Last news in Fakti

20 Май, 2012 15:07 1 310 4

Протест: Stop на лъжите за АЕЦ "Белене"

  • аец белене-
  • протест

Няколко десетки граждани се събраха на национален протест в подкрепа на АЕЦ "Белене" пред НДК.

Митингът е организиран от инициативен комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?". На протеста се издигат плакати: "За АЕЦ "Белене" - против шистовия газ, против банковия произвол"; "АЕЦ "Белене" – гарантира националната сигурност на България"; "Аз искам да живея и работя тук в България, а ти?"; "Аз не искам да плащам неустойките за АЕЦ "Белене", а ти?"; Stop на лъжите за АЕЦ "Белене".

На протеста се раздават брошури, в които са формулирани исканията на инициативния комитет. Те са: първо, МС и НС да ревизират взетите в края на месец март 2012 г. решения. Второ, публично огласяване на доклада на HSBC, даващ икономическа обосновка за необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност в България. Трето - да се проведе национален референдум за или против строителството на АЕЦ "Белене", ако е необходимо предшестван от промяна в Конституцията на България.

Изброени са и големите лъжи, според тях, за "Белене". Първата е, че "Белене" няма площадка, а има гьол, втората – че площадката "Белене" се намира в силно земетръсен район и третата е, че проектът е опорочен и че липсва инвеститор, припомня БГНЕС.

Както лидерът на БСП Сергей Станишев призова конгресът на партията, който се провежда в НДК беше прекъснат и той заедно с част от делегатите излязоха, за да подкрепят протеста. Той отново посочи всичките си тези за проекта и каза, че разбира хората, защото е бил в град Белене. "Намираме се във важен момент, проектът "Белене" не е загубен, въпреки решението на това правителство. Той може да бъде реализиран", каза Станишев. Той призова всички да се разпишат в подписката и посочи, че 500 000 подписа е минимумът за задължителен референдум.

"Референдум, в който след кампания, след чуване на различните мнения, хората в България да кажат искат ли развитие на българската ядрена енергетика чрез изграждане на втора атомна централа на площадка "Белене". Нека се чуе гласът на българите, нека принудим властта да чуе мнението на българските граждани и да го изпълни", призова Станишев. Той обеща от името на социалистите в България, че ако хората кажат чрез референдума "Да" на "Белене", те ще го продължат и реализират. Той се мотивира с това, че проектът ще създаде 10 000 работни места и допълнително десетки хиляди други работни места в други области и индустрии на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дид

    0 1 Отговор
    Тези платени митингари защо не си набият в главите,че българинът АЕЦ не ще и то по простата причина,че ако стане авария като в Чернобил или Фукушима България ще изчезне от картата на света.Нито имаме пари да се възстановим след нещо подобно,нито ни трябват такива излишни вложения.Ще видите,че след 20-30 години ще се употребява в пъти по малко ел.енергия и вероятно много домакинства сами ще си я произвеждат...така че НЕ на АЕЦ!
  • 2 солар

    0 0 Отговор
    "Да слушаш комунист е все едно да слушаш дяволът как чете евангелието"
    ББ
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    ББ и ГЕРБ са изцяло подчинени на американските и турски интереси, това е истината! Даже докладът на английската банка колсултант бе положителен за строежа на атомна централа Белене! Франция има 50 атомни централи, сега и Полша ще строи атомна централа, въпреки че има толкова въглища.Продажници!
  • 4 rady81

    0 0 Отговор
    Ши защо не си набиеш в главата, че където и да гръмне атомна централа в Европа ефектът ще е почти еднакъв. По твоята логика в момента не трябваше да съществува нищо една атомна централа.@1