Last news in Fakti

10 Юни, 2012 16:55 677 0

РЗС започва консултации за нов Закон за партиите

  • яне янев-
  • рзс

 

РЗС започва консултации за нов Закон за политическите партии, заяви лидерът на партията Яне Янев.
"От утре започват консултации с ГЕРБ, Синята коалиции и независими депутати по възможност до края на юли да се внесе новия закон", каза Янев. 
"Повече от всякога е необходим такъв закон. Кърпежите на сегашния закон за политическите партии са непродуктивни. Ако има стабилен нов закон, това ще гарантира здравата конструкция на партийната система, която в момента е ерозирала и е слаба и е възможно всякакви субекти да се появят, без обществото да разбере каква е тяхната цел", коментира лидерът на РЗС. 
От партията смятат, че всички политически партии, които на три поредни избори по пропорционалните листи за народни представители, общински съветници или за евродепутати са получили по-малко гласове, отколкото подписи, са представители в ЦИК, трябва да бъдат заличавани служебно. В момента такава възможност не съществува и се появява странният парадокс, че повече от 50 политически партии са събрали по-малко гласове, отколкото има в подписките им в ЦИК, заяви Янев. 
Така РЗС искат да ограничат възможността да се появяват партии-фантоми. От партията са на мнение, че партийните структури трябва да се регистрират на общинско ниво, за да се види дали една партия съществува заради хората или съществува само на лидерско ниво и е от пирамидален тип. "Справедливо е да се вдигне бариерата за коалиции", убеден е Яне Янев. РЗС смята, че е много важно в новия закон да има ясна дефиниция какво е етническа партия, тъй като твърдят, че в България има етнически партии, а това е противоконституционна дейност.
"Трябва да се ограничи и възможността и за получаване на субсидия. Бариерата от 1 % трябва да се вдигне на 2 %, защото така е по-честно", каза още лидерът на РЗС. Янев подчерта, че РЗС вече се готви за парламентарните избори през 2013 година. 
"Действията на БСП и ДПС са на опозиция, която има нещо да дава или не е на чисто със съвестта си. Тази опозиция на практика не съществува и политическото пространство в момента е едно блато. Нищо не се случва в него. БСП и ДПС внимават много да не ядосат премиера Бойко Борисов и да не му дадат повод, за да предизвика предсрочни парламентарни избори. Иначе ги е страх, че той ще мине през тях като бърз влак през селска гара и тогава ще стане ясно, че те общо няма да могат да вземат 80 депутати. Като котараци пред огнище мъркат, но не смеят и ноктите да покажат дори. Трябва да има дебат и платформи и трябва да се съживи гражданският дебат. Меглена Кунева е удобна кукла в ръцете на няколко души олигарси, които искат чрез нея да изнудват премиера Бойко Борисов при формиране на следващото правителство. Ние от РЗС сме убедени, че това няма как да се случи. Ще се окаже, че от Брюксел ще направят най-вярна оценка какво представлява бъдещият проект на Кунева и какво представлява самата тя", заяви още Янев днес.
Яне Янев представи депутатката, която доскоро беше част от парламентарната група на Атака Цвета Георгиева, като новият равноправен член на Управителния съвет на РЗС, тъка както по устав всички народни представители от партията са по право членове на съвета. От днес тя ще е част и от Националното ръководство на партията. "Една от най-активните народни представителки, която помогна достатъчно много и се доказа през последните няколко месеца като изключително работлив и последователен парламентарист е Цвета Георгиева", похвали я Яне Янев, който е изключително доволен, че Георгиева ясно е дефинирала своите политически намерения. 
"Не крием намеренията си РЗС да разширява влиянието си, така че да бъде фактор, без който никой в десницата да не може да състави правителство в следващия парламент. РЗС повече от всякога има подкрепата на Съюза на европейските консерватори и реформисти", добави Яне Янев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове