31 Май, 2012 21:53 3 288 2

Новата тактика на Путин

  • владимир путин-
  • русия-
  • сащ-
  • геополитика
Новата тактика на Путин - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Путин обръща гръб на Запада. Отсега е ясно, че в бъдеще руският президент възнамерява да акцентира повече на отношенията с други региони. За Русия значението на Европа ще намалява все повече, прогнозира Инго Мантойфел пред „Дойче Веле”.

На 1 юни Владимир Путин ще посети Берлин. То би трябвало да подчертае важната роля на Германия за руската външна политика. Германските политици обаче биха сгрешили, ако предположат, че Путин просто ще продължи външнополитическата линия на Медведев или своята собствена от 2008-ма - за него в следващите години значението на Европа, а и на Запада като цяло ще намалява все повече.

Европа е по-важна от Америка

Европа и в частност Германия все пак запазват важността си за руската икономика. От руска гледна точка ЕС е най-важният търговски партньор. Затова Путин ще се срещне не само с федералната канцлерка в Берлин, но и с новия френски президент Оланд в Париж. Два дни по-късно в Санкт Петербург пък ще се състои срещата на върха ЕС-Русия, в която ще участват и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, както и шефът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Тези срещи са все пак доказателство за това, че Европа все още е от значение за Путин. За разлика от Съединените щати, от които той очевидно вече не се интересува - като се има предвид, че отказа да се възползва от възможността за разговори с Барак Обама по време на срещата на Г-8 в Кемп Дейвид. Този факт е достатъчно показателен за неудовлетворението, което изпитва Путин.

Както и за разочарованието, че Съединените щати не се отказват от намеренията си да разположат в Европа системата за противоракетна отбрана. Освен това Путин си дава сметка, че Обама е концентриран върху предизборната си кампания и времето така или иначе не е подходящо за необходимите компромиси. Преди президентските избори в отношенията между Русия и Съединените щати определено няма да се случи нищо. Което не бива да се възприема само като тактика.

Като цяло Путин ще увеличи дистанцията със Запада. Не само поради непрестанните критики на Съединените щати и Европа спрямо авторитарния модел на управление и демократичния дефицит в Русия, но и защото преизбраният президент се готви да наблегне на интеграционните усилия в постсъветското пространство и да центрира руската външна политика по-скоро върху Китай.

Москва е готова за нова роля

От няколко месеца Путин пропагандира усилено концепцията за Евроазиатски съюз с постсъветското пространство. Досега членове на този съюз са Русия, Беларус и Казахстан. А това, че тези отношения са отново сред върховните приоритети на руската външна политика, стана очевидно веднага след встъпването на Путин във власт. Докато бе зает със съставянето на правителство и затова отказа да участва в срещата на Г-8 в Съединените щати, той все пак намери време за неофициална среща с президентите на Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Казахстан, Беларус и Украйна.

Путин иска отново да обвърже бившите съветски републики по-тясно с Москва. В този план отслабването на Съединените щати и Европа покрай икономическата и финансовата криза му идва тъкмо навреме. И понеже американците са уморени от глобалната антитерористична кампания, а европейската идея изгуби голяма част от привлекателността си заради кризата с еврота, за Москва моментът за задълбочаване на интеграцията е извънредно подходящ.

Факторът Китай

Поради същите тези причини за руската външна политика ще нарасне и ролята на Китай. От една страна Русия вижда съществуващия потенциал за разширяване на двустранните икономически и търговски отношения, от друга Китай играе все по-важна роля за Москва и в политически план - това се отнася както за дипломатическите споразумения на глобално равнище като в случая със Сирия, така и за проекта за по-задълбочена интеграция в постсъветското пространство в рамките на Евроазиатския съюз.

Тъй като в последните години Китай преследва повече от последователно икономическите си интереси в централна Азия, а покрай Шанхайската организация за сътрудничество е свързан с Русия и бившите съветски републики и в сферата на сигурността.

Така че не е никак случайно, че след европейските си срещи Путин ще посети и Китай (на 5 и 6 юни). Всъщност графикът на официалните визити на президента отговаря напълно на неговите външнополитически изказвания от последните месеци. Въпреки че още е прекалено рано да се дава окончателна оценка, по всичко личи, че Путин вече не очаква много от Запада.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 евроазиатец

    2 0 Отговор
    Евроазиатски съюз , ама без евро като пари . Докато Европа се гърчи в собствените си простотии , чичко Путин действа .
  • 2 руснака

    3 0 Отговор
    Путин обърна гръб на европа и сащ не защото го критикуват - това е доста неблагодарно - а защото за последните 10 години политиката на сащ и ЕС доста се различава от политиката на Русия. ЕС и сащ се нуждаят да ограбват другите държави и водят съответната политика, докато Русия много добре си живее само със своите си ресурси + подобна политика привлича други истински богати държави - Китай, Иран, Индия. Затова в света се появяват 2 фронта - на държави нуждаещи се в престъпления за да съществуват, и тези държави които разполагат със средства. Само че първите крадат от вторите, а на вторите това никак не им харесва....