Новини

Дипломатическото дружество за назначаването на Пламен Георгиев: Невежество!!!

Защо г-н Георгиев не се върне в прокуратурата, щом е заловил много престъпници и е запорирал милиарди?! Той няма никакъв дипломатически опит

Публикувана: 28 Август, 2019 15:05 Обновена: 28 Август, 2019 15:07
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5889
Дипломатическото дружество за назначаването на Пламен Георгиев: Невежество!!!
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 38 гласа.

Българското дипломатическо дружество е силно възмутено от назначаването на Пламен Георгиев за Генерален консул във Валенсия. Оттам посочват, че подобен ход на правителството свидетелства за явна некомпетентност и невежество. Според БДД по този начин "за пореден път се нарушава Закона за дипломатическата служба, тъй като т. нар. „политически” или „външни” назначения за службата не могат да бъдат повече от 20% във всеки един момент (чл. 24, ал. 3 от ЗДиплС). За информация на правителството, а може би и на МВнР, от 15 генерални консули, каквито има България в момента, 8 са външни/политически назначения, т.е. над 50%".

БДД би желало да посъветва кадровите служители в МВнР да намерят начин за колективна защита на техните права vis-a-vis пълзящата политизация на службата, произвола на агресивната посредственост и „цунамито” от политически и шуробаджинашки назначения в министерството и особено в мисиите в чужбина, съветват още в изявлението си от дружеството.

Ето пълният текст на позицията на БДД и останалите им аргументи против назначаването на Георгиев за консул:

След 10-дневно мълчание правителството накрая ни уведоми за съображенията си за назначаването на Пламен Георгиев за Генерален консул във Валенсия. Досега нито МВнР, освен едно сухо съобщение, нито министърът на външните работи, нито правителството публично защитиха избора и назначението си.

БДД е удивено и възмутено от пламенната защита и от обосновката за назначаването на Пламен Георгиев като Генерален консул във Валенсия.

Поради това бихме искали отново да възразим срещу това назначение и да повторим и допълним аргументите си:

Първо, за пореден път се нарушава Закона за дипломатическата служба, тъй като т. нар. „политически” или „външни” назначения за службата не могат да бъдат повече от 20% във всеки един момент (чл. 24, ал. 3 от ЗДиплС). За информация на правителството, а може би и на МВнР, от 15 генерални консули, каквито има България в момента, 8 са външни/политически назначения, т.е. над 50%.

Второ, назначаваното по този начин лице трябва да е „изявена личност, което се ползва с безспорно добро име и авторитет” в България (чл. 24, ал. 2, т. 2 от ЗДиплС). Не само от негативната реакция на сънародниците ни във Валенсия спрямо назначението, но и от публичната информация, не се забеляза въпросният г-н Георгиев да отговаря на условията на този член.

Трето, по отношение нивото на владеене на испански от г-н Георгиев, бихме искали да цитираме, какво означава А2 според Общоевропейската референтна езикова рамка:

„A2 - Може да разбира изречения и често използвани изрази, свързани с основна и семейна информация, пазаруване, местоположение, работа. Може да общува по теми свързани с ежедневни, рутинни задачи, които изискват само лесен и пряк обмен на информация по познати въпроси. Може да опише с прости думи и изрази своето минало и непосредственото си обкръжение, може да задава въпроси по теми свързани с неща от първа необходимост. Може да води кратък разговор, въпреки че обикновено не разбира достатъчно, за да може да го поддържа.”

Консулската дейност и защитата на интересите на българските граждани и работата със съответните испански институции изискват предимно владеене на съответната правна и юридическа терминология т.н. това е юридически език, който във всяка страна е значително по-сложен от обичайния разговорен. С „А 2“ може само да се предполага каква комуникация ще осъществява бъдещия генерален консул.Така че сме „спокойни”, че г-н Георгиев поне ще може да пазарува, ще може да задава въпроси по теми, свързани с неща от първа необходимост и че ще може да води кратък разговор. Имаме сериозни съмнения относно това дали и как ще се справи в ситуация, в която български гражданин трябва да получи определена защита пред испанските власти, но да се надяваме, че испанските институции няма да го тормозят с дълги разговори, а българският гражданин да му мисли.

И какво всъщност ни отговориха управляващите на тези аргументи?

– че няма значение, че въпросният човек не притежава НИКАКЪВ дипломатически опит, но е заловил много престъпници, запорирал е милиарди и т.н. Тогава ние не разбираме защо г-н Георгиев не се върне в прокуратурата, за да продължи да върши тази полезна за обществото дейност? Или да оглави например ДФ „Земеделие”, където бяха констатирани редица недостатъци, които са именно неговата „силна страна”? Защото отивайки във Валенсия той няма да може да разгърне тези свои умения, а и държавата няма да може да се възползва от тях, тъй като те не попадат в сферата на работа на генералния консул.

– че професионалният опит и експертиза изобщо нямат никакво значение за управляващите и не играят никаква роля в кариерното развитие на държавните служители, а в случая специално на дипломатите. Затова сме сигурни, че действащите дипломати в МВнР също се питат дали не е по-добре да учат и да започнат да ловят престъпници, за да могат да бъдат назначени за генерални консули? Защото явно, че ако си един обикновен дипломат в МВнР няма значение дали имаш дипломатически опит или не, дали знаеш или не знаеш езика на държавата, в която отиваш, дали работиш или не работиш, просто трябва „някой” да те хареса, за да те назначат за генерален консул.

Очевидно високите критерии, изискванията за професионален опит и качества, периодичното оценяване на работата, които са заложени в Закона за дипломатическата служба, Наредбата за кариерно развитие на дипломатическите служители и обстойните други нормативни актове, регулиращи Дипломатическата служба, се отнасят единствено за кариерните дипломати и служители на МВнР, но не и за външните политически назначения. Нима за самото правителство, което прави такива назначение „законът - това е врата в полето“?

С една дума това е поредното доказателство, че в нашата държава голяма част от управляващите работят това, за което не са учили и което не знаят.

Българското дипломатическо дружество отново призовава правителството за отмяна на назначението на г-н Пламен Георгиев за Генерален консул във Валенсия, а МВнР да се противопостави и на това и на всякакви подобни назначения.

Във връзка с последните назначения на случайни „дипломати” в чужбина, БДД би желало да посъветва кадровите служители в МВнР да намерят начин за колективна защита на техните права vis-a-vis пълзящата политизация на службата, произвола на агресивната посредственост и „цунамито” от политически и шуробаджинашки назначения в министерството и особено в мисиите в чужбина.

ПРИЗОВАВАМЕ И ЗА ТОВА ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА СЕ БОРИМ СРЕЩУ НАЛАГАНЕТО НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА, НЕВЕЖЕСТВОТО И НЕГРАМОТНОСТТА В БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАТИЧЕСКА СЛУЖБА И НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ!!!

При обща политическа воля и молба от страна на политическия елит, БДД е готово да представи своята експертиза и виждания за драстични поправки към настоящия или за изцяло нов Закон за дипломатическата служба.

Членовете на БДД са готови да споделят информацията си за принципите и практиките в нормалните държави и наши партньори в строителството на професионалната дипломатическа служба, да предложат премахване на т.н. политическа квота при назначаването на ръководители на мисии, да определят задължителни прагове за заемане на ръководна длъжност зад граница, да предложат гаранции срещу създаването на „каста- ръководители на мисии” и „емигранти на държавна издръжка”, да засилят критериите и степента на отговорност на ръководителите на мисии и др. Вярваме, че българското общество и нашите сънародници в чужбина ще подкрепят подобна инициатива.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 38 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
El boko
1 Отговор
Ах БОКО как го хвали и му се мазни да заете от мен МАФИЯТА обича прокурорите !!! ;)

Коментиран от #31


Оценка:
-1 +107

Съюз на Архитектите
2 Отговор
Пламен Георгиев има добър вкус относно обзавеждането на тераси!

Оценка:
-1 +94

приятел на приятел
3 Отговор
Е че то на човека не му трябва испански повече от това да пазарува и да си почива ! Някои ако си мисли, че става въпрос за работа... нееее това е награда за заслуги и омерта връчвена му лично от Дон Боколеоне от фамилия Гербераси !

Оценка:
-2 +101

4
Този коментар е премахнат от модератор
Bahti
5 Отговор
Хубави са пожеланията. Аз па Искам Сви... Ка

Оценка:
-2 +9

Гражданин
6 Отговор
Ще говори испански като пакстански емигрант от 5г.в България български! Да, не, една млеко двама Нес и трима Кафе моля .

Оценка:
-1 +46

гост
7 Отговор
Във всяка една нормална правова държава този мазник нямаше никога повече да заеме държавна работа, дори като чистач, само заради накърненото доверие в институцията. У нас го повишават в консул?!? Това значи само едно, че е изпълнил функцията си на бушон и е покрил когото трябва, преквалифирането му е награда за добре свършената работа.

Оценка:
-1 +89

БГ работи
8 Отговор
Кучето си лае, керванът си върви, дипломатическото дружество се възмущава, а Пламчо стяга куфарите за Валенсия (там ще си доучва испански, но никой не се е родил научен). Едно време имаше звания като "Герой на социалистическия труд" и др.под. Явно социализмът отдавна е отминал, но наградите за заслуги са останали в наследство.

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +52

Тринити
9 Отговор

До коментар #8 от "БГ работи":


Така е защото кучето което лае е беззъбо!

Оценка:
-1 +31

Смях в залата
10 Отговор
Нямал опит! Да не би министърката с очилцата да има опит? Да не би вицепримеерката на местото на Симеонов да има опит. Целта на Бойко е да нямат опит, за да изпълняват каквото им се каже.

Оценка:
-3 +72

Престъпника от Банкя
11 Отговор
ДОЛУ ГРОБ!

Оценка:
-3 +51

Кратунчучуна
12 Отговор
Какво не му харесвате на Пламенчо?Я вижте какъв е министър на правосъдието съм ви назначил!

Оценка:
-1 +42

Поздравления за ДД
13 Отговор
Много смела позиция, но ако не бяха я изразили, щеше да е срамно за всички бг дипломати. Професионалисти, които не искат да си замълчат пред нарушенията в закона. А не могат ли да изпратят уведомление до прокурора за нарушения в прилагането на закона и той да се самосезира?

Коментиран от #14, #23


Оценка:
-0 +46

Истината боли много...
14 Отговор

До коментар #13 от "Поздравления за ДД":


Прокурор на прокурор око не вади....

Оценка:
-0 +24

Дядото
15 Отговор
Абе ей НЕКАДЪРНИЦИ....докога ще ни крадете че и замазвате с ФЕКАЛИИ ,а то смърди та се нетрае....А!?!? и се награждавате с консулски служби ...доблестни българи а,,!?!? Бойко имаш седмица да го изгониш тоя крадлив наглец на СЕЛО да сади домати иначе ,ти ще го ОТНЕСЕШ....С ВСИЧКИ НА ПЛОЩАДА !!!! Иначе ние отрудените дето бачкаме за да си живеете вие в ЛУКС сме"ЛОШ ЧОВЕШКИ МАТЕРИАЛ" така ли....така ли...А .¿!??

Оценка:
-1 +35

А,де ...
16 Отговор
''С една дума това е поредното доказателство, че в нашата държава голяма част от управляващите работят това, за което не са учили и което не знаят.''

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +30

А БДД?
17 Отговор
Да, да и те , са назначени, от политиците!

Коментиран от #24


Оценка:
-7 +5

-...-
18 Отговор

До коментар #16 от "А,де ...":


Ако си готвач, учил за шивач, няма да те вземат в никой ресторант. Но пожарникар, за министър-председател ... . Нормално. Резултатът - ''Растем''.

Оценка:
-0 +26

Външно икономическо дружество
19 Отговор
КАКВИ сте Вие бе,мърши завършили през комунизъма МИО, щотобяхте Мазни комунисти,мърши скапани

Коментиран от #25


Оценка:
-32 +3

Гост
20 Отговор
Нека този палячо да се яви на тест по английски,защото съм сигурен,че нивото му не отговаря на С1,ами е като на повечето в държавната администрация-ходил.на курсове,платени от Държавата,а изпита как го е изкарал само той си знае.

Оценка:
-0 +24

гост
21 Отговор
Вместо в панделата ген. консул във Валенсия, бах тая работа.

Оценка:
-1 +27

мдаа
22 Отговор
ТОЯ ЩО КИРЛИВИ РИЗИ Е ИЗПРАЛ НА ГЕРБАВИТЕ, КАК НЯМА ДА ГО НАГРАДЯТ!

Оценка:
-2 +27

Явно
23 Отговор

До коментар #13 от "Поздравления за ДД":


Консулството ни във Валенсия е преминало от Министерството на външните работи към Цацаратурата и Гешефтатурата.

Оценка:
-1 +18

Я пак
24 Отговор

До коментар #17 от "А БДД?":


я напиши тази глупост!

Оценка:
-1 +4

Е, не може всички
25 Отговор

До коментар #19 от "Външно икономическо дружество":


да са мазни крадливи герберасти!

Оценка:
-0 +12

Гост
26 Отговор
Не им завиждам на служителите в посолството,тоя ще ги смени всичките и ще назначи свои хора

Оценка:
-0 +21

27
Този коментар е премахнат от модератор
Валери Valencia
28 Отговор
Браво за позицията, браво за точно написаната статия ! Не спете братя, мафията се възползва от това !

Оценка:
-1 +22

ПЕНКО
29 Отговор
КАКВО ОЗНАЧАВА -ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО !?!?!? МОЖЕ БИ -"СДРУЖЕНИ ДИПЛОМИ" ИЛИ "ЗАЕДНО ЗА ДИПЛОМИ" ИЛИ " ДИПЛОМИ СЪС ЗНАЧЕНИЕ " ИЛИ "ДРУЖЕСТВО НА ДИПЛОМИТИТЕ"!?!?!? НЯМА ЛОГИКА ДА Е СВЪРЗВАНЕ С ДЪРЖАВНАТА ДИПЛОМАЦИЯ НА МВнР !?!?

Оценка:
-14 +2

Боко назначава
30 Отговор
Боко назначава, боко уволнява, само боко пари може да “усвоява/присвоява”

Оценка:
-1 +12

8484
31 Отговор

До коментар #1 от "El boko":


МИЛИАРДИ награди има пламен терасата!

Оценка:
-1 +7

йони
32 Отговор
SAMO GERB!!
Duhajte supata!

Оценка:
-10 +3

Коко
33 Отговор
Не разбирам защо се възмущават дипломатите,толкова години им пускат парашутисти,че трябва да са наясно с назначенията в милата ни родина.

Оценка:
-4 +3

Лекар БГ
34 Отговор
Каквото и да си пишем,каквото и да се говори-тази Власт е нагла и арогантна. Мутро-милиционерски режим на простци. Пацо Терацо е малка брънка от цялостното безобразие.

Оценка:
-0 +14

Мафията ГЕРБ
35 Отговор
Сертификатът на Пламен Георгиев, издаден от фирма Никанор, е пълен с елементарни лексикални, граматични и правописни грешки. Текстът не може да е изготвен от испанист. Най-вероятно е превод чрез Google Translator.

Оценка:
-0 +14

Киро
36 Отговор
Ей, не мога да повярвам,че тази държава на мижитурки има такива смели хора!!!Браво!

Оценка:
-0 +5

37
Този коментар е премахнат от модератор
Народ
38 Отговор
НАРОДЕ СПРИ ТАЗИ ПАСМИНА, ЩО РАЗРУШИ И ОГРАБИ ЦЯЛ НАРОД

Оценка:
-0 +4

Nasko
39 Отговор
Заловил е само няколко милиона а службата му у похарчила повече

Оценка:
-0 +3

ВАЗЕЛИНОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ
40 Отговор
Държава БУХАЛКА!
Както е тръгнало ще ни прекръстят на РУПУБЛИКА ай СИК тир.
РОБЕРТО САВИАНО:Италия е демокрация с мафия вътре. България е мафия с демокрация вътре.

Оценка:
-0 +6

чичо Пей
41 Отговор
Въпиющите злоупотреби с морала, закона, исторически установената обществена нравственост,както и елементарното възпитание това са само бледи щрихи от политическият облик на ПП Герб и начина по който тя управлява държавата и се гаври със съдбата на всеки един българин. Време е българинът да каже- стоп на всичко това!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.