Last news in Fakti

28 Май, 2012 09:23 5 152 0

Пускат шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

  • аец "козлодуй"-
  • аец-
  • шести блок-
  • валентин николов-
  • ток-
  • аец козлодуй
Пускат шести блок на АЕЦ "Козлодуй" - 1
Снимка: БГНЕС

Очаква се след 9.00 часа шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново да бъде включен, съобщи по БНТ изпълнителният директор на централата Валентин Николов.  Преди два дни авария доведе до изключване на блока от електроенергийната система на страната В момента реакторът работа на 40% от мощността си, съобщи Николов.

Причината за спирането на шести блок е дефектирал трансформатор, който е бил подменен преди 2 години. След аварията защитата е стартирала веднага. Частта вече е заменена с нова и се очаква от днес реакторът да заработи нормално. Още вчера стана ясно, че няма промяна в радиационната обстановка.

В 19.52 часа на 26 май 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен от електроенергийната система на страната след автоматично сработване на една от защитите на турбогенератора (конвенционалната, неядрена част на блока).

Установени са причините, довели до спирането на блока, и благодарение на бързата и професионална реакция на екипа на АЕЦ “Козлодуй” технологичният проблем е отстранен. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА