Last news in Fakti

15 Май, 2012 20:52 1 415 0

НАП и митниците местят дейности, а не хора

  • нап-
  • хора-
  • митници

Крачка назад за местенето на държавната администрация. След чиновническия бунт, оформен в официална декларация, данъчните ще местят само дейности, но не и служители.

Днес служители на Агенция "Митници" и НАП внесоха протестна декларация до правителството срещу готвената децентрализация на институциите. В подписката са се подписали над 600 души. Шефът на митничарите Ваньо Танов определи реакцията на своите подчинени като нормална, съобщи бТВ.

„Аз до колкото знам още няма такова решение и никой не ги е карал да ходят в Русе. Това, ако е процес, трябва да е дълъг процес, и той не е задача на едно правителство, а на няколко правителства, защото това не може да стане с магическа пръчка”, коментира Танов.

Според директора на приходната агенция, чиновниците реагират негативно на публикации в медиите, които не отговарят на истината. Като например тази, че цялото централно управление на НАП се мести във Велико Търново.

„Хора от Централно управление няма да бъдат премествани. Ще бъдат преместени дейности, а хората, които извършвате тези дейности тук, ще бъдат пренасочени, като служители на териториална дирекция София, която в момента по всички анализи, само в контролната дейност е със 700 човека по-малко”, обясни шефът на НАП Красимир Стефанов.

Според бизнеса, механичното местена на чиновници, бюра и шкафове е абсолютно безсмислено, защото това няма да подобри качеството на работа, както и няма да намали корупцията. Решението, според Българската стопанска камара - електронно правителство.

„Никой не ходи... или много рядко ходи в министерство, или в агенция. Ходи се в териториални структури. Там потребителят се среща с администрацията. Така че ако се въведат тези електронни услуги, няма да има никакво значение къде са териториалните звена, още по-малко къде е централната администрация”, каза Камен Колев от БСК.

Заместник-министърът на финансите Валдислав Горанов прие чиновническите протести с лаконичния коментар: всеки има право на мнение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА