Last news in Fakti

21 Юни, 2012 13:23 1 104 2

От Белене „Росатом“ прехвърля инвестиции в Чехия

  • аец белене-
  • росатом-
  • сергей кириенко
От Белене „Росатом“ прехвърля инвестиции в Чехия - 1
Снимка: БГНЕС

„Росатом“ е готов да вложи освободените от АЕЦ „Белене“ пари в изграждането на централи в Чехия,Словакия, Унгария, Великобритания или други страни. Това заяви пред ИТАР-ТАСС ръководителят на „Росатом“ Сергей Кириенко. Той участва в откриващия се днес в Санкт Петербург делови форум.

Кириенко посочи, че решението на правителството на Бойко Борисов да се откаже от строителството на АЕЦ „Белене“ е освободило свеж ресурс от инвестиции, които могат да се вложат в Чехия. Търгът за строителството на нов блок в АЕЦ Темелин приключва на 2 юли. В него Русия участва в голям европейски консорциум, в който ядреният остров ще е от „Росатом“, турбината – френска, а 60% от оборудването ще е чешко.

Кириенко даде да се разбере, че Кремъл не се е отказал от строителството на АЕЦ в Турция, но Чехия остава основен приоритет.

Ръководителят на „Росатом“ не пропусна да отбележи, че компанията е била готова да финансира изграждането на АЕЦ „Белене“, но набраният за целта ресурс няма автоматически да се прехвърли към идеята за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

На форума финансовият ни министър Симеон Дянков ще се срещне с представители на Световната банка и с вицепремиера и министър на финансите на Сингапур Тарман Шанмугаратнам, съобщиха от пресслужбата на ведомството. Няма официална информация дали Дянков ще има неформална среща с Кириенко.

Петербургският международен икономически форум се провежда за 16 път. Основните заседания на форума тази година ще бъдат посветени на ролята на развиващите се страни във формирането на регионалния и глобален дневен ред.

Пленарното заседание бе открито от президента на Руската федерация Владимир Путин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 асдасда

    0 0 Отговор
    нищо не може да се развие тука ... заради зелените терористи !!
  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    Премиерът се отказа от АЕЦ Белене, асдасда.... било в полза на БГ. Бегай питай централата оти така стана, асдасда