Last news in Fakti

23 Май, 2012 19:10 1 224 0

Путин и Борисов обсъдили Южен поток

  • южен поток-
  • владимир путин-
  • бойко борисов-
  • газ-
  • природен газ

Президентът на Русия Владимир Путин е разговарял по телефона с премиера Бойко Борисов за проекта за газопровод „Южен поток“, съобщи РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл. Двамата лидери са обсъдили строителството на тръбата в българския участък,  търговско-икономическото сътрудничество,  задълбочаването на взаимодействието в областта на енергетиката, както и актуални международни проблеми, съобщава още агенцията.

Реализацията на „Южен поток“ в нашата територия ще се ускори, след като София и Кремъл се споразумяха за отказа от проекта за втори АЕЦ у нас край Белене. Правителството реши да строи газова централа на освободената площадка, а реакторът, поръчан на руснаците за АЕЦ „Белене“, да бъде доплатен и монтиран в АЕЦ „Козлодуй“.

Президентът на "Газпром" Алексей Милер и енергийният ни министър Делян Добрев миналата седмица стигнаха до извода, че проектът на газопровода върви по план.

"Южен поток" трябва да доставя руски газ за Централна и Южна Европа, заобикаляйки Украйна. Строителството му трябва да започне през декември тази година. Първите доставки на газ ще бъдат осъществени през декември 2015 година.

Предвижда се морският участък от газопровода да премине по дъното на Черно море от компресорната станция "Руская" на руското крайбрежие до българския бряг. Общата дължина на черноморския участък ще бъде около 900 км, максималната дълбочина – над 2 км, проектната мощност – 63 милиарда куб.м. За сухопътния участък през България се обсъждат два възможни варианта – единият на северозапад, а другият на югозапад.

Путин и Борисов са подчертали и важността на скорошната визита у нас на патриарха на Цяла Русия Кирил.
„Разгледана е реализацията на важни за двете страни проекти, както и строителството на българския участък на газопровода „Южен поток“, се казва в съобщението.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов проведе разговор с Валентина Матвиенко, председател на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация. По време на срещата бяха обсъдени икономическото сътрудничество, приятелските и конструктивни отношения между България и Русия, съобщиха по-рано от правителствената информационна служба.

„Страната ни е привърженик на изграждане на дългосрочни и прагматични отношения с Русия във всички области, въз основа на диалога, откритостта, партньорството и взаимния интерес.”, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

По думите на Борисов съществуват традиционно силни културно-исторически връзки между нашите два народа и това е още една предпоставка за просперитет в сектора на туризма. „Има голям неоползотворен потенциал между България и Русия по отношение на сътрудничеството в областта на търговията, който двете държави имат волята да развиват на базата на взаимноизгодна подкрепа .”, подчерта още той. На срещата присъства и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА