9 Септември, 2019 08:18 24 629 45

Шофиране с висока скорост или трети шофьор зад катастрофата на АМ "Хемус"

  • хемус-
  • ам хемус

При инцидента най-сериозно е пострадал водачът на автобуса

Версиите се две - или шофьорът е бил разсеян и засечен от някой на пътя, или е възможно да е шофирал с несъобразена скорост.

Това коментира Николай Спасов, директор на ОД на МВР - София, цитиран от bTV.

Припомняме, че осем души пострадаха при катастрофа между автобус и тир на АМ "Хемус".

Шофьорът на камиона твърди, че не е карал бързо и вината не е негова. По думите му, водачът на автобуса е казал на полицаите, че двама мотористи са го разсеяли.

От МВР уточниха, че инцидентът е станал към 15.50 часа на около 20-тина километра след София, посока Варна, в района срещу паркинга при Жерково.

Според първоначалната информация автобус с пътници, пътувал по линията София - Монтана - Лом, се е ударил в спрял в аварийната лента ТИР.

При инцидента най-сериозно е пострадал водачът на автобуса, който с помощта на пожарникарите е освободен и е в болница с травма на крака. Пострадалите мъж и две жени са прегледани на място.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    32 100 Отговор
    Гледах репортажа, всеки се е хванал като удавник за сламка за своята си версия - КАТ несъобразена скорост, шофера на камиона "ми аз си карам той ме удари отзад" и куп ранени хора. Сега ще го отнесе шофера на автобуса. А реално камиона казаха че е карал със 70!!! На магистрала където разрешеното е 140 т.е. за човек спазващ ограниченията този е като спрял. Време е такава да не се допускат до магистралите.

    Коментиран от #2, #11, #13, #21, #30

  • 2 ПиснаВечеОтМрънкачи

    129 12 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Повечето камиони са ограничени софтуерно да не развиват над 90 км/ч. Задръжте си малоумните коментари за Вас, за да не се излагате.

    Коментиран от #6, #18, #19, #33, #35

  • 3 МИРИШЕ НА ПОРОВЕ

    32 3 Отговор
    ПОРЕ МА МНООО МИРИШЕШ ВА.ПЪЛНО Е С ТРОЛОВЕ КАТО ТЕБ ТУК.
  • 4 Простак

    55 15 Отговор
    много катастрофи ,много нещо ,, явно фаровете през деня пеpeчат и отвличат вниманието на шофьорите ,,Тъпите ни управници със закон да забранят , вклчването на дневни светлини ,,
  • 5 Бочко

    64 4 Отговор
    Някой ще ми обясни ли статията?... Първо пише, че автобусът е ударил спрял тир, после пише, че шофьорът на камиона казва, че не е карал бързо?! Други пък коментират за скоростта на тира?! Последно спрял ли е бил или не?

    Коментиран от #38

  • 6 Миризлив пор

    28 21 Отговор

    До коментар #2 от "ПиснаВечеОтМрънкачи":

    Не повечето а всички над 3.5 тона трябва да са с ограничители на 90 нищо че редовно засичам такива с по над 120. А автобуса ограничител според теб няма ли? И всеки камион или автобус със ограничител като започне да го изпреварва такъв и става тапа - това също е предпоставка за ПТП. Най ме кефи кога на някой му е ограничителя на 93-95 и започне да изпреварва някой - затапва магистралата за 1-2 километра и като отпуши става меле защото народа се е изнервил. Помислете малко бре хора, по магистралите всеки ден има жертви от такива малоумни изпълнения.

    Коментиран от #7

  • 7 Шофер

    23 19 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Пътя не е твой и всеки има право да изпреварва било то и камион било и по 2-3 км докато се нерви зад волана ще си жертва

    Коментиран от #10

  • 8 Азът

    13 2 Отговор
    Скоростта ще се види на тахографите,а за засичане не ми се вярва.Щеше да е между автобуса и камиона.А дали врабчета или мотористи все нещо го е забляло и те така става.
  • 9 ttt

    43 13 Отговор
    Масово камионите карат с над 100 км/ч. Това го има само в БГ. Автобусите карат още по бързо. Някои даже със 140. До сега не съм видял спрян за превишена скорост автобус, камион или мотоциклет. Няма никакъв контрол над тежкотоварните камиони и автобусите.
  • 10 Миризлив пор

    13 34 Отговор

    До коментар #7 от "Шофер":

    Направи някакво подобно изпълнение "каране със 70" или малоумно изпреварване на ръба на ограничителя или с лека кола да си но не изпревариш 1 километър и си доста под ограничението и правиш тапа в някоя "бяла държава" малко по на запад от нас и вече не си "Шофер" а пешеходец. Достатъчни са 2-3 обаждания на "горещата линия" и ако не те изведат със ескорт то поне те чакат на изхода и те свалят от камиона или автомобила. Заради такива железни правила там по магистралите катастрофи почти няма за разлика от тук.

    Коментиран от #23, #39

  • 11 Гост

    76 0 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Приятелю, общата маса на един прицеп е някъде между 15 - 25 тона. Посочената скорост от теб съвсем не е малка и подобно тегло ти гарантира един сериозен спирачен път. Ако е спускане нещата стават още по-сериозни. Изкачването с тази товар и скорост от 70км/ч са си доста ок. Това не ти е лек автомобил. Отделно т.нар. магистрали в България според мен позволяват скорости не по-големи от 110-120 км/ч. Затова спазвай дистанция и не бързай да съдиш. Ако някой се движи с 90 км/ч изпреварва тир, който се движи със 70км/ч то го остави да го изпревари и не му мигай отзад с фаровете. Някои хора карат децата си в колите.
  • 12 me be re

    26 2 Отговор
    МПС превозващи пътници, таксита, рейсове, маршрутки, задъжителни с видеорегистратори. Не скъпо 100 - 150 лева, но такива ситуации ще се решават много бързо

    Коментиран от #22

  • 13 На брат пит брат му

    50 11 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Млъкни бе глупако невеж...заради такива дрисльовци като теб на които им пречат всички на пътя стават белите.тръгна ли да изпреварвам хич ме ми пука дали караш с 200 или с 230 и ми святкаш-ако искаш се блъсни в ремаркето-не ми пука за теб и за това гледай да си сам да няма друг пострадал
  • 14 друм

    10 1 Отговор
    Избихте се бе глупаци
  • 15 Коко

    8 0 Отговор
    Предизвикал ПТП с пострадали хора отнемане на свидетелството за управление да ама утре тиквата ще се хакне някаде на него ще ми вземат ли книжката няма ей затова някои хора се чувстват без наказани и още нещо да разтълкуват термина несъобразена скорост това е начинът за вменяване на вина ти си спазил всички ограничения но си карал с несъобразена скорост кой е виновен може би този който е сложил ограниченията
  • 16 Щур

    6 25 Отговор
    Тези които се движат по бавно от разрешението са най голямата опасност за ПТП
  • 17 магистрала

    16 0 Отговор
    Виновна е магистралата, там е пълен хаус. Колко кръв трябва да се пролее от кражбите от пътищата и постоянните ремонти. с години се правят едни и същи ремонти. Няма контрол. Полицията трябва да предупреждава ,че има задръстване по магистралата , както белите държави!!!
  • 18 Допълнение

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПиснаВечеОтМрънкачи":

    А автобусите до 100 (уж)
  • 19 К'во кАзА

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПиснаВечеОтМрънкачи":

    Да ти кажа, че за 3 седмици прекарани в БГ само около 10% от ТИР-овете видях да карат със скорост под 90... За видео регистратори съм съгласен, че помагат но имат ли тежест за определяне на виновен в дадена ситуация?
  • 20 Некой

    14 3 Отговор
    Хайде тогава всички да караме със 140! Този, който кара бавно си има причина (или той толкова си може, или колата му толкова може), виновни са първият и вторият след него, че не го изпреварват при първа възможност!
  • 21 Христо

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Я кажи като си толкова в час с ограниченията според теб с колко трябва да кара шофьора на камиона
  • 22 Тореро

    0 8 Отговор

    До коментар #12 от "me be re":

    В някои държави е абсолютно забранен, в Австрия глоба 10000eur, повторно 25000eur.

    Коментиран от #42

  • 23 Христо

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    Тук много грешиш , ако не е забранено изпреварването няма никакъв проблем и останалите си карат спокойно зад камиона и го чакат да се прибере след като изпревари
  • 24 Готин

    30 0 Отговор
    Когато видите МПС спряло в аварийната лента, Внимавайте! На АМ Тракия се движихме с максимално допустимата скорост и изпреварваме. Бяхме застигнати от ,,джигит,, на който направихме място, престоявайки се в дясната лента. На около 200 м. в аварийната лента бе спрял лек автомобил, който реши да потегли ненадейно с ляв мигач и скорост от 20 км./ч. и влезе пред нас рязко. Разликата между нас и него бе над 100 км. Спаси ни единствено предвидливостта ми. И те така! Самоубийци без мозък, колкото щеш.
  • 25 Валентин

    6 29 Отговор
    Еми и аз съм шофьор на голям камион и виновника за това е не автобусния шофьор а каруцаря с камиона на магистрала карал със 70 олигофрен, що не иде в Европа или Америка да кара така, ще го изкарат полицаите от пътя и много солено ще го санкционират. Заради такива инвалиди зад волана стават мелета
  • 26 Гост 1

    11 0 Отговор
    А да знаете за минимална скорост на магистралата и колко е тази скорост

    Коментиран от #27

  • 27 Некой

    19 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гост 1":

    По магистралата не могат да се движат МПС, чиято конструктивна скорост е по-малка от 50 км/ч
  • 28 Гост 1

    5 0 Отговор
    Да ама много от днешните шофьори него знаят
  • 29 Гост 1

    6 0 Отговор
    Както и правилото на дясно стоящия
  • 30 всe тая

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Изключително тъп коментар, с колко според тебе е нормално да се движат камионите и автобусите, а изобщо имаш ли шофорска книжка ?

    Коментиран от #32

  • 31 Емил Рангелов

    9 3 Отговор
    Купените книжки и сертификати за професионална компетентност,през.годините си казват думата!Задължителни видеорегистратори във всички МПС и материала от тях да важи пред всички институции,задължителни SOS бутони във всички МПС!По високи глоби и експресна събираемост и ефегтивност на наказанията!Хванали мангал в Самоковско да кара бус без книжка и карал разбираш ли от 10 години,работа си вършел с буса?!?!?Само той ли е вивовен???А колко има такива???Колко пътни рецидивисти има с куп нарушения и карат?!?Кой трябва да се самосезира??Пътен рецидивист =на обществен!

    Коментиран от #37

  • 32 Миризлив пор

    7 9 Отговор

    До коментар #30 от "всe тая":

    Шофьорска книжка имам, карал съм доста техника както тук така и малко по на запад. Тук щом не е забранено значи е разрешено и край. Там ако нямаш възможност да изпревариш за кратко време и създаваш задръстване по магистралата си в нарушение, ако караш с ниска скорост както в случая 70 и си в нарушение повярвай ми не искаш да знаеш колко е глобата, подобна е и за рязка смяна на скоростта. Ако караш в лявата лента и си под максималното ограничение и не си се прибрал или неспазване на дистанция пак е 4 цифрена сумата за светкане с фаровете може да те арестуват. Хубаво ме плюете НО се замислете - колко жертви има по нашите магистрали и колко по западните? Защо повечето "велики шофери" си карат тук като талибани а като минат малко по на запад и спазват и не правят подобни простотии?

    Коментиран от #36, #40

  • 33 Vvl1

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "ПиснаВечеОтМрънкачи":

    Може само че със 130 едва ги изпреварвам някои тирове
  • 34 Kolev

    11 0 Отговор
    Пътувах в неделя. 80% бяха нено-лни шофьори. Полизшята беше излязла на припек и дремеше. Докато не тръгнат с колите по пътищата и яко да мачкат ид-те ще става по-зле. Никакви глоби не помагат. Застават зад странен знак с 60 на главен път и само радар и джобене. На 100 м отново започва безумието.

    Коментиран от #41

  • 35 Иве

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "ПиснаВечеОтМрънкачи":

    Така е прав сте но и много пъти съм си правил опит да карам с 90 зад камион. Еми не се спазва това нещо. Камион на знак 60 на извънградско никога не намалява, а ако случайно намалите отзаде почва да свети и да свири нищо че в храсталака снима полицай за висока скорост. Тези на PIMK камионите също карат като побъркани. Може би discordia са единствените шофьори, които се държат нормално на пътя.
  • 36 Бате

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Миризлив пор":

    Еми бате сам го каза, Неспазване на Дистанция. Книжка може и да имаш и на запад може да си ходил, но е било залудо. Там по-дългото изпреварване на тирове е нещо нормално, и да никой няма да присветветва отзад с фарове(с изключение на румънците) но не ми говори че катастрофите са по малко особено отпуска рския сезон. Но ти бате, си решил че тираджията е виновен и това си е. А да ти е направило впечатление автобусните шофьори как се движат??? Бате аз съм от този район и в последно време много пъти след поредното (изпреварване!!!!) от страна такива автобуси си задавам въпроса тези неосъзнават ли че возат 40човека???Бате това е една лудост и всички ние участваме в нея и помни не Мпс то е виновно а задкормилното устройство!!!!!
  • 37 Бате

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Емил Рангелов":

    Е те това е Истината бате за България. Видео регистратор, видео регистратор и пак Видео регистратор и никакви скапани, налуднициви и не изпълними поправки на законнаЗДвП след всяка по - голяма катастрофа. Бонус малус система ли? Ето ви най-простото решение бате. И да ви каза, писна ми от малоумни държавни служители който имитират някаква дейност за да оправдаят големите си заплати. Ние е им ги даваме, А защо ли бате????
  • 38 Теория на относителността

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бочко":

    Всичко е релативистично приятелю. За шофьора на тира другите се движат, а той е неподвижен - от неговата гледна точка. Но другите, които се движат - за тях тира е в двиежение.

    Да попитаме Айнщайн.
  • 39 El Torro

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    Прочети правилника хубаво, поразпитай за западните аутобани и тогава ръси акъл.
  • 40 El Torro

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Миризлив пор":

    Голям фантазйор си Поре. Представи си на Запад, дори и на Изток голям баир и камион с обща маса 40 тона. Пъпли с около 40км/ч. по баира който е леко в завой и изведнъж от долу го връхлита автобус с 120км/ч. ударът в повечето случаи е неизбежен. В много страни хората слагат предупредителни табели преди да започне изкачването " внимание възможно бавно МПС по баира, опасност от ПТП" тука такива табели никъде не съм виждал. Да поясня, в участъци в които е възможно се изгражда и трета лента на аутобана, там където няма такава възможност да се изгради трета лента, стават две за движение плюс аварийната" която не е за отдих и почивки" крайна дясна е за бавно движещи се МПС, които могат да се движат и с 60км/ч.

    Коментиран от #44

  • 41 Бате

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Kolev":

    О да бате, точно така е, стоят зад безумни знаци, по възможност на сянка и изпълняват плана за деня спуснат от началника им а след тях започва безумието по пътя. А има решение и то не е сложно, цивилна кола оборудвана със съвременна камера, касов апарат и глобата се плаща на място. А бате, като бръкнат в джоба на българина бъди сигурен ще се научи урока. Но не би, това е много трудно за нашите (умни) управници и за 240те мало(умници) и юристи. Но иначе какви мерки взамат само!!!! до една неприложими. Ах да им е!!!!!! 😈😈😈м.
  • 42 Бате

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тореро":

    Бате нещо май обърка, да нямаш предвид Антирадар я помисли пак!!!
  • 43 ивчо

    4 0 Отговор
    абе мн разбирковци, ама кат не сте били там или поне минали да го видите ще си чешете езиците. Всички премълчават че там отбиваха тировете заради забраната за движение до 20 часа и въпросния тир ударен повтарям него го удрят от зад почти с 20 се престроява в аварийната зад другите тирове вече спрели там.А самите тираджиии също го видяха и ми е чудно що си траят. Автобуса като се удря в тира със 80 е все едни да се шибне в стена със 60. Чичото в автобуса просто се е унесъл и не е съобразил че тира намаля за аварийната
  • 44 ивчо

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "El Torro":

    стига фантазии, нито е баир нито е завой, тировете ги отбиваха в аварийната заради забраната
  • 45 Реалист

    0 0 Отговор
    Всяка сутрин пътувам по направлението Враца - София, шофирам с допустимата скорост до 90 км, но автобуси на въпросната фирма и други обслужващи този маршрут не спазват ограниченията на скоростта и шофират с превишена скорост. Неразумно е и Бог да пази пътуващите е тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове