Last news in Fakti

4 Юни, 2012 19:22 2 416 2

Деликатен натиск на Москва за АЕЦ "Белене"

  • русия-
  • аец белене

"Атомстройекспорт" /АСЕ/ е настроен към уреждане на взаимните претенции с България за АЕЦ "Белене" по мирен път. Това заяви пред БГНЕС генералният директор на компанията Валерий Лимаренко.

В момента доставчиците на оборудването - конструктури /"Хидропрес"/, проектанти - формулират своите претенции.

"Целта на тези претенции е отношенията да се урегулират, включително и по мирен път", каза той. "Ние сме настроени към постигането на мирно споразумение, в което страните ще се договорят как да решат тези проблеми. Такива са настроенията на участниците", каза Лимаренко.

Той подчерта, че участниците в този процес нe са "пришпорвани", защото става дума за много сериозна работа. "Мисля, че през юни основните параметри ще бъдат ясни", уточни Лимаренко.

Ние продължаваме да смятаме, че проектът АЕЦ "Белене" е най-рентабилният и най-подготвен за пускане в експлоатация от всички съществуващи проекти за атомни централи в Европа. Това заяви генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Москва Георги Пашкулев.

Кириенко отбеляза, че след като България е взела решение за спиране на този проект, "Росатом" ще го уважи.

Вече съм предпазлив за проекта АЕЦ "Белене", защото направихме всичко възможно, за да го запазим. До ден днешен смятам, че след време в България ще преосмислят оценката и отношението към проекта "Белене". Като професионалист мога да кажа едно – че днес няма по-рентабилен и по-готов проект за атомна централа в Европа от "Белене". Всички останали проекти за атомни централи, които днес обсъждаме ще бъдат построени след по-дълъг период от време и ще струват съответно по-скъпо, заяви Кириенко.

Сергей Кириенко смята, че решението на България за отказ от Белене трябва да бъде уважено. "Има поръчител, това е българското правителство. Поръчителят винаги е прав", заяви той и добави, че ако поръчителят иска вместо два блока на Белене да се построи един в Козлодуй, тогава "Росатом" е готов да обсъжда това предложение.

Кириенко направи уговорката, че в Белене "Росатом" е бил готов да инвестира средства, защото е бил убеден в рентабилността на този проект. "Бяхме убедени в голямата икономическа привлекателност на проекта, защото основната част от оборудването вече е произведено. Първият комплект е напълно готов, вторият започна да се произвежда. Проектирането е готово, проучването на площадката също и можехме да започнем изграждането на централата по всяко време", заяви Кириенко. Той още веднъж повтори, че оборудването за централата е било поръчано по-рано, следователно струва по-евтино и целият проект щял да бъде по-евтин от тези, които започват да се изграждат днес.

"За проекта Белене бяхме готови не само да изпълним своите ангажименти по изграждането, но и да вложим свои пари. Заявихме на българското правителство, че ще вложим толкова, колкото вие кажете. Ако искате 100%, както финансираме днес строителството на атомна централа в Турция, щяхме да дадем тези пари", каза генералният директор на "Росатом". Той смята за некоректно изявленията на българските власти, че са се отказали от изграждането на Белене поради липсата на финансиране. "Когато днес чуваме да се говори, че българското правителство се е отказало от АЕЦ "Белене", защото няма необходимите пари, това не са коректни думи. Защото от българското правителство въобще не се искаха пари. Бяхме готови да финансираме напълно, а българските власти след това да откупят нашия дял, ако решат", добави Кириенко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kiko

    0 0 Отговор
    amerika nali zapovqda na boiko da ne stroim

    Коментиран от #2

  • 2 кик

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "kiko":

    даааа хилари каза нема да имате аец ами вместо тва ше направите режим на тока и все пак скоро ше из4езнете 4е за кво ви е белене?