31 Май, 2012 11:08 1 061 0

Прокуратурата не е сезирана за предсказания на врачки

  • врачки-
  • прокуратура-
  • брендо-
  • окръжният прокурор на хасково-
  • борис велчев
Прокуратурата не е сезирана за предсказания на врачки - 1
Снимка БГНЕС

Прокуратурата не е сезирана за предсказания на врачки относно земетресението. „Не ми е много ясно какво ще бъде правното основание на тази проверка”. Това заяви главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на ВСС в отговор на въпрос дали прокуратурата ще проверява хората, които всяват излишна паника във връзка със земетресенията като например врачки и баячки.
"Ако сега един екстрасенс смята и оповестява това свое съждение публично, въпросът е дали той го разпространява, всявайки смут сред населението или съответната медия. Не зная. Това е нещо, върху което, честно казано, не съм се замислял", каза главният прокурор.
Относно случая с Евелин Банев – Брендо той припомни, че се прави проверка за изтеклия към Брендо документ. „Научих лично от министъра на вътрешните работи за изтеклия към Брендо документ веднага след като Брендо беше задържан и в колата му беше намерен документът. Но го получих официално вчера или онзи ден и вече сме предприели действия по проверка”, каза Велчев.
Велчев обаче каза, че обвинението е знаело за заповедта за европейската заповед задържане на Брендо от Италия и по повод на това коментира: „Много неща се знаеха, обаче има моменти, в които може да се съобщи всичко, което е известно и моменти, в които не може да се съобщи. Имаше технология, свързана с превода, с установяването на лицата, които трябваше да бъдат задържани наведнъж. Съвсем разбираемо не можехме да съобщим това в първия момент, в който го научихме. Можехме да го съобщим на по-късен етап”, обясни главният прокурор.

Стана ясно още, че Велчев ще продължи да настоява за дисциплинарна санкция на окръжния прокурор на Хасково. Според него тази тема ще се разгледа в едно от следващите заседания и  ще бъде интересно обсъждането й. Висшият съдебен съвет все още не е взел решение, но също така е факт, че има решение на дисциплинарния състав с предложение до ВСС - да не се налага наказание, защото е прието, че няма нарушение на правилата за етично поведение. Аз лично не съм съгласен с тази констатация и когато се обсъжда темата във ВСС, ще си кажа позицията”, каза още Борис Велчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА