Last news in Fakti

1 Август, 2019 19:12 2 147 36

Инициативен комитет готви нови протести заради строежа на "Златен век"

  • златен век-
  • строеж

Гражданите поискаха оставката на директора на строителния контрол Иван Несторов

Инициативен комитет готви нови протести заради строежа на "Златен век" - 1

Инициативният граждански комитет "Лозенец", който е срещу строителството на 34-етажната сграда "Златен век", поиска оставката на директора на националния строителен контрол Иван Несторов заради загубеното на първа инстанция делото срещу "Артекс". Обмислят се и нови протести, съобщи бТВ.

Според гражданите заповедта за спирането на строежа, издадена през април, не е подготвена добре, а от решението на Софийския административен съд става ясно, че промяната на Закона за устройство на териториите, която удължава разрешителните за строеж на 10 години, всъщност, важи за "Артекс" и "Златен век".

Съдът отмени спирането на небостъргача "Златен век" в „Лозенец”

Именно от дружеството "Артекс" хора от властта се сдобиха с евтини апартаменти.

Строителството на "Златен век" беше спряно след среща при премиера Бойко Борисов с обещание в заповедта да се запише, че разрешителното за небостъргача е изтекло. Такъв текст обаче така и не се появи.

„Съдът на първа инстанция казва, че поправка „Артекс” има – каквото и да се опитваха да ни казват институциите, каквото и да е било намерението на парламента. ДНСК издадоха една порочна заповед и не я защитаваха в последствие”, заяви Воислав Тодоров.

ДНСК обяви, че тепърва ще мисли дали да обжалва съдебното решение. Ако не го направи, строителството по „Златен век” може да започне след 14 дни.

От „Артекс” обявиха, че от април досега са загубили почти 2 милиона лева и очакват институциите и гражданите да се съобразят с решението на съда.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полковника птица

    18 35 Отговор
    Не одобрявам протестите ! Живея на 150 метра от Златен век ! Не ми пречи !Даже фирмата обещава да облагороди района !
    А и не на последно място решенията на съда се уважават ! Каквито и да са !

    Коментиран от #8, #15

  • 2 Така мисля

    17 31 Отговор
    Това ще бъде една красива сграда ! Протестите са провокирани от хора които умишлено търсят конфликт за да постигнат някакви нрясни цели !
    Сградата трябва да се построи !
  • 3 Фалшиви герои

    15 28 Отговор
    Кои са тези платени клакьори,за да искат оставки и то след решение на съд !
    Правете си изводи какви са щом не уважават решения на съда !!!

    Коментиран от #4

  • 4 ИСТИНА ЗЛА

    14 24 Отговор

    До коментар #3 от "Фалшиви герои":

    ЕДНА ШЕПА ХОРА КОИТО СА ДЕЖУРНИ ЗА ВСЯКАКВИ ПРОТЕСТИ ЗА КАКВОТО И ДА Е !
  • 5 ЗА ЗЛАТЕН ВЕК

    13 29 Отговор
    ДА СЪЗДАДЕМ КОМИТЕТ В ПОДКРЕПА НА ЗЛАТЕН ВЕК СРЕЩУ ПРОТЕСТЪРИТЕ !
  • 6 дончев

    21 8 Отговор
    там дето има пари.... се появяват от нищото едни троли... направо тролища
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дред

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Полковника птица":

    Тези удивителни, като на задушница ги раздаваш.Послушко!
  • 9 Жител на района

    21 9 Отговор
    В цял свят за небостъргачите се определя едно сити с което са съобразени комуникациите при нас никаква концепция и урбанистична култура. Погледнете околните сгради и с просто око се вижда как въпросната сграда никак не се вписва, а засенчва всичко наоколо. Да не говорим, че и в момента Джеймс Баучър не е булевард а паркинг, Черни връх, Бугатица в час пик се затапват. Алчността на управляващите и контролните органи е пословична.
  • 10 Кико

    22 9 Отговор
    Знаете ли кога ще спрете фирмата която подарява апартаменти на властта?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Йозеф

    8 16 Отговор
    Има решение на съд, абсурдно е да отнемаш разрешително за строеж по време на СМР, а това, че шепа комунисти протестират на никой не му пука. Инициативни комитети и квартални седенки не могат да се месят в решенията на съда.

    Коментиран от #19

  • 13 Ленин

    19 1 Отговор
    Какъв протест бе, не съм ли ви казал, че тези само с революция се измитат? Що ги търпите още?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Mitko

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "Полковника птица":

    От кога живееш там? Ново излюпен столичанино. Защото и аз живея на 150метра от там и то от както се съм родил и баща ми там се родил. И на мен определено ми пречи. Заради такива като теб София е на това полужение.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Шнур

    9 12 Отговор

    До коментар #15 от "Mitko":

    Като ти пречи ходи в Обеля да живееш,там няма да ти пречи.

    Коментиран от #20, #31

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Карт бланш

    9 1 Отговор
    Строителите на Нова България ще стават все по-смели. Хайде сетете се защо!
  • 19 БКП

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Йозеф":

    Народния съд като ги нареди до стената лапачите, барабар с съдиите и прокурорите да не се отметнеш, че решение на съд не се отменя тролчо!
  • 20 Mitko

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Шнур":

    Ти ходи от където си дошъл, аз оставам тук и ще се боря срещу такива като теб.
  • 21 Mitko

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "ба ли го":

    Ако беше ходил дори в един от тези градове щеше да мислиш друго.

    Коментиран от #29

  • 22 Тайна

    4 3 Отговор
    Знам една много хубава градинка в София, където може да се построи не 30, а 50 етажен блок. И никой няма да протестира.Ще кажа на "Артекс", ако ми обещаят един апартамент с панорамна тераса, до 30 хил. лв. Може и срещу заменка с гарсониера в "Малашевци".
  • 23 Психо Доктор

    5 5 Отговор
    Нека всеки поддръжник на строителството на Златен век да си представи, че е собственик на апартамент в сивата сградичка за чийто каклан е долепен "небостъргача". Дали ще ви е готино да живеете с чувството, че сте в кучешка колиба в нечий заден двор. Съчувствам на живущите в тази сграда.

    Коментиран от #30

  • 24 Скоро

    6 1 Отговор
    Май ще останем в държавата само комици и такива, които ще са принудени да им гледат комедиите, макар и през сълзи.
  • 25 Жалко

    8 1 Отговор
    Не само там, в цяла София строителството е хаотично, без концепция, без мисъл. Тенденцията е да се издигат все по-високи сгради, на най-различни места. А че пречели на околните-няма значение! Идете във Велико Търново и вижте новото строителство!Красиво, естетично, стилно и елегантно съчетано с по-старите къщи и особености на терена. И не само в центъра. Похвала за архитектите, кметството и гражданите.
  • 26 Гост

    7 1 Отговор
    Не ми харесва грандоманщината на Артекс. Нека строят.. но да искат да пострят сграда, която да доминра целия градски пейзаж- в момента довършения наполовината строеж конкурира по височина Кемпински /Маринела и Енергопроект. Завършен ще бъде на двойна височина. Това е гандоманщина. Но беше ясно, че проекта ще продължи- замислете се кой има капиталовия ресурс да си закупи жилище в този "билдинг"? Това са апартаменти от поне 200-300 квадрата по поне 2500 евро квадрата. Това са милиони левове... а не 150-те хиляди лева, които вие изплащате за тухлено блокче в манастирски ливади или панелка в Младост...
  • 27 вълко червенков

    2 6 Отговор
    Абе тука в тоя сайт за новини,само комунисти ли пишат коментари ???
  • 28 Отвратен

    9 0 Отговор
    Нека го завършат. Този "Златен шпек" ще събере всички сноби и първенюта на едно място. Жалко за коренните жители, но по-добре всички с еднакви цифри в номера на автомобила да са в един чувал и да си ги мерят, а не да са пръснати из цяла София. И без това Японския вече стана "Китайския".
    Лозенец вече е просташки квартал и кореняците трябва да се спасяват!
  • 29 Ганчо

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Mitko":

    Ох и аз много мразя някой да строи и да гради нещо, но най-гадни са програмистите, защото вземат много пари.
  • 30 Ганчо

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Психо Доктор":

    Абе ужас, направо ми се повръща от мисълта, че цената на имота ми се вдига двойно за няколко месеца, без да си мръдна пръста.

    Коментиран от #36

  • 31 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Шнур":

    Изобщо не бъди сигурен, че в Обеля няма да изникне и там някой небостъргач. Просто все още не са осрали добре апетитните квартали с всякакви паразитни сгради.
  • 32 Софиянец

    5 4 Отговор
    - Каква е вероятността в сградата да се срещнат двама Софиянци?
    - Нулева!!!
  • 33 антрашпиц

    3 2 Отговор
    Ей балъци,разберете го!Златен век ще се построи какавото и да стане.Демек ,при всички положения.Толкоз пари са инвестирани,как я мислите тая работа а?
  • 34 гост

    2 1 Отговор
    Чудя се, дали когато са строяли хотела отсреща и сумати високи сгради, е имало толкова "будни" протестиращи граждани? Или по-скоро, кой ще посмее да ти протестира по онова време, нали ще чука камъни в Белене после!? И реално, това не е най-неподходящото място, защото почти няма историческа стойност. Преди 70-80 години, това е било извън града и там хората, са ходели на излет. Били са поляни и слънчогледи. Сега, дали по-подходящо място не беше около бизнес парка или камбаните или някъде в края на града(там също се строи) е отделен въпрос. Коя е фирмата изпълнител, е още по-отделен въпрос и протестите трябваше да бъдат срещу апартаментите на властта и тази афера като цяло, а не срещу небостъргача. И все пак, светът върви напред, инфраструктурата също, няма как и не трябва да стоим заседнали на едно място и да живеем с носталгия по миналото. То няма да се върне. Големия проблем на българина е нерешителността, негативното мислене и това, че живее в миналото.И пак ви казвам, протестът трябваше да е срещу аферата с апартаментите, а не срещу сградата. Така отново нищо няма да псотигнем, освен да гледаме няколко месеца повече грозното бетонено скеле, вместо завършен проект, макар и на не най-подходящото място според някои.
  • 35 щщщщщ

    0 0 Отговор
    Ама вие какво очаквате бе....толкова пари има вкарани там а някакви прошляци да протестират.Че кога се е чул гласа на обикновеният човек.
  • 36 Психо Доктор

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ганчо":

    Сигурно и в Младост и във Втоша и в Кръстова вада и.... строят небостъргачи, че и там цените са до небесата. Да ти е и анал изатора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове