Last news in Fakti

27 Август, 2019 14:48 2 751 42

"Галъп": Манолова бие Фандъкова на балотаж

  • мая манолова-
  • йорданка фандъкова-
  • балотаж-
  • местни избори-
  • софия-
  • галъп

Сред онези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват, 48% ще пуснат вота си за Манолова, а 40% - за Фандъкова

"Галъп": Манолова бие Фандъкова на балотаж - 1
Снимки: БГНЕС

При евентуален балотаж, деклариращите подкрепа за Манолова, сред онези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват, са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Останалите не могат да преценят. Това сочат данни на на центъра за обществени и политически изследвания и проучвания „Галъп интернешънъл“.

Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух са сред основните проблеми, подчертавани от жителите на София. Столицата продължава обаче да дава повече възможности за лична реализация. Софиянци се радват на метрото, на наличието на големи зелени площи и на икономическото развитие на града. В същото време, общата критичност към политиците не подминава и столичния град. Това води и до немалки желания за политическа промяна – които проличават и в хипотетичен сблъсък Фандъкова-Манолова.

Това показват данните на „Галъп интернешънъл“ от сондаж сред пълнолетното население на Столичната община по актуални общество-политически теми. Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 10 хиляди души.

Сондажът е част от независимата изследователска програма на агенцията и осигурява максимална представителност на данните. Този сондаж е етап от поредица независими проучвания в основните градове на страната в контекста на предстоящите местни избори. Разбира се, такъв тип телефонни сондажи на този етап служат най-вече за формиране на хипотези.

46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре.

Малко над една трета смятат, че Столицата се движи със средни темпове на развитие.

Като най-големи преимущества на София, респондентите в най-сериозен процент намират големите зелени площи (22%), транспорта (15%), възможностите за реализация (13%) и благоустрояването като цяло (10%). Сред останалите отговори, респондентите са посочили достъпа до културни събития, инфраструктура и т.н.

Като най-големи проблеми в София, столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%).

Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорт, липса на паркинги, чистота и т.н. Оказва се, че повечето проблеми в града са в области, свързани с непосредствената среда на живот – не толкова в икономическите перспективи, колкото в качеството на въздух, улици, зелени площи и т.н.

По това София се различава от останалите градове, които „Галъп интернешънъл“ редовно проверява. Навсякъде другаде в страната се изтъкват обикновено икономически и социални проблеми, докато в София, заради по-доброто икономическо развитие, хората явно започват да търсят и по-добра среда за живот.

Половината от интервюираните твърдят, че са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата, 37% не са, 13% не могат да преценят. В същото време от работата на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21%, а 60% не са удовлетворени. Останалите се затрудняват да отговорят. Данните показват, че Йорданка Фандъкова все още като че ли не се свързва докрай с управленския модел на ГЕРБ, т.е. продължава да намира и извънпартийна подкрепа.

Вероятно точно заради управленския модел обаче, общото желание за промяна в София е високо. Затова и 56% казват „София да има нов кмет“, а 29% – да остане същият кмет.

Останалите се колебаят.

Данните свидетелстват ясно, че на принципно ниво общият за общественото мнение в страната критицизъм към властта е достатъчно видим и в София.

Привържениците на ГЕРБ са почти изцяло удовлетворени от Йорданка Фандъкова.

Половината от привържениците на партиите от пространството на „Обединени патриоти“ също са удовлетворени. Сред привържениците на БСП неудовлетворените са две трети, но има и известен дял удовлетворени. Най-голямо недоволство от Фандъкова като че ли личи сред привържениците на „Демократична България“.

Когато става дума за промяна на кмета, привържениците на ГЕРБ като цяло не искат такава, но общо една трета са онези от тях, които казват „да има нов кмет“ или се колебаят, т.е. една трета от привържениците на ГЕРБ не могат категорично да номинират Фандъкова за пореден мандат.

Привържениците на БСП и „Демократична България“ пък имат най-голямо желание за промяна на кмета. Това желание надделява дори сред привържениците на партиите от „Обединените патриоти“. Желанието за нов кмет надделява категорично и сред симпатизантите на други партии, както и сред дистанцираните от политическия процес.

Резултатите ясно свидетелстват, че има натрупано напрежение срещу познатия в София политически стил. Както обикновено, като отдушник на такова напрежение масовото съзнание търси кандидат, който в по-голяма степен да изглежда надпартиен, непартиен, или дори антипартиен.

Тази хипотеза може да се открои и в отговорите на въпрос за това кое е по-важно за един кандидат за кмет в София – партията или личността. Както може да се очаква, мнозинство от 86% смятат, че по-важен е самият кандидат. Обратното, партията, която издига кандидата е по-важна за 11%. 3% не могат да преценят.

Вероятно и заради това при евентуален балотаж, деклариращите подкрепа за Манолова, сред онези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват, са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Останалите не могат да преценят.

Разбира се, данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат, а и подобна разлика всъщност са само десетки хиляди гласове – това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балогаж и евентуално явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него. Разбира се, вероятно ще действат и много фактори, които социологическите методи няма как да отчетат.

Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур, мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова. Привържениците на „Демократична България“ на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от „Обединените патриоти“ – също, с лек превес за Манолова.

На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора (които също обикновено странят от политическия процес) може да реши евентуален балотаж.

Важно е също какво ще се случи на първия тур – където обикновено по-важна роля играе партийната подкрепа. На този етап, без ясни кандидати, е трудно да се обобщят нагласите за първия тур от кметските избори. По-надеждно, макар и пак хипотетично, могат да се тестват нагласите за избора за общински съвет.

Към месец август, сред изразилите намерение твърдо да гласуват, 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18% са за БСП. 10% за ДБ, 6% за ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ, например). Марките на формации, които и миналия път вкараха общински съветници, очевидно работят и ДБГ има 3%, СДС има 2%, „Движение 21“ – също 2%, „Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от 1%. Същата е величината и при „Воля“, АБВ и „Възраждане“. Под 1% е декларативната подкрепа за ДПС и др. 3% казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. Една пета от онези, които твърдят, че ще гласуват със сигурност, още не са решили за кого.

Данните, разбира се няма как да са прогноза за изборен резултат. Макар да не е ясно дали и как ще могат да участват и в надпревара за общински съвет, личат също имената на кандидата за кмет Борис Бонев, на Десислава Иванчева – хората ги споменават. Личат и отговори от типа „независим кандидат“ и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    8 2 Отговор
    СЛЕД ДВА ДНИ РАЗМЕНЯШ ИМЕНАТА И ПЕЧЕЛИШ ДВОЙНО !!! ВАЖИ САМО ДВА ПЪТИ В МЕСЕЦА !!!!!!!!!!
  • 2 Ссср

    36 13 Отговор
    Всичко ще е по добро от пасмината ГЕРБ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 надарена кака

    4 13 Отговор
    Дреме ми на прашките и на пипинката ми розова!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ХА ХА ХА

    22 11 Отговор
    ИМА ЛИ ИЗБОРИ ПОСЛЕДНИТЕ 13 години СТЪКМИСТИКИТЕ ДА НЕ СОЧАТ ПОБЕДА НА БСП, А ТЯ ОТДАВНА УМРЯ, ПОБЕДАТА Е САМО В ГЛАВИТЕ НА ШЕПА ОЛИГОФРЕНИ !
  • 7 Алфа Вълкът

    12 13 Отговор
    Да ви кажа, не ме интересува кой ще е кмет на скапаната София!
  • 8 1122

    13 9 Отговор
    Фънди няма да събере и 30 процента но ооооо броенето е важно.
  • 9 ПЕНКО

    11 4 Отговор
    КАКВО ВИ ГОВОРИ НАЗВАНИЕТО : " ЕНЕРГЕТИК-ПОЛИТИК- БКП-БСП-ТАКТИК " ????????????
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    СДЕЛКА ГЕРБ БСП ОТ ЕДНА МАЧКА КОТИЛА
  • 11 месара

    15 13 Отговор
    няма софиянец (изключваме новософиянците дето налазиха София) който да гласува за пчеличката мая!

    Коментиран от #29, #40

  • 12 Боко от третия пол

    8 8 Отговор
    Боко, ще раздаде на всички джендъри в София електрически тротинетки и пак, ще спечели.....за съжаление !
  • 13 onq s konq

    9 6 Отговор
    "ВИН Галъп" на Андрей Райчев и Кънчо Колев няма НИЩО ОБЩО с базираната в САЩ окр.Колумбия ПРЕСТИЖНА "Галъп инк."."Нашият " Галъп е просто РУПОР на "Русия тудей" и е силно обвързана с Руската "ПРОПАГАНДА ЗА ИЗНОС".Затова и НОРМАЛНО И ТРАДИЦИОННО предвижданията на Червената агенция НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧАТ/крещящ пример са предвижданията им са пълния крах на ГЕРБ на последните избори за Евродепутати/,а ЗАГУБАТА на М.Манолова или който и да е Червен кандидат от Фандъкова ще бъде оправдана с "изборни машинации",като дори ще бъде отчетен "Успех" на Левицата като "увеличаване на гласувалите в полза на БСП по села и паланки".
  • 14 Госあ

    10 11 Отговор
    Абе стига спекулации бе, това метро и магаре щеше да го построи с европейското финансиране. фандъка напълни столицата с дизелови автобуси, вместо да поддържа наличната инфраструктура за електротранспорт. Всички ремонти са върха на кича и простотията и покрай тях потънаха огромни суми. Внесе абсолютен хаос с насърчаване на ползването на автомобилите като шоково увеличи цените на билетите ( изключително малоумие) , а на всичкото отгоре транспорт има до 22:30 !!! поне така беше преди 3 години. Доколкото знам, проблемите с бездомните кучета си стоят, а качеството на въздуха и презастрояването,не коментирам.

    Коментиран от #19, #41

  • 15 РОБ РОЙ

    12 6 Отговор
    Фандъкова е 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎!
  • 16 Ю Кортес

    9 5 Отговор
    Щом Галъп балкански го казва значи е точно обратното.потвърдено е във всички избори
  • 17 К Нинова

    9 3 Отговор
    Кюстендилската не мога да я понасям за това ще я пусна по пързалката
  • 18 Смях в залата

    12 2 Отговор
    ДСБ ще гласува за БСП кандидата за София. Явно не помнят Костинброд и какво дойде след това. Ха-ха!
  • 19 ФК Кери и Ник

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    До 23 .32
  • 20 Съмняващ се

    10 4 Отговор
    Е то според Галаба от 10 години насам БСП спечели всички избори, ама дефакто не стана баш така.
  • 21 Роклята на булката

    6 6 Отговор
    Боко тиквата ще получи сърцебиене
  • 22 Средногорец

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко мъшата":

    Слушам, че Ачо Геров ще си ходи.Слушам и, че и баща му ще си ходи.

    Коментиран от #25

  • 23 БСП ДПС Евророма

    10 4 Отговор
    Да обощим: БСП ПАК ЩЕ ГО ДУХА ЗДРАВО 👍👍😂😂😂
  • 24 9328

    6 0 Отговор
    Щом ФАКТИ,го поместват,ясно на кого е ГАЛЪП.Вервайте им.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 5745

    5 0 Отговор
    И на мен,една жена на пазара ми каза същото.
  • 27 Казуар

    1 1 Отговор
    Фандъкова и Мая Манолова произхождат от семейства на комунисти.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ernesto Guevara

    2 5 Отговор
    Мижавата учителница да си взема перките от акули и да се маха
  • 31 nnn

    7 9 Отговор
    Ще гласувам за Манолова за да падне крадливото правителство на ГРОБ
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 мангалезич

    4 2 Отговор
    То няма да се стигне до балотаж, Костинбродската джанка ще е обрулена "на зелено"
  • 34 Ура другари

    3 2 Отговор
    Представяте ли си какво унижение е, споменаването на името-мая манолова /селската картечарка/с безграничната жажда за власт
  • 35 е има

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "El boko":

    Има, но го оплюха от БСП(к) и ГЕРБ(к).
  • 36 цвцв

    1 1 Отговор
    който е маэохист да гласува задържащата щлифера на пожарникаря
  • 37 Емил

    1 0 Отговор
    Все кукли на конци
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Спас безделника

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    А бе човече, тази е директно за панделата. И сутринта го писах но модераторът от новите столичани ми изтри коментара. Слизам от Витоша през Бистрица, селото смърди на кенеф, питам местните-оказва се че от турско време са на "дупки" (септични ями). На площада, обаче, кипи трескава предизборна дейност- боядисват се градинки и се слагат нови плочки. Питам една общинарка, защо се хвърлят пари за шарении, като мирише от всякъде, а тя ми отговаря, че затова са отпуснати пари. И сладко завършва: " Като минат жегите, няма да мирише толкова!" Да се смееш или да плачеш. Ей за такива простотии Фандъкова трябва да се маха!

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове