Last news in Fakti

12 Ноември, 2019 11:49 2 179 24

Нови мерки за електрическите тротинетки

  • електрически тротинетки-
  • тротинетки-
  • правила

Когато електрическите тротинетки се движат в тъмните часове на денонощието, водачите се задължават да имат светлоотразителни елементи

Нови мерки за електрическите тротинетки - 1

Електрическите тротинетки да се карат задължително с каска и със скорост не по-висока от 25 км/ч. Това предвижда новият проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози. Той е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Новите промени предвиждат забрана за движението на ековозилата да се движат по улици I клас и пътища, на които максимално разрешената скорост е над 50 км/ч, същото важи и за движението по улици II клас без изградена велосипедна инфраструктура. Забранява се и возенето на други пътници, както и превозването на предмети, които пречат на движението и създават опасност за другите участници в него.

Когато електрическите тротинетки се движат в тъмните часове на денонощието, водачите се задължават да имат светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото си, за да бъдат лесно забелязани от шофьорите и пешеходците. Ековозилата трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Забранява се движението на модерното превозно средство без да се държи кормилото с ръка. Използването на мобилен телефон по време на движение на тротинетката също се забранява. Ековозилата не трябва да се движат в непосредствена близост до друго пътно превозно средство, както и по площите, предназначени само за пешеходци.

По отношение на минималната възраст на водача на електрическото превозно средство промените предвиждат тя да бъде:

шестнадесет години – по велосипедна инфраструктура, улици от II до VI клас и пътища с максимално разрешена скорост до 50 km/h;

четиринадесет години – само по велосипедни алеи.

Всяка община може да определи по-ниски максимално допустими скорости за движение, ред и условия за използване на индивидуални електрически превозни средства под формата на споделено ползване, включително максимално допустим брой превозни средства и задължителни зони за тяхното паркиране, други ограничения при използване на индивидуални електрически превозни средства, сочат промените.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питащ

    14 10 Отговор
    Предвидени ли са наказания за управление на тротинетка по тротоарите?

    Коментиран от #6, #8, #12, #19

  • 2 Жоро

    14 15 Отговор
    Тия келеши с тези тротинетки само пречат на хората.Трябва да се глобяват и да плащат данък.

    Коментиран от #5

  • 3 100

    9 1 Отговор
    А как ще ги засичат за превишена скорост? А за алкохол?
  • 4 gggw

    7 9 Отговор
    аман от главоци! оставете хората да си карат тротинетките. автомобилистите са тия, които имат нужда от превьзпитаване.. трепят пешеходци, колоездачи, и други автомобилисти ежедневно.. ей тьпи полицаи

    Коментиран от #23

  • 5 gggw

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    ко ти пречат па на теб бе мушмул

    Коментиран от #14

  • 6 gggw

    0 10 Отговор

    До коментар #1 от "Питащ":

    не са предвидени.. тротоара твой ли е, че питаш?

    Коментиран от #9

  • 7 Изумен

    11 3 Отговор
    Преди две седмици наблюдавах следното:
    По вело-алеята се движи млад мъж с тротинетка ( да не кажа нещо по-лошо). Вечер е и е сумрак. По улицата се движат автомобили. Келешът изведнъж напуска вело-алеята и пресича по диагонал двете платна и почва да кара по улицата. Автомобилист който се движи правомерно в платното си и то доста под позвлената скорост бива изненадан от маневрата и за млако не удря джендъра. Успя да спре човека и свирна с клаксона. Джендерюхата продължавайки движението си се обърна и показа среден пръст на водача.
    Е, кажете ми, как да не го настигнеш тоя и да не му завреш тротинетката в задния двор?
    Просто автомобилиста, явно беше хрисим човек и си потегли леко по пътя. Щото келеша има-няма, беше към 60 килограма.
  • 8 Гост

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Питащ":

    Публикувано във факти.бг: Ековозилата не трябва да се движат в непосредствена близост до друго пътно превозно средство, както и по площите, предназначени само за пешеходци.
    Хората са ти го написали, ама то трябва и акъл, за да осмислиш написаното.

    Коментиран от #10

  • 9 Питащ

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "gggw":

    Тротоарът е за пешеходците и когато съм в качеството си на такъв претендирам да имам право да го иползвам и аз и децата и да сме в безопасност.

    Коментиран от #11

  • 10 Питащ

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Прочетах написаното по-горе, но не става ясно при нарушение каква е санкцията и има ли такава изобщо.
  • 11 gggw

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Питащ":

    няма страшно .. тротинетката е абс. сьщото като колело.. тежи сьщото и се движи сьс сьщата скорост, ама от колелета не се оплакваш

    Коментиран от #17

  • 12 Отговарящ

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Питащ":

    А предвидени ли са наказания за разхождащите се по велоалеите пешеходци?

    Коментиран от #20

  • 13 gggw

    2 4 Отговор
    уважаеми сьграждани. нека не се караме. има място за тротинеткаджийте... за колите няма... всеки на тротинетка спестява време да отиде до магазина, на работа и спестява място в задрьстването.. а някой пешеходец да е премазан зверски от тротинетка не сьм чувал.. виж от автомобили даже и на пешеходните ги трепат.. тьй че няма нищо лошо освен злобата
  • 14 Жоро

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "gggw":

    И освен това се заяждат ако не ги пуснеш.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 студент по право в СУ

    2 7 Отговор
    Искам да споделя скромното си мнение по този въпрос. И то е следното: тротинетките пестят много пари на държавата и на нашите мили граждани! Да, може да Ви се струва малко скъпо, НО не ползвайки мръсните автомобилни средства ние инвестираме в едно по-добро бъдеще!! Напред и нагоре!

    Коментиран от #18

  • 17 Питащ

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "gggw":

    Напротив, оплаквам се и от колелата.
  • 18 Ужас

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "студент по право в СУ":

    Хаха, още си зелен мойто момче и здраво надъхан от екоджендъризма който яко ви набиват в главите в университета.
  • 19 Bubbles

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Питащ":

    Предвидени са - Като мине по тротоара му правиш една подсечка и после с тртинетката у главата и вече нема да кара по тротоара.
  • 20 Bubbles

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Отговарящ":

    Къде да ходят пешеходците?
    София не е коснтруирана така че да може да има нормални велоалеи, затова такива се рисуват по тротоарите за сметка на пешеходците.
  • 21 Димов

    1 0 Отговор
    Най-сетне почнаха да вдяват, че това си е моторно превозно средство и може да причинява птп, като всяко подобно. Това, че моторът му е на ток, не означава, че е по-безопасно.
  • 22 Димов

    1 1 Отговор
    Позрави за всеки човек, който днес е решил да отиде до някъде с тротинетка или с колело, или дори пеша, вместо с кола. По-добрата екология е следствие от нашите собствени действия. Друг е проблемът, че нашите продажни и алчни управници прибраха милиони евра за направата на велоалеи, но не ги построиха, а само боядисаха по едно улично платно или по един тротоар, и туй то - готова работата.
  • 23 Детее,

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "gggw":

    Много си зле!
  • 24 ДГД ALL

    1 0 Отговор
    данъчна полицайска държава какво ли не правят само и само да не дадат на хората да се придвижват икономично,но няма как трябва да може да се събират данъци такси и глоби.
    Дори и пред блока да не може да си ремонтираш сам собствената си кола това никъде във нито 1 друга държава го няма
    Скоро очаквайте и данък въздух
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове