Last news in Fakti

31 Май, 2012 11:32 1 017 0

Ремонтът на мостове с пълна подкрепа в парламента

  • мостове-
  • виадукти-
  • герб-
  • ремонт-
  • земетресение
Ремонтът на мостове с пълна подкрепа в парламента - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие единодушно декларация с призив към правителството за незабавен ремонт на мостове и пътни съоръжения. Всички депутати подкрепиха това становище, от което обаче не произтича правно задължение за изпълнителната власт. Все пак, всички парламентарни групи застанаха зад призива, изготвен от групата на ГЕРБ.

Позицията на депутатите е във връзка със серията от трусове и валежите, довели до пропадане на два пътя и срутване на владайски мост. Премиерът Борисов поиска парламентът да вземе отношение по темата, след като инспектира състоянието на мостовете и установи, че от 30 години не са пипани.

Министерски съвет също трябва да изработи многогодишна програма за наблюдение и рехабилитация на пътните съоръжения от републиканската пътна мрежа. Правителството не разполага с програма за спешен ремонт на критични съоръжения. Още от догодина ще се заделят пари за това, първоначално в 3-годишна  бюджетна рамка.

Тази сутрин шефът на АПИ Лазар Лазаров разкри пред бТВ, че още от 2007 година опасните мостове са известни. Тогава бил направен подробен анализ, установил критичното състояние на някои съоръжения, а гаранция дали ще рухнат при силно земетресение нямало. Пред депутатите той обясни, че с годините издръжливостта на мостовете намалява поради течовете и химикалите, с които магистралите се третират.

Това бе потвърдено днес в парламента и от ресорния министър Лиляна Павлова, която очерта къде са най-горещите точки, нуждаещи се от спешен ремонт – по  магистралите „Тракия“ и „Хемус“. Три от съоръженията там са особено критични, а общо 11 моста и виадукти имат нужда от спешен ремонт. Павлова обеща бърза и прозрачна процедура на обществените поръчки за ремонтите.

Така ГЕРБ получи пълна подкрепа в парламента – нещо, сравнително рядко срещано в парламентарната практика. Освен поради сериозността на темата, това стана възможно вероятно и след вчерашното извинение на министър Цветан Цветанов до червените депутати.

Вчера Цветанов разстрои социалистите с констатацията, че по-голямо бедствие от тяхното управление не е сполетявало страната ни. Той разкри и защо депутатът Ангел Найденов отишъл два пъти в земетръсния Перник – бил на меден месец, захапа и колегата му Антон Кутев за коментарите във “Фейсбук“. Червените поискаха извинение в замяна на подкрепа за декларацията на ГЕРБ. В името на консенсуса, Цветанов го поднесе индиректно, тъй като депутатите от БСП си бяха тръгнали. 

Червеният депутат Димчо Михалевски попита защо се иска санкцията на парламента за спешния ремонт и ще има ли обществени поръчки за тях. Синята коалицията остава доволна от парламентарния консенсус, а ДПС изтъкнаха, че всъщност съоръженията, които ще се ремонтират, не са пострадали от природно бедствие, а от години на неглижиране. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА