Last news in Fakti

10 Октомври, 2019 11:35 3 311 40

Приеха декларацията за Македония и Албания

  • валери симеонов-
  • македония-
  • декларация

В проектодокумента се изтъква, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония

Приеха декларацията за Македония и Албания - 1
Снимка: БГНЕС

44-ото Народно събрание прие декларация за Северна Македония и Албания, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За" декларация гласуваха 129 народни представители, "против" - 4 и "въздържали се" - 1, с което тя бе приета. Народните представители подкрепиха редакционната поправка на лидера на НФСБ Валери Симеонов в декларацията за възстановяване на българските военни гробища в Македония.

Проектът на декларация бе входиран на 9 октомври и бе подписан от почти всички парламентарно представени сили. Подписите си под текстовете на декларацията са положили председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев, председателят на Комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова, депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов и Полина Цанкова – Христова от „Воля“.

Основни моменти в приетата декларация са, че България запазва последователната си подкрепа за поставяне на реалното начало на процеса на присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания със започването на преговори на двете страни.

В проектодокумента се изтъква, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, както и за прилагането на Закона за малцинствата в Албания.

Чрез декларацията Народното събрание призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., да се придържат стриктно към чл. 8 от Договора, а именно към „обективното, основаващо се на автентични и основни на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития, да се въздържат от действия, които се свързват с опити за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на т. нар. „македонско малцинство“ в България, включително и в международни организации като Съвета на Европа и многостранни формати.

С текстовете 44-ото Народно събрание призова официалните представители на Р Северна Македония да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните от югославския комунистически режим и всички репресирани заради българското си самосъзнание, да се придържат стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Република Северна Македония, да прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като същите бъдат отразени в учебните програми и материали в най-кратки срокове.

Вносителите предлагат още парламентът да призове югозападната ни съседка да се прекрати всякаква форма на „говор на омраза“ по отношение на България и на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници, паметни плочи и др.

С текстовете се отправи призив и към официалните представители на Република Албания: да приемат своевременно вторичното законодателство, относно прилагането на Закона за малцинствата, да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава книжовния български език като майчин, да преведат преброяването на населението, съгласно на най-високите европейски стандарти.

С декларацията си 44-ия парламент се обръща и към настоящото и всяко следващо правителство и всички български институции да следят стриктно за изпълнението на условията от настоящата декларация по време на преговорния процес с Република Северна Македония и Република Албания. На тази основа и при тези условия, 44-ото Народно събрание подкрепя започването на предприсъединителните преговори на ЕС с Република Северна Македония и Република Албания. На вниманието на депутатите се предлага в тази връзка да подкрепя, приетата от Министерски съвет днес Рамкова позиция.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уил Стивънс

    12 3 Отговор
    Шефът ми е от Прилеп Македония и веднага ми вдигна заплата на 790 лв.

    Коментиран от #17

  • 2 тттт

    11 22 Отговор
    Браво! Ако враговете ни не "подлеят водица", скоро пак ще сме в една държава с Македония. Дано час по-скоро се присъединят към нашето европейско семейство!

    Коментиран от #8, #25

  • 3 ййй

    26 13 Отговор
    С много важни теми се занимава Борисов.. Цял свят говори за нова криза, за екологични проблеми, работещи бедни, а той седнал да се занимава с макетата и гипскартона им
  • 4 me be re

    17 12 Отговор
    Само така, пълна подкрепа за приемане в ЕС, по-голяма прееб_вка няма как да им направим.
  • 5 Гледания от други

    14 1 Отговор
    Голяма тъпня
  • 6 onq s konq

    18 3 Отговор
    Шмекерът Заев цъфти от радост. След като влязат в ЕС ще потекат мед и орехи от Брюксел. Ще има много за усвояване.

    Коментиран от #24

  • 7 Орце Камчев

    10 5 Отговор
    Не мой да е верно да откраднете македонската история, култура и език. Като ви наредят от Горе всичко ке приемете и оро ке ни играте.

    Коментиран от #22

  • 8 Браво

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "тттт":

    Ще ще, колкото сме в една държава с Германия, Холандия, ....

    Коментиран от #12, #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 АхахахХ

    13 2 Отговор
    Не мога да разбера защо издържаме всички ние данъкоплатците тези скъпи политици, които реално изпълняват волята на други държави, а не на нас назначилите ги! Бобо, разбери, не ви назначават мутрите, а ние, данъкоплатците!
  • 11 Кой68

    15 1 Отговор
    Ще следи чакайки нареждане от Вашингтон и EU...Толкова слаби и без характер политици?
  • 12 Томас

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Браво":

    А не сме ли ? Някой да ти пречи да отидеш да живееш там или да работиш ? По какво се различават твоите възможности от тези на останалите граждани на ЕС ? това, че си легнал по гръб с отворена човка си е твой проблем. Такива ги има на всякъде.
  • 13 Благодетел

    14 5 Отговор
    Как се стигна до сегашното положение, при което хора, чиито дядовци не са си представяли дори, че са нещо друго, освен българи, днес с пяна на устата обиждат и мразят собствената си народност? Македонската нация е единствената в света, която знае точната година на своето раждане – 1934. Тогава Комунистическият интернационал (Коминтерн) под вещото ръководство на Йосиф Сталин (и не малката помощ от безродника Георги Димитров) съчиняват теорията за македонска нация, с което да минират българската държава. Подобни идеи са съчинявани и преди това, основно от сърбите, които освен македонците по подобен начин се опитват да създадат „шопска нация“, като стъпка в отцепването и претопяването на тези части от България. Никой българин не трябва да забравя, че комунистите – включително българските – са в основата на това днес милиони българи да са забравили произхода си и ефективно да са откъснати от националното тяло. Много лесно може да се докаже и този факт, защото през времето на НРБ до последно се издават книги, в които изрично пише, че всеки български комунист трябва с всички сили да поддържа правото на национална независимост и самоопределение на македонците.
    http://ndlev . org/news /2019/06/20/ нашата-позиция-относно-македония/
  • 14 и ТЕ ТАКА

    3 0 Отговор
    Добре,че НИЩО не зависи от нас в тоя ЕС.
  • 15 тттт

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "Браво":

    Някои отдавна сме граждани на Европа, вие по-дъртите си чакайте Бай Тошо да стане от гроба да ви оправи.

    Коментиран от #35

  • 16 без думи

    6 2 Отговор
    ПРЕ-ДА-ТЕ-ЛИ !!!
  • 17 хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Уил Стивънс":

    А самолета вдигнали ти го?
  • 18 Давид

    5 1 Отговор
    Прочетох внимателно коментарите . Ние българите не сме от вчера . Няма как полуненормални хомосексуално ориентирани садисти да ни диктуват правилата . Ние си имаме наш начин да решаваме тези проблеми . Вижте ни развъдниците за кучета и ще разберете , че сме добре запознати с генетиката . При нас се раждат учени , ясновидци , инженери за които вие може само да мечтаете . Ние сме страната с най малко дегенерати . Може да сме малко но сме умни и здрави генетично . Ще ви контролираме докато не влезете в релси .

    Коментиран от #20

  • 19 Пилето каца веднъж на рамо

    7 1 Отговор
    Сега ни бяха в ръцете, можеше да си поискаме всичко което ни се полага и те нищо нямаше да могат да направят, ама нали трябва да се правим на меки и толерантни.
  • 20 тттт

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Давид":

    Да не забравиш да звъннеш на мама да ти плати нета, че ще ти го спрат, а не бива такъв елитен екземпляр да загуби поле за изява на почивките между научните му открития.

    Коментиран от #21

  • 21 Давид

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "тттт":

    Ние българите не се крием . Излизаме с лице и реално ip , дали мама или тате ще плати нета създаден от твоите господари се борим с цената на живота си . И не се срамуваме , че дегенерати като твоите шефове ни оставят без работа и не се продаваме за жълти стотинки . Щом излизам с лицето си ти и господарите ти рекламиращи падението на жените в Адам и Ева сте свършени . Това сме ние българите . И вие само може да завиждате и пречите но накрая ние побеждаваме . Ние сме наследници на богинята майка а вие кои сте ? ;) Измет . Излагате се с информация , която сам искам вие да имате и коментирате . Аматьори .

    Коментиран от #23

  • 22 А бе,

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Орце Камчев":

    хибрид българо-сръбски, я оди да носиш баклава на шиптърите, че ако не сме ние ще се казвате Западна Албания!
  • 23 тттт

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Давид":

    Ако действително моите господари са те оставили да мизерстваш, излиза, че сам Господ и вселената са те наказали. Като те чета, разбирам напълно мотивите им.

    Коментиран от #29

  • 24 Хитрата сврака

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    България направи всичко по силите си за признаване и оцеляване на Република Македония и за нейното приобщаване в НАТО и в ЕС, а Скопските сърбомански яничари се опитват с хитруване и измами да легитимират в тях антибългарската родоненавистническа доктрина на сърбомакедонизма. Време бе да научат поговорката "Хитрата сврака с двата крака"!
  • 25 Наивник

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "тттт":

    Ти вярваш ,че ние сме равноправни в ЕС ? Ние сме жалки КОЛОНИИ , които следва да разшири Пазара им и ликвидира Конкуренцията. В името на това - ние не произвеждаме свободно и не изнасяме плодове , зеленчуци и зърнени храни. За това не ни се дава шанс да изнасяме и задоволяваме вътрешният Пазар с мляко , яйца и месо. Задушават и личното ни стопанство. Вместо свое сега ще купуваме и ядем тяхно. Такава с Капиталистическата същност - ПЕЧАЛБА НА ВСЯКА ЦЕНА ! Тук живота е жесток , брат сестра няма , едно семейство, дружен съюз са приказки за наивници. Днес има световна криза и Запада търси КОЛОНИИ КОИТО ДА ГО ОБЛЕКЧАТ ! И това сме ние - НАИВНИЦИТЕ КОИТО ТЕ ЩЕ БУДАЛКАТ с помощта на нашите предатели - държавниците.

    Коментиран от #26, #28

  • 26 тттт

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Наивник":

    Абе що всички лузъри говорите в първо лице мн. ч.? Знам, че аз съм равноправен, за теб не знам и не ме интересуваш.

    Коментиран от #34

  • 27 мани мани

    3 0 Отговор
    албания да взима косово, ние вземаме макетата пак, сърби и гърци да го духат!
  • 28 тттт

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Наивник":

    До преди малко твърдеше, че сте най-умните и талантливите, а сега, че сте най-смотаните. Последно? Нали голем генетик беше, що те ползват за пачавра всички тогава. Даа е психарите объркани.
  • 29 Давид

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "тттт":

    Не бъди нагъл . Имаш информация защото аз съм решил да я имате . Иначе мога като осталите да ползвам програми за да се скрия . Не това е целта ми . Петър Дънов не се криеше нали . Чети внимателно какво пиша и ще разбереш . Търпелив съм но не и глупав . Няма смисъл да водим монолог . Спора ни е необезпечен . Аз не търся пари .

    Коментиран от #32

  • 30 незнайко

    2 0 Отговор
    Къде са били останалите 100 представители в народното събрание ??? Затова ли им плащаме ??? Хора опомнете се !!!

    Коментиран от #31

  • 31 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "незнайко":

    Правят си ГЪРГАРА с нас !!!
  • 32 тттт

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Давид":

    Ти вземи намери себе си първо. Това най-добронамерено ти го казвам, защото знам, че глупостите ти не са от лошотия.

    Коментиран от #37

  • 33 Орце Пръдлевски

    0 0 Отговор
    Продажници и слуги на ,, Козяк,, !!!
  • 34 Най - трудно се освобождава ония РОБ

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "тттт":

    Който си мисли че е свободен !Най

    Коментиран от #36

  • 35 Шопо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "тттт":

    Боли ме матрикуката на кого си гражданин! Дедо ти на село още рупа кромид и чеснов лук !
  • 36 тттт

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Най - трудно се освобождава ония РОБ":

    Не знам къде ви ги набиват тези клишета, ама спрете да ходите там. Свободата и робството са абсолютно личен избор. Пък ти като си си наумил, че си роб и мижитурка, чакай някой да дойде да те освободи. Затова и в някои затвори има повече свободни хора, отколкото в някои офиси примерно. Не е до обстановка и обстоятелства, ами е в картуната.

    Коментиран от #38, #39

  • 37 И прасето на дядо Петко

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "тттт":

    Си мисли че е най - щастливото прасе и дядо Петко е най - добрия стопанин , докато един прекрасен ден разбере че няма на къде и за Коледа на масата дядо Петко свинско е яде ! РАЗБИРАШ ЛИ ГО ТИ ТОВА , бе щастливо прасе ?
  • 38 Щастливо прасе

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "тттт":

    От ножа не ще се спасиш ! Кризата се задава за всички и връхлита като лавина. За какво е тоз ЕС, защо Кралицата дава заден ход, защо са тези санкции по целия свят. А ти си щастливо прасе което днес още получава порция суроватка и шепа ярмичка. Но ще увиснеш като суджук за западна гранична. Теб кой те има , там на запад за човек бе наивник.
  • 39 Ветеринар

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "тттт":

    ЕЛА ДА ТИ БИЯ ПОДКОЖНО ЕДНА ОТРЕЗВИТЕЛНА БЕ МОМЧЕ.
  • 40 Българин

    1 0 Отговор
    ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове