интерес на властимащите! Осъзнайте се!

    Коментиран от #52

  • 31 ПетровДругарят Петров

    1 5 Отговор
    До Румяна Костова
    За немците-кои немци,тези в Германия ли?Виж националния отбор по футбол на Германия или Фр.Питай немците в Аржентина и Бразилия !Те имат и гордост и чест и пари.Предците на Диего Шварцман и Жизел Бюндхен.Не приемам лъжите на Москва за наш освободител.Агентите на Москва вдигат Априлското въстание.Забрави ли Левски ?Който ни освободи , ще ни пороби.

    Коментиран от #35

  • 32 Българин

    3 6 Отговор
    Руските роби, като Радев никога няма да се вдигнат срещу поробителите си а само ще им лижат задниците!
  • 33 Румяна Костова

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Този президент":

    Президентът ни има визия на мъж, а не на модел или още търсещ своя социален пол.

    Коментиран от #36

  • 34 SAAB

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Ботев е убит от четниците .........баба Тонка отнесе истината със себе си и остави легендата ! Търново пада през отключена порта ... а Дякона го предават ...........
    Все руснаци са намесени .......в болната ти чутура !

    Коментиран от #44

  • 35 Румяна Костова

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "ПетровДругарят Петров":

    На немците е позволено да имат национална гордост само по стадионите. В живия живот, за гордостта си, че са немци веднага са определяни като десни. Уви, това е факт. Ако в Германия публично изявиш гордостта си, че си немец, те обявяват за нацист. Нищо, че не призоваваш да се бесят или пращат в лагери емигрантите, а само обичаш своята родина. Не сте наясно за политкоректността в тази държава.Много се внимава да не се обидят емигрантите и другите жители с не немски корени. Не разбрах изречението, че футболистите имали пари какво отношение има към спора ни. Футболистите, ако са кадърни, навсякъде имат пари, не само в Германия.
  • 36 Президентът

    0 4 Отговор

    До коментар #33 от "Румяна Костова":

    За модел става, колкото за това което е в момента! Като един истински войник трябва да се бори има си начини, но и той като другия е страхливец. О извинявайте “като войник” ли казах???

    Коментиран от #38

  • 37 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Краси":

    Вашите милиционери ходят в САЩ за инструкции. Цецо колко пъти ходи да закусват и да се съветва по своите си милиционерски дела.

    Коментиран от #46

  • 38 Румяна Костова

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Президентът":

    Има много начини да се бориш когато функциите ти като президент не са предимно представителни. И когато държавата ти е субект в Гео политиката. А България определено не е такава държава.

    Коментиран от #49

  • 39 ТтТ

    0 1 Отговор
    След комунизма дори и плевелитеме никнат!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хисторик":

    Отвратително. Лицемерно и продажно. Такива са ни елита още от онова време. Чорбаджии, хитри, алчни и безскрупулни селяндури.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Orthodox

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "1944":

    Само да уточним, че тя е зад океана.
  • 44 Напомняне

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "SAAB":

    "Търново пада през отключена порта", обаче отключена от жида Лазар Коен.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 България ЕС Нато

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Румяна Костова":

    Естествено че ще ходят в демократични държави а не в средновековни диктатура и режими
  • 47 България ЕС Нато

    1 3 Отговор
    Радев стига говори простотии Нямаш умствения капацитет да даваш оценки на събития и личности най малко за такъв Титан като светинята Хр Ботев
  • 48 Обикновен Бг

    7 0 Отговор
    Ужасно жалка картинка. Бях забравил за сирените, но като завиха се сетих и спрях да вървя по тротоара. Спрях за да почета наще герои загинали за наща свобода. А покрай мен минаваха много хора все едно, че нищо не е станало, или не ги интересува. Погледнах по тротоарите на булеварда и имаше още само 3 които бяха спряли за да почетат паметта на наще момчета, а всички останали поне 70-80 човека си вървяха все едно нищо не е станало. Също тъка колите си вървяха безспирно, никой не беше спрял. Почетох паметта на момчетата, а някви 2 татуирани младежи почнаха да се смеят, че съм спрял. М.а.м.и.ц.а.т.а. Му на такъв "народ". ЕЕЕЕЕЕЙ ГОВЕДА ВИЕ СТЕ ПЪЛНИ ГОВЕДА И ИЗМЕКЯРИ.

    Коментиран от #50

  • 49 Ами

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Румяна Костова":

    На мен президент без никакви функции не ми трябва. Ощетява държавата само.
  • 50 Предполагам си видял

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Обикновен Бг":

    На Пайнер деградиралите от менте алкохол фенове! Ако бяха им пуснали чалга щяха да денсят Калайджиите!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 До #30

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Няма значение":

    Народ без история ( минало ) не е народ, а мърша!
    Разбира се, че трябва да се гледа напред в бъдещето, но най-важно е настоящето, защото не живеем нито в миналото, нито в бъдещето, а сега, затова не трябва да допускаме да ни крадат и управляват толкова злобни, грозни, алчни, продажни антибългари - гербери! То не бяха комунисти, седесари, а сега и тия герберасти направо ще ни довършат! 😱
  • 53 До серящия

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Не знам, кой клас си завършил, но си пропуснал да научиш, че самият Ботев е учил и живял в Русия, както и по-голямата част от тогавашната ни интелигенция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове