Last news in Fakti

5 Юли, 2019 13:59 2 102 19

БСП: Да дадем плажовете на общините

  • концесиониране-
  • плажове-
  • черноморие

Законът за концесиите се променя вече за 13-ти път за последните няколко години

БСП: Да дадем плажовете на общините - 1

Да премахнем концесионирането на плажовете и да го дадем на общините. Ако не променим радикално принципа на стопанисване и управление на изключително държавна собственост, България ще изчезне от картата на туризма. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Атанас Костадинов от парламентарната трибуна.

Според него не може да се учредява в изключителна държавна собственост частни права за дълъг период от време, при положение, че инвестицията не е толкова голяма. „Едно е да има концесия за поземлени богатства и добив на петрол, друго е да се твърди, че трябва концесионер за чадъри и шезлонги. България вече губи конкурентни предимства“, категоричен е Костадинов.

Той подчерта, че само на час път със самолет и на два часа с кола има райски кътчета, където няма бележка за 11.50 лв. за бутилка минерална вода. „Нямаме право това, което природата е дала на страната ни, да го харчим“, каза още той. По неговите думи управляващите събират около 18 млн. лв. от такси и концесионни договори от Черноморието, но от другата страна стоят няколко милиарда приходи - държавата трябва да реши коя сума е по-важна.

„Не е работа на Министерството на туризма по средата на сезона да се събират и да мислят как да спасят сезона. Правят се проверки на хора с договори и ги питат защо са им толкова високи цените, когато техните вноски към държавата са доста високи. Убеден съм, че пазарът ще подреди цените - там, където са високи, ще станат ниски, защото ще има конкуренция“, коментира народният представител.

Според него решението е да се сключват договори под контрола на общините. Той подчерта, че както преди 20 години, така и сега, концесиите предварително са разпределени на компании, които нямат нищо общо с морското концесиониране – например от Смолян, София и Самоков имат честта да стопанисват плажове.

Димитър Данчев: Законът за концесиите се променя вече за 13-ти път за последните няколко години

„Законът за концесиите се променя вече за 13-ти път за последните няколко години“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев от парламентарната трибуна. Той подчерта, че всеки закон трябва да урежда трайни обществени отношения. „Какви са тези трайни обществени отношения, които се променят няколко пъти в годината?“, попита той.

По неговите думи резултатите не закъсняват, защото няма как да се очаква от бизнеса всяка година да се преориентира. „Плажът е ключът към летния туризъм. Когато плажовете са мръсни, шумни и пренаселени, а цените са непосилни, няма как да очакваме, че 5-звездни хотели ще бъдат запълнени“, каза още Данчев.

Според него тази тема ще бъде и под засилено наблюдение от страна на европейските органи, защото плажната ивица се явява и външна граница на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостилничаря

    23 6 Отговор
    Глупости!!! И да попадне в общински ръце пак няма изгледи за подобряване. Лакомията е безгранична, както в частния, така и в общинския сектор...
  • 2 Тодор Живков

    26 1 Отговор
    Добри предложения, до 10 години ще се случат, Испанският сценарии е в ход, ще го проумеят всички алчни дебили на отговорни позиции в системата на туризма, конкуренцията е регулатора, нея няма как да я прескочиш, три години като не ти стъпне никой на концесията, после ще молиш туристите, че даже и подаръци ще раздаваш.
  • 3 1234

    24 5 Отговор
    Тотална финансова дентрализация от софия и не само по морето. София уби България! Местни задъжителни референдуми, 50 процента от данъчнуте приходи в местната власт! Не всеки кмет да се моли за 2 тротоара и 5 улици на софия!
  • 4 Шамана

    12 4 Отговор
    Не е оферта на герберастите плажовете да станат общинска собственост!
  • 5 Тато Кратуню

    7 5 Отговор
    Я предлагам бай Валери Шумомера, да го назначим да стопанисва всички плажове по черноморието. И без туй по цял ден бие кучето и взема заплата 5000 бонки на халос
  • 6 СоцБоц

    20 2 Отговор
    Измитане на всички платени чадъри-мадъри от плажа,да се изгонят търговците за да може Народа да почива, и без туй е скъпотия до шия
  • 7 Простосмъртен

    12 0 Отговор
    Късно е чадо,много късно вече,а и фаида няма
  • 8 елементарно ако има желание

    12 1 Отговор
    И на най-нуждаещия се да ги подарят, веднага ще му ги прилапат мутрите, тук трябва всичко да попадне в касата на Общините ,защо ще ги преотдават, какъв е смисъла да ги дадеш на Общината и тя да ги преотдаде на същите мутри, това е нон- сенс промяна.
    Да си ги ползва Общината тя и без това подържа паркинги и градини.
    Да си назначат персонал и толкова ,какво толкова трябва да се мисли ...

    Коментиран от #15

  • 9 Старото

    8 2 Отговор
    Когато плажовете отидат в общините, ще решим и въпросите с идиотските хотели по морето. Ще се подобри живота на българските граждани във всяко едно отношение.
  • 10 Нафърфори светулката

    16 2 Отговор
    Късно е чадо,къснооо...бог да прости туризма..пък и България..потънахте в корупция,алчност и безхаберие...вашта...всичките ,до един сте за разстрел бе, предатели нещастни
  • 11 Булгар

    8 1 Отговор
    Крайно време е обшините да ги стопанисват а не фирми скрити и представени като общински както и паркингите съшо
  • 12 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    само ненормалници в тая страна еи.дали са общините или държавата няма никакво значение при това ниво на корупцията.плажовете трябва да се отдават на концесии ,но при ясни правила и сериозен контрол.кои ще ги отдава е без значение.българия има под 100 плажа.може да се направи стратегия за всеки по отделно и тя да е заложена в концесионния договор.едно е плажа на слънчев бряг съвсем друго е на дюни трето е този на синеморец...проблема е с пълната абдикация на държавата от ключовите проблеми на морето ни,а и на планината.после щото е много лесно се обвиняват предприемачите.сякаш те могат да изградят правила или инфраструктура.

    Коментиран от #14, #17

  • 13 бай онзи

    1 1 Отговор
    одобрявам, само на оня мин дил в Царево не
  • 14 Чук и Гек

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Коментара ти е в унисон с либералната лайнарщина! Значи е все едно дали на пет пъти по-ниска цена за потребителите ще влезе десет пъти повече печалба към бюджета или на ненормална цена печалбата отива в офшорки?
  • 15 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "елементарно ако има желание":

    Назначава персонал и върти бизнес този, който иска да работи. А те са некадърници и искат само да прибират. За това разпродадоха цялата държава.
  • 16 Димов

    2 1 Отговор
    Когато мутрите решат да правят бизнес, бизнесът се превръща в интересчийство.
  • 17 Густо Майна

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Напротив! Точно към комунала на общините трябва да са плажовете! Да си калкулират необходимите средства към хотелиери и наемодатели (респ. туристите) в туристическия данък. Отделно и да отдават под наем части от плажа за капанчета. Самото кръчме да има право напр. на 50 чадъра и който иска да върви на шезлонг. Ама минимум 80 % от плажа трябва да е свободен за туризъм само с необходими санитарни съоръжения. Да се въргаляш, където и както ти е кеф: плажа е ТВОЯ собственост! От какъв зор и на какво отгоре трябва да включа в бюджета за семейна седмична почивка и 200 лв. за сянка?! В момента. Е само заради това няма и да стъпя на Черно море! Отвратителната храна е вторият голям минус, а има и още много други!
  • 18 джоджен

    2 3 Отговор
    ПОЗДРАВ ОТ СТАВРОС,ГЪРЦИЯ.Шезлонг и чадър =1 фрапе=1.5 евро.Паркинг=0лв.УСПЕХ БЪЛГАРИЯ.Стек вода във Гърция от 1.5 л-4 бр.=0.95евро ,във България 1 бр.вода 1.5=11.50 лв.Никога няма да харча парите си във България,никога.
  • 19 ВИС и СИК на хоризонта

    1 0 Отговор
    Плажовете трябва да са свободни, иначе туризъм няма да има. Отивам на морето, взимам си хотел и няма къде да отида на плаж, защото не ходя на плаж с шезлонги. Е това е реалността.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове