Last news in Fakti

7 Юни, 2019 22:31 5 038 8

Брачен договор спасява от дългове

  • брачен договор-
  • съпрузи

Правят го и хора с 30 - 40 години брак

Брачен договор спасява от дългове - 1

Двойки подписват брачни договори, за да се спасяват от дългове, които са натрупали към кредитори. Новата тенденция е засечена от представители на Нотариалната камара у нас, научи „Монитор".

„Понякога подписват брачни договори и в опит да избягат от кредитори, като се надяват, че по този начин затъналият в дългове съпруг ще се спаси", разказа Милена Илчева, нотариус от Бургас. Според нея сключването на брачно споразумение не се влияе от възрастта на двойката.

„Правят го и хора с 30 - 40 години брак. Всичко е въпрос на мотивация или някакъв повод. Най-често по този начин постъпват съпрузи с имот или проблем, който искат да разрешат, докато са живи и в добри отношения. По-често това се прави, когато това не е първи брак, заради това, че съпрузите имат различни наследници", обяснява тя. По думите ѝ по подобен начин постъпват някои двойки, когато имуществото е придобито със средства на единия съпруг (вкл. и активи от бизнеса му - б.р.) и брачните договори се ползват, за да не се налага да се води съдебно производство за установяване на лично имущество. Най-често брачни договори подписват двойки, имащи повече имоти от последващи бракове.

„Това са по-богати хора, със собствен бизнес. Обикновено недвижимите имоти остават при съпругата, защото мъжете са по-рискови в начинанията си и най-вероятно заради това предпочитат да не притежават недвижимости. Обикновено става дума за хора на възраст 50 - 60 години", каза Пламенка Халачева, нотариус от Плевен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко скруча

    22 7 Отговор
    Той Боко затова живее сам, като куче и не се жени, защото брачния му договор, ще трябва да е голям, като "Война и мир" ( за невежите това е една голяма, дебекла книга) !

    Коментиран от #2

  • 2 Браво,, дебекла,, невежа..!

    5 13 Отговор

    До коментар #1 от "Боко скруча":

    Ти, че си много начетена и кво, разкажи,, Война и Мир,,! Договор подписват хората, които нямат вяра един на друг, такива не са за брак...!

    Коментиран от #3

  • 3 Националист

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Браво,, дебекла,, невежа..!":

    Хората може да са водили честен живот години наред и един ден влезе им една негативна мисъл, чувство или съчма ги удари в главата, или половинката им не прави това, което й се иска и изведнъж развод, и всичките добри чувства и намерения, които са имали преди 10-15-20г. се загърбват и следват грозни дела за делби на имоти.
    Аз съм за договорите в България да бъдат на принципа на когото са на името имотите на него остават след развода. Ако се води имота на 2ма тогава се дели или продава. Така се избягва бизнес женитбите, или търговските женитби.
    Който ще се жени да знае, че не може да ограби половината на половинката си след евентуален развод.
    Престъпление е човек да се жени за пари!

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    2 2 Отговор
    Абе, вие не прочетохте ли статията?
    1 Боко е тиква, която гради кариера. Няма семейство, защото мутрите знаят, че колкото по-малко имаш за губене, с толкова по-малко могат да те притискат. А може и да има - достатъчно средства и власт притежава, за да го скрие. Скоро научих за мъжа на колежка на жена ми, който 10г. успешно е прикривал второто си семейство с 9 годишно дете, та Тиквата ли не може да скрие една жена и пет деца.
    2 и 3 Невежи сте явно, защото хумора ви е тъп (я разкажи "Война и мир"- ти да не си на 15) и в статията пише, че по този начин хората се опитват да избегнат прехвърляне на дългове в случай на настъпване на обстоятелство изискващо унаследяване на собственост. За 15 годишните: мъж изтеглил 200 бона за апартамента в който по-късно в годините се нанася с току - що откритата любов на живота му. В последствие им се ражда дете. Тук е мястото да обясня на третия коментар, че мечтата му е реалност и имот придобит преди брака по законите на България е единствено собственост на човека чието име е изписано на нотариалния акт и при развод другия и да има претенции ще вземе дедовия. Така 15 годишните, още ли сте тука? Та човека си устроил животеца най-сетне, плаща си вноските с турбо лихвите към банката и с остатъка си отглежда челядта, ама в следващия момент го сгазва тунелокопна машина правеща тунела на Кресна. Трудова злополука за която семейството отнася една сума от застрахователя за обезщетение - например практиката показва, че тая сума е 1
  • 5 Гост

    4 0 Отговор
    практиката показва, че тая сума е 10лв. Женицата тръгва в черно по всички институции със смъртен акт да доказва, че тя е законния наследник и оп придобива апартаментааа. Обаче мили мои изтръпнали тинейджъри апартамента идва с ония ми ти солени вноски към банката, които обаче женицата няма как да внася и трябва или тя да си го продаде и да върне кеша или банката ще си го вземе, че може и още да има да им дава след това. И ето тука идва смисъла на въпросния договор - там разбираш ли е записано, че съпругата няма право да наследи дългове от мъжа си и дълговете си отиват прегазени от земекопа

    Коментиран от #8

  • 6 Точен си...!

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Националист":

    Тъй като явно си опарен от такава нехранимайка, за съжаление...! Честните хора, не печелят в живота...! Коментарът, който бях написала, беше отново отговор на нагъл написан коментар...! Не понасям наглите...! Та затова не ми беше много точен коментара....!!!
  • 7 Философ

    1 0 Отговор
    Животът е кратък, не са необходими никакви договори или много пари!
  • 8 Цецко от борован

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Отдавна съм минал 15 обаче това не го знаех благодаря
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове