Last news in Fakti

28 Юни, 2019 23:30 5 351 64

Американският посланик: България нямаше да влезе в ЕС без американските централи

  • посланик-
  • сащ-
  • ерик рубин-
  • българия-
  • f-16-
  • енергетика-
  • визи

Енергията в България е скъпа, защото идва почти само от Русия

Американският посланик: България нямаше да влезе в ЕС без американските централи - 1
Източник: БГНЕС

В предаването ''Панорама'' по Българската национална телевизия, се излъчи интервю с отиващия си съвсем скоро, поради изтичане на мандата, американски посланик в България Ерик Рубин.

Първият въпрос на водещия Василев бе такъв: ''Г-н Рубин, как Съединените щати подходиха към България с F-16 - като към съюзник или като към клиент''?

Посланик Рубин отговори така на поставения въпрос: ''Много добър въпрос и отговорът е напълно ясен – като към съюзник. От самото начало това са междуправителствени преговори. Не е търговска продажба. Фокусът бе да подпомогнем България в модернизацията на отбраната. Българските ВВС да станат модерни, съвместими с НАТО. Американското и българското правителство заедно да напредват в сделката. Продажбата на 8 изтребители не е толкова голяма сделка като бизнес, колкото е значима за модернизацията на българската отбрана''.

Относно българската енергетика, Ерик Рубин заяви: ''Първо, за България е от голямо значение да разнообрази енергийните си източници. Това е въпрос на национална и енергийна сигурност, както и на цена. Причината енергията тук да струва скъпо е, че почти цялата идва от един източник – Русия. Това е основата на европейската енергийна политика и ние я подкрепяме. Има ли монопол, цените са високи. Има ли конкуренция – спадат. Второ, важно е всеки да помни, че щатските ТЕЦ-ове бяха изградени, за да влезе България в ЕС. България трябваше да затвори стари съветски реактори в Козлодуй, което я оставяше с критичен недостиг на електричество. Тези американски компании подписаха договори с тогавашното българско правителство, за да заместят спрените реактори. България не би влязла в ЕС без тези две американски централи. Да не забравяме това! Техният ток не е най-евтиният, но не е и най-скъпият. В крайна сметка, има съгласие, че въглищата не са решение за бъдещето. Но и че преходът трябва да става плавно, както навсякъде, включително в ЕС. Тези централи са много чисти. Заедно с мините осигуряват заетост за хиляди българи, с добри заплати. Подпомагат местните общности. Енергията е надеждна. Да видим положителното. И да помним, че тези фирми имат договори с българското правителство, които трябва да се спазват. Компаниите обаче заявиха готовност за предоговаряне. Решението занапред е диалог между компаниите и правителството. Спазване на договорите, но и гъвкавост! Ако са нужни промени, централите ясно са заявили готовността си''.

По темата за визите и защо те още съществуват за българите, посланикът каза следното: ''Казвал съм личното си мнение и пак ще го кажа. Бих искал всички членове на ЕС, всички наши съюзници, да имат свободен безвизов достъп до САЩ. Това е справедливо искане и цел, за която трябва да работим. Разбирам, че визите са скъпи. Ако не живеете в София, е трудно да дойдете и да кандидатствате първия път. Обикновено трябва само веднъж да се дойде, после при подновяването няма нужда. Но да, скъпо е. Разбирам, че е въпрос и на справедливост. Но е въпрос на закон, не на правителствена политика. Президентът няма власт да промени закона. Може само Конгресът - и там има внесени предложения. Надявам се, че ще стане. Напреднахме обаче в това българите да получават визи по-лесно. Много опростен е процесът днес. Но да, хората не са доволни. Искаме да го премахнем. Други държави в ЕС със същия проблем също го приемат тежко. Знаем го, споделяме мнението, нямам правомощия да го променя. Но вярвам, че в крайна сметка ще решим проблема''.

Водещият Бойко Василев попита Ерик Рубин: ''Какво Ерик Сет Рубин ще си занесе от България вкъщи''? Посланик Рубин отговори така: ''В буквалния смисъл, ще отнеса вкъщи българско куче на име Тоби и българска котка на име Серай. Но в по-общ смисъл ще отнеса чудесни спомени, приятелства, които ще продължат, надявам се, до живот. И моята отдаденост на българо-американските отношения, която ще опазя занапред, с каквото и да се занимавам. Тя ще бъде част от живота ми''.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Main Fürher

    21 62 Отговор
    Този големи глупости е ръсил,но в случая е прав!Само вижте какви са бензиностанциите в България и ще ви стане ясно.Те са еврейско-комунистически със силен полъх на еврейска алчност.

    Коментиран от #34, #57

  • 2 Насрано русофилче

    19 102 Отговор
    Аааа ня,моята свищена Росия няма да я пипате!От Росия по-хобава няма.Тя ни освободи от несъществуващо турско и нацистко робство,затова всички ние трябва да й лижем вагината доживот!

    Коментиран от #6, #7, #18, #36, #50

  • 3 Бесен Язовец

    97 3 Отговор
    И у Македония ли ще строят ТЕЦ америте за да ги вземат у ЕС?

    Коментиран от #59

  • 4 Ernesto Guevara

    108 1 Отговор
    Много ни обичат американците и затова си държат на визите и да ни лашкат 30години с цените на тока от тия мизерни централи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шаолина

    67 5 Отговор

    До коментар #2 от "Насрано русофилче":

    Хубаво ти беше по турско, но русите развалиха хавата!
  • 7 Мръсна гад

    73 4 Отговор

    До коментар #2 от "Насрано русофилче":

    Да се подиграваш с паметта на жертвите от Априлското въстание!!!
  • 8 стоян георгиев

    44 1 Отговор
    тоя бе слаб посланник и интервюто му го показва.има и такива за съжаление!

    Коментиран от #24

  • 9 Комуниста

    83 1 Отговор
    Пролича си в този разговор кой е поръчал затварянето на 3-4 блокове на АЕЦ Козлодуй. Пръмова икономическата шпионка!
  • 10 Психиятъра

    46 2 Отговор
    Знаете ли какво видях? че си беше гризал ноктите! Това говори че човека не е много оравновесен.
  • 11 някой си там някъде

    50 3 Отговор
    Ако САЩ беяха разобличили крадливите пръстлета във властта и по
    този начин да се установи истинска а не мутренско-мафиотска
    ,,демокрация,, щеше да има пари за пет ескадрили F- 35 камо ли за 8бр. F-16
  • 12 Енергетика

    85 2 Отговор
    От АЕЦ Козлодуй тока излиза 6 ст. без ДДС от Мариците по 45 ст. без ДДС няма такава държава да си продадрщеш енергетиката. Сега се сетете на кой е в интерес да няма АЕЦ-Белене!

    Коментиран от #44

  • 13 Мръсна гад

    51 1 Отговор
    Напускай сържавата!
  • 14 Румяна Костова

    73 4 Отговор
    Американците нямат много интерес от сделката със самолетите, те просто искат да модернизират армията ни🤔 Тук този ни взима за по-големи балъци, отколкото сме. Не се е постарал и да измисли някакви смислени обяснения. Защо ли да се труди, след като диваците от банановата република(според него) трябва само да го гледат в очите и да изпадат в еуфория,,Ще си имаме американски самолети, брей! "
  • 15 А ако затворим централите

    62 0 Отговор
    Ще излезем ли от ЕС
  • 16 Тоя, че си отива е добре

    27 1 Отговор
    Но на негово място идва Мустафа и води със себе си кюрдите, е те тогава ще разберете какво е американско съобразяване с подвасалните
  • 17 Румяна Костова

    45 1 Отговор
    Никой ли журналист не се сети да го попита как стои въпросът с образуването на цените на някои енергинисители в Украйна когато Русия бе монополист и сега, когато монополист във всички сфери са американците?Ще видим онази, която ще го замести (дамата има опит като посланик в Ирак) , с каква словесна помия ще ни залива.
  • 18 Голям прос

    58 2 Отговор

    До коментар #2 от "Насрано русофилче":

    Ей, насрания, нищо не си разбрал, бе! Нищо не и лижем на Русията. След тях България имаше, сега какво имаш ти. Всичко е по-скъпо, доходите ни са на светлинни години от европейските. Или мама и тате са заможнички, а? След американец трева не е поникнала, това от мен да го знаеш. Плащаш им скъпия ток, сега скъпия газ, тепърва скъпите самолети. Като започнеш да печелиш, ще разбереш какво ти казвам. Само че заемите на пожарникаря ще ги изплащат децата ти, а той ще си дундурка внуците в Дисниленд..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Шиле

    12 4 Отговор
    Защо ли ви чета глупостите!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хаджи хаджи Българин

    18 0 Отговор
    Възобнвяваща се енергия, е да си допуснеш, паразити в 7кономиката! 1кват от докараните полета е = равен по тотина ли за 10, или 60+ стотинки на киловат! Сега захващате ли, кой поръчва музиката на Мегдана!?
  • 23 Хаджи хаджи Българин

    9 0 Отговор
    Съжалявам, че случайно, думите ми бяха манипулирани от чичко Гугъл!
  • 24 Джудже

    32 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Този наистина бе слаб посланик, но държавата ни е толкова слаба, че му кляка.

    Коментиран от #29

  • 25 Ree

    19 9 Отговор
    Бързо забравихте какви бяха цените по време на комунизма.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Радо

    48 1 Отговор
    2 стотинки дневната, 1 стотинка нощната енергия - такива бяха, водата 1 стотинка кубика.

    Коментиран от #56

  • 29 стоян георгиев

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Джудже":

    и тва е вярно.
  • 30 someone

    39 1 Отговор
    по-нагло изказване показващо безкрайно презрение към България като държава не е имало.Централите , които продават безбожен ток не са били никога никакъв гарант за ЕС, изискването за АЕЦ пак беше поставено с цел държавата да е със срината енергетика и да не сме конкурент на западните централи.Колкото до ЕС до тук ни хвърлят трохи, които ги излапват на управляващите фирмите, а за обикновения човек битието си остава тежко и от към заплата и от към сметки.И като бонус ни натресоха тези безмислени Ф16 от времето на Миг29, с които нищо няма да решим, но за сметка на това изтеглихме един хубав заем.
  • 31 Като към балъци😂😂😂😂

    35 1 Отговор
    Г-н Рубин, как Съединените щати подходиха към България с F-16 - като към съюзник или като към клиент''?
  • 32 Българче

    35 2 Отговор
    Нагла кривогледа свиня ! Марш обратно в най-голямата кочина - САЩ ! ! !
  • 33 Възмутен

    34 1 Отговор
    И след това признание за явна намеса във вътрешните работи на България от страна на САЩ , всички наши управляващи се държат овчедушно , а президента даже му връчи орден ! ОТВРАТ !
  • 34 Истината

    36 2 Отговор

    До коментар #1 от "Main Fürher":

    За кое е прав? Че излъга за американските централи? В нормална страна водещия трябваше да му покаже, че е лъжец, но тук се дупим на американците. Ето малко факти: “Ако средната цена за мегаватчас ток на борсата е 70 лева, двете американски централи продават ток на цени от 106 и 168 лева за мегаватчас, както е заложено в договорите, подписани по времето на премиера Иван Костов и препотвърдени от правителството на Тройната коалиция. Това означава, че всяка година от българските данъкоплатци се изземва сумата от над 486 милиона лева или по 162 лева от всяко домакинство’’
  • 35 Морски

    4 28 Отговор
    Човека е абсолютно прав и ако искаме да се измъкнем от блатото трябва да се вслушаме за истините които каза
  • 36 Зайко Байко многознайко

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Насрано русофилче":

    Ти нормален ли си бе суртук?
  • 37 Зайко Байко многознайко

    27 0 Отговор
    Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си не влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи, които не престават да си дават задниците под наем , само и само келепирец да има.
  • 38 Тръмп

    3 25 Отговор
    Това е истината,зависими сте енергийно от Путин и КГБ!!!:):):)Русия ви цоца с най-скъпата газ,нефт и ядрено гориво!!!:):):)
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 тец марица 4

    10 0 Отговор
    България все повече е неевропейска държава, и всеповече руско-американска територия.
  • 41 Гледач

    26 1 Отговор
    Без КРАВАРИТЕ БЪЛГАРИЯ щеше да е 10 милиона и щяхме ЖИВОТ да си живеем
  • 42 Нагли американски лъжи

    27 0 Отговор
    Тока на Американските тецове НЕК го изкупува по над 150 лв. на мегават, а на държавния тец по 60 лв. Как тази разлика от 100 лв на мегават ни вкара в ЕС? ДОКАЗВАМЕ ЧЕ СМЕ ПОСЛУШНИ ДУПЕДАВЦИ И МОГАТ ДА НИ ИЗТОЧВАТ!!!
  • 43 Нагли американски лъжи

    23 2 Отговор
    Да обясни тоя боклук как така енергията ни е скъпа щото идва от Русия, обаче нашите въглища ги плащаме тройно на американските кърлежи!!!

    Коментиран от #45

  • 44 СссереМ

    2 11 Отговор

    До коментар #12 от "Енергетика":

    Аре стига тия тъпи фейкове,никой не ви се връзва вече.
  • 45 СссереМ

    4 10 Отговор

    До коментар #43 от "Нагли американски лъжи":

    Така е,колко продават руснаците газта в Германия и колко в братска България въпреки вашето лизане.
  • 46 обръщение към господин Рубин

    21 1 Отговор
    Енергията е скъпа, защото идва от Русия, а американските централи "Марица 1 и 3" ни "глобяват по над 800 милиона годишно над пазарната цена! Освен това, г-н Рубин, понеже сте ни приятели, ни продавате 8 самолета Ф-16 по 160 милиона долара единия! А на Турция, Гърция, Япония и др. сте продали Ф-35 за по 90 милиона $! Това вероятно е от обич към нас и най-вече към нашите политици!(Цветанов от 2 години лобира за тези самолети)

    Коментиран от #58

  • 47 Янките ВЪН

    17 1 Отговор
    Мръсна ГАД, еврейска ! ГАД Зееви, ГАД Рубиневи , краварски кефал.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Панагюреца

    1 13 Отговор
    На кои не му харесва ,, куфар влак казан,,
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Истината

    17 0 Отговор
    Посланикът защитава интересите на страната си ! А нашите са мекерета !
  • 52 Помнещ

    12 2 Отговор
    хАмериканска наглост + българска продажност = СЪСИПАНА ДЪРЖАВА
  • 53 някой

    8 2 Отговор
    Даа,част от парите на американсксите тецове и за самолетите отиват при тези сороси които тук пишат поръчково и продават България! Бъдете проклети!
  • 54 Щут за посланника

    5 2 Отговор
    Президента трябва да му бие шута на тоя нагъл пор.
  • 55 Божкейййййй6767

    8 1 Отговор
    Интервюто показва цялата политика спрямо такива като нас на САЩ.Ние си останахме послушковци във политическо и икономическо отношение.При руснаците имахме селско стопанство,армия,произвеждахме оръжие,заводи и т.н.Под крилото на янките какво имаме?
  • 56 стоян

    0 5 Отговор

    До коментар #28 от "Радо":

    До 28 ком =Лъжеш =тока беше 2.8 стотин -а водата 0.10 ст =то затова нямаше ток и вода =връшташ се от работа не можеш се изкъпа защото бабите поливат градините с вода за кубик 0.10 ст а вечер 2 часа има 2 часа няма ток
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хаха

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Колко идиотия има в русоробските кухи кратуни, Боже! Русоробската простотия няма дъно....
  • 60 дедо йоцо гледа

    7 0 Отговор
    Веднага да се построи АЕЦ Белене от руснаците и да се сключат договори изгодни за нас с цена на тока по ниска от американските тецове. А след това веднага да се заворят ТЕЦ марица за вреда на околната среда.
  • 61 за визите

    2 0 Отговор
    Ще отнесете в къщи спомена за един поробен народ! Но за визите, не сте виновни вие! Виновен е Европейският съюз и по-точно - ЕК. Защото има директива, че която страна иска визи за граждани на ЕС, трябва да се въведат реципрочно визи и за тази страна! Но, тази директива не се прилага вече повече от 12 години! Защото ЕС се управлява от хора, подчинени и зависими от Америка!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 емо

    1 0 Отговор
    Тези кавбои за 30 години и къкво направиха за Бългия ? Нищо .- При военнен конфликт да станем мишена на руските ракети даже децата от детската градина знаят че АЕЦ е с най -ниска себестойност и естествено е най- евтин кв-час те направиха всичко възможно атомните електроцентрали да не бъдат модернизирани и сега обвинява по най-идиотски начин че руснаците или ние сами сме си виновни.
  • 64 емо

    1 0 Отговор
    Тези кавбои за 30 години и къкво направиха за България ? Нищо .- При евентуален военнен конфликт да станем мишена на руските ракети .Д аже децата от детската градина знаят че АЕЦ е с най -ниска себестойност и естествено е най- евтин кв-час те направиха всичко възможно атомните електроцентрали да не бъдат модернизирани и сега обвинява по най-идиотски долен начин че руснаците или ние сами сме си виновни.Типично за кавбоите винаги са прави винаги другите са виновни и вечно лъжат и обвиняват по-най-долен начин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове