5 Юни, 2012 09:27 1 375 0

Диана Ковачева: Още е рано за избор на главен прокурор

  • диана ковачева-
  • всс-
  • реформа
Диана Ковачева: Още е рано за избор на главен прокурор - 1
Снимка: Факти.бг

Препоръките в докладите на ЕК за реформа на съдебната система, включваща и ВСС, се отнасят в голяма степен до въвеждането на прозрачен, предсказуем, състезателен начина, по който да се назначават добри специалисти, хора с почтеност в съдебната система. Това заяви в сутрешния блок на БНТ правосъдният министър Диана Ковачева.

Реформата в избора на Висшия съдебен съвет ще позволи на всеки кандидат да се представи лично и да му бъдат задавани въпроси. В интернет ще бъдат качвани не само биографиите на кандидатите, но и кадровите им досиета и концепциите им за работата на съвета.

„В своите доклади ЕК не е препоръчала пряк избор на членовете на ВСС. Тази тема се появи през март, когато обсъждахме с ЕК начина, по който да се направят промените за избора на следващия ВСС. Смятам, че сме на едно мнение с ЕК. Преките избори на членовете на ВСС не се ограничават само с прякото гласуване, а те включват и процедура по пряко номиниране, която предвиждаме в закона. Даваме възможност на всеки магистрат да номинира свой фаворит. Това в никакъв случай не е ограничен и предрешен избор. Реформата, която предлагаме се надявам да бъде добре оценена от ЕК", подчерта Ковачева.

За избора на нов главен прокурор, правосъдният министър посочи, че според нея този избор няма да се случи от този ВСС. "Много е важно да се видят мотивите на народните представители, които са внесли това предложение. Ако мотивите им са свързани с проучване, опознаване, това са дълги процедури и не става за един месец. Още е рано за избор на главен прокурор, сега сме фокусирани върху промените в Закона за съдебната власт", уточни Диана Ковачева.

Според Ковачева в бъдеще може да се помисли за още реформи, като намаляване мандата на ВСС и вътрешна ротация на магистратите.

Във връзка с казуса, който възникна след потвърдената присъда на братя Галеви и тяхното изчезване, е направено обсъждане на идеята да се промени Наказателно-процесуалния кодекс. Според водещи юристи това не е препоръчително. Министерството на правосъдието обаче е поискало тълкувателно решение от Върховния касационен съд, след като се е установило, че практиката по задържане на осъдените на втора инстанция е различна в различните съдилища.

За условната присъда на бившата изпълнителна директорка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, правосъдният министър коментира, че не е запозната с мотивите на съда. "Притеснява ме, че един млад човек се е отказал да учи, а е фалшифицирал дипломата си, смятам, че това е тревожно", обясни Ковачева.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА