Last news in Fakti

1 Август, 2019 15:40 1 887 14

АБВ: Управляващите отлагат катастрофата в енергетиката

  • абв-
  • енергетика

От АБВ алармират, че БНЕБ не може да гарантира сигурност и прозрачност на останалите участници на пазара, тъй като не са предприети действия, за да намалят щетите

АБВ: Управляващите отлагат катастрофата в енергетиката - 1

От АБВ имат опасения по отношение на енергийния сектор. Цените на борсата на електроенергия в България са най-ниските, затова и страната ни е износител. Проблемът е в нарушеното равновесие между дългосрочните и краткосрочните договори. Това заяви на пресконференция зам.-председателят на партията Любомира Ганчева.

В момента съотношението от 80 на 20 е променено на 56%:44%. Борсата не спазва правилата, които сама е създала, от АБВ обаче са притеснени, че за едни правилата важат, а за други не.

"Енерджи Пауър" ЕООД е натрупал непогасени задължения в размер на 7,5 милиона лева към борсовия оператор. През септември миналата година БНЕБ издава 31 фактури към "Енерджи Пауър" ЕООД за закупена енергия. Те обаче не са платени , въпреки че според бордовите правила срокът за плащане е денят следващ този на издаването на фактурите. По-късно компанията подава молба за откриване по несъстоятелност.

От АБВ алармират, че БНЕБ не може да гарантира сигурност и прозрачност на останалите участници на пазара, тъй като не са предприети действия, за да намалят щетите.

Предложенията на управляващите и експертите от енергийната борса няма да решат проблема с борсата, а ще доведат до увеличение на цените. Регионалната борса ще намали пиковете на цената, но дългосрочно цената на електроенергия у нас ще се повиши и вече България няма да е с най-ниската цена за електроенергия, са опасенията на партията.

Преди година АБВ настоя Петър Илиев, тогавашния шеф на Българския енергиен холдинг да бъде уволнен поради неспособността да управлява процесите от гледна точка на интересите на държавата и на потребителите.

Цяла година беше нужна на министър Теменужка Петкова да осъзнае проблема, след като се натрупаха маса проблеми, коментира председателят на АБВ Румен Петков.

Днешната ситуация в енергетиката е нестабилна и вместо да се управлява, се отлага огромна катастрофа, подчертаха от партията.

Според АБВ приключва една ера на сигурност. Причината за това е, че от 2 август САЩ и Русия спират да изпълняват договора, сложил край на Студената война - Договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

Прекратяването на договора на практика означава възможност отново да се произвеждат, разполагат, тестват и използват в бъдеще балистични и наземни ракети, отбеляза председателят на АБВ -Младежи Пламена Заячка.

По думите ѝ към момента не се водят преговори за подновяване на друг договор - този от 2010 година, който ограничава броя на стратегическите настъпателни оръжия и изтича след две години.

Затова от партията настояват българското правителство да инициира приемане на общи позиции в рамките на НАТО и ЕС за преосмисляне на системата за европейска сигурност, както и управляващите да декларират, че България няма да приема ракетни установки, подчерта Пламена Заячка.

Според нея "ако не говорим за мир днес, утре ще се наложи да станем пацифисти".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АБВ

    9 2 Отговор
    Тея политически трупове ли що агонизират още
  • 3 Бончо

    7 1 Отговор
    Е този на снимката е вечният дърдорещ служек. В посолството на САЩ го чакат за да му дадат виза.
  • 4 хихихихи

    4 1 Отговор
    Ми тази Заячка наистина прилича на Зайо байо. Смях в залата...
  • 5 О темпора о морес

    3 1 Отговор
    Аз ако се казвах така, нямаше да изляза от вкъщи, камо ли да ме снимат и да говоря пред хората.
  • 6 О темпора о морес

    2 1 Отговор
    Аз ако се казвах така, нямаше да изляза от вкъщи, камо ли да ме снимат и да говоря пред хората.
  • 7 Погнусен

    4 3 Отговор
    Всичко, което става в държавата ни, е отчайващо! Такава погнуса е обзела народа ни! Всичко смърди в буквалния и преносен смисъл! Докога ще е търпението ни? ...
  • 8 Ох ше шуркам у фонтана😂😂

    2 2 Отговор
    Не се издържа
  • 9 Факт

    2 1 Отговор
    Политмафия!
  • 10 гост

    1 0 Отговор
    АБВ-шайката на Гоце и уриниращия във фонтаните,кои бяхте вие БЕ?
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Управляващите легитимираха понятието ЕНЕРГИЕН СЕКТОР. вместо ЕНЕРГИЙНА СИСТЕМА . На пръв поглед незначителна терминологична промяна, пръкнала се от крадливите политици в Народното Събрание, но създаваща условие за разпарчальосване на Българската енергетика. Секторът може спокойно да се разрязва и да се раздава, докато системата е единно цяло. Разкъсването на енергийната система на България доведе до неблагополучията и застоя в енергетиката ни.
    Понятието енергиен сектор е въведено от 39 НС, вместо енергийна система, с цел разкъсване на енергийната ни система на отделни тецове и мрежи и тяхната приватизацията под формата на ЕРПта, ТЕЦове-търговски дружества и един куп неефективни частни ВЕИ инсталации.
  • 12 С.Джамов

    2 0 Отговор
    Бате Васко ще оправи всичко.
  • 13 за 2 милиарда

    0 0 Отговор
    Ще наемаме гарги и гларуси, за да заблуждават ракетите, прелитащи над нас.....

    Коментиран от #14

  • 14 АМПЕР

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "за 2 милиарда":

    КОЙ ВАСКО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове