Last news in Fakti

17 Май, 2012 13:20 1 604 6

Няма да пушим на закрити обществени места

  • цигара-
  • пушене

Няма да се пуши на закрити обществени места и в работни помещения, решиха днес депутатите по време на обсъждането на новите ограничения за местата за тютюнопушене в промените в Закона за здравето на второ четене.

90 народни представители гласуваха "за" поправките, 7 - "против" и 6 се въздържаха. От ГЕРБ имаше само един въздържал се, от други ПГ гласуваха "шарено", четирима независими бяха против.

 

Тютюнопушенето се забранява и на стадиони, спортни обекти, в летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви. На спирките на обществения транспорт забраната няма да важи.

Забраната ще е в сила и за училищни дворове, детски площадки, тротоари на детските ясли и градини, площадки за игра.

Тя ще е валидна и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито.

"Ограниченията, които фашистка Германия въвежда за тютюнопушенето са много по-леки от тези, които вие въвеждате. Да ви имам демокрацията, колеги!", заяви независимият депутат Кирил Гумнеров по време на обсъждането, чието изказване предизвика голямо оживление в залата. 

"Забраната, а не тютюнопушенето е вредно. Щом забраняваме тютюна, да забраним и патладжана, и в него има никотин", призова възмутен депутатът от БСП Любен Корнезов.

"Ако предположим, че има 100 единици никотин в тютюна, то в патладжана те са 120", аргументира се Любен Корнезов. "Тогава дайте да забраним и производството на патладжан и да не го ядем", поиска левият депутат той.

Корнезов не пропусна да уточни, че няма пушач, който да страда от Паркинсон. 

 

В Испания 35 000 заведения бяха закрити при въвеждане на забраната за тютюнопушене в затворени помещения, даде пример Корнезов за вредния ефект от забраната. Законът е икономически вреден, противоестествен, ще загубим 18 000 работни места и ще се окажем с 230 млн. лева годишни загуби за бюджета и за бизнеса, подчерта депутатът от БСП.

Не беше прието предложението на Петър Мутафчиев от левицата да не се допуска изключение за пушене на летищата, след като на другите обществени места е въведена забрана.

Правителството на ГЕРБ предстои да определи с наредба изискванията, на които трябва да отговарят "пушкомите" на терминалите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sodom&gomor

    1 1 Отговор
    Сега е момента народните представители да гласуват за увеличаване на субсидията за тютюнопроизводство.
    Като толкова се грижат за нашето здраве и за здравето на децата, защо дават пари за производство на тютюн? Защо не забранят вноса и производството на тютюн и тютюневи иделия а точно обратното раздават държавни пари за отглеждане на тютюн?
    Аз ли съм нещо отхапан в мозъка или тая паплач съвсем е полудяла?
    А това за патладжана ми хареса и понеже съм пушач ще скокна до магазина за някое и друго кило. Суша си и посла си пафкам патладжан където и колкото ми кефне, него закона не го лови.
  • 2 512

    1 1 Отговор
    Проблемът не е в никотина, а в пасивното пушене. Проблемът е, че разрешеното пушене в затворени пространства ЛИШАВА непушача от КОНСТИТУЦИОННО ГАРАНТИРАНОТО му право на житейски избор - изборът да не пуши. Защо пушачите имат тази привилегия да ни лишават от правото на здравословен начин на живот? С какво един пушач е повече от един непушач? С гадния си порок ли?

    Евала на ГЕРБ за този закон. Нищо хубаво не направиха, но с това поне уцелиха в десетката.
  • 3 do 2

    1 1 Отговор
    ама ти си изключително глупав човек! Да не мислиш, че са го направили за хората?!? газовете от колите да не би да не ги вдишваш??? или пък изпаренията от фабрики и заводи??? А дали ефтините и не чак толкова ефтини боклуци които ядем, да са по-здравословни??? да не говоря за добива на шистов газ.... а най-вредни са ниските доходи.
    Да те светна, каква е целта на цялата работа.
    Хората почнаха да се осъзнават малко по малко и да се обединяват срещу всички досегашни управници... та това не им е изгодно и за това насъскват хората един срещу друг. С твърденията на топлофикация, че съседа краде от теб, а не от тях е същото...
    Въпрос на интереси!!! а да си пъшач също е въпрос на личен избор!
  • 4 ггг

    0 2 Отговор
    Като са замислили здравето на хората що не затворят Булгартабак или и това е закон за събиране на глоби.Опоскаха парите и на Боко му трябват глоби.
  • 5 cas

    0 0 Отговор
    Не бъркайте (както прави Корнезов) НИКОТИНА с НИКОТИНОВАТА КИСЕЛИНА, която всъщност е ВИТАМИН РР / НИАЦИН / В3. Никотинът е в тютюна, а никотиновата киселина... е, има и Google за тази цел :)
  • 6 Супер!

    0 0 Отговор
    Много се радвам! Най-после да може да се ходи свбодно по заведения! Един приятел наскоро ми се оплаква, че отишли 5 човека на заведени, един пушач, и всички заради неко сядат при пушачите, защото иначе започвало едно тръшкане... и така всички се съобразяват с него.
    Загледайте се в пушачите: те не знаят какво да правя с ръцете си, ако не пушат на заведение.
    Мислят си, че така си прекарват добре времето, а всъщност не знаят какво да правят с него.
    Загледайте се, че на улизата ще видите повече пушещи жени, предимно млади, отколкото мъже.
    Нацията се изражда. Огледайте се!