Last news in Fakti

30 Ноември, 2019 14:44 5 118 61

Пардю: Далече сте от отмяна на визи за САЩ

  • джеймс пардю-
  • визи-
  • сащ

Особено ме тревожи липсата на свобода на медиите, каза бившият посланик на САЩ

Пардю: Далече сте от отмяна на визи за САЩ - 1
Снимка: БГНЕС

Във връзка със срещата на премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом и евентуалното отпадане на американските визи за българите пред БНР коментира Джеймс Пардю, посланик на САЩ в България 2002-2005 година.

"Обикновено не си мълча, когато видя, че нещо не е както трябва. Мисля, че дипломацията е нещо повече от това да се изтъква непрекъснато положителен имидж на определена страна", обяснява той.

Според него, "ако има проблеми, те трябва да се решават. Трябва да се изговарят прямо и честно. Независимо от критиките ми, аз много обичам България, народа ѝ, историята, културата, характера ѝ",

По думите му, отправя тези критики, защото иска България да бъде по-добро място, а не заради самата критика.

"Защото за мен България е чудесна и с голямо бъдеще пред себе си като демократична страна. Смятам, че България още е в процес на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция."

"Особено ме тревожи липсата на свобода на медиите. Положението не беше перфектно, когато бях у вас. Но все пак имаше конкуренция и правителствените представители се държаха отговорно. Не се стигаше до съдебни дела, но поне корупцията излизаше наяве. Това вече го няма. Медиите са подчинени. Аз просто го изговарям гласно и ще продължавам да го правя, ако е необходимо".

Той допълва, че би искал САЩ и ЕС да влияят повече на България за решаване на тези проблеми. "А те са сериозни, корупцията е най-голямата заплаха за демокрацията. И България има много да наваксва."

"Във всяка страна има някакво ниво на корупция. Но в повечето развити демокрации държавници се пращат в затвора или поне се уволняват. Дори в администрацията на Доналд Тръмп вече няколко ръководители бяха освободени от постовете им за поведение, което може и да е свързано с корупция. Петима или шестима от най-близките му хора са вече в затвора или очакват присъди. В България това рядко се случва", обяснява Пардю.

"Трябва да се съгласите, че в момента България е еднопартийна държава, няма ефективна опозиция. И че дългосрочен ефект от такова управление може да е корупцията", допълва той.

Пардю е разочарован през 2004 и 2005 г., че ЕС не използва позицията си, за да постигне голям напредък в България в битката срещу корупцията. "Ако бяха по-твърди по този въпрос, България щеше да е много по-напреднала в развитието си. Защото корупцията пречи на икономическото развитие, гони младите хора от страната, какви ли не проблеми създава."

Според него, "Европа още може да направи много. Разочарован съм, че САЩ не оказват натиск. Но корупцията не е точно водеща тема в дневния ред на Доналд Тръмп".

"България е далеч от отмяна на визите, тъкмо заради проблемите, за които говоря. Решението ще бъде съобразно критериите. Същевременно ще е и политическо. Но ако се върнете чак до 2000 година, ще видите, че всички президенти оттогава са казвали, че ще разгледат въпроса", коментира той.

По думите му, "изглежда като дългосрочно обещание, отколкото като незабавни действия за отмяна на визите. Българите не бива да чакат със затаен дъх, освен ако не бъде постигнат голям напредък по изпълнението на критериите".

Бившият американски посланик в България счита, че срещата, до голяма степен е в отговор на покупката на изтребителите Ф-16. "Тръмп действа така - направи нещо за мен и аз ще направя нещо за теб. Така Борисов получи среща в Белия дом и съвместно изявление. Но тези изявления са пълни с общи приказки. Но едно нещо в това специално ми се струва значимо - предложението на България за координационен център за НАТО във Варна."

"Но това май е всичко. Целта беше най-вече Борисов да се покаже в Овалния кабинет с президента на Съединените щати. В това няма нищо лошо. Всъщност е много добре, че България говори с Вашингтон директно на най-високо ниво", допълва той.

Според него, българското правителство "ефективно балансира между руското влияние и участието ви в трансатлантическото партньорство със западните демокрации. Трудна е ситуацията за България. В края на краищата Русия има грамадно влияние в страната ви, най-вече чрез енергетиката".

"Казвам това не като някой, който не харесва Русия. Ясно ми е, че тя е велика държава. Имам проблем не с Русия като страна, или като народ, а с ръководството в Кремъл, което изглежда твърдо решено да подкопае демокрацията в Европа и в Съединените щати", обяснява Пардю.

Той допълва, че САЩ "изпратиха много способен дипломат за свой посланик в София. Според мен България има голям късмет, че посланик Херо Мустафа е в София. Тя има огромен дипломатически опит. Работила е на някои много трудни места."


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    54 4 Отговор
    Че ще ни махнат визите, както златоустия ще ги махнат, ама друг път.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния софиянец

    90 8 Отговор
    Херо Мустафа е работила в Бейрут, Ирак, Иран, Палестина,Афганистан. С тези страни ли ни приравнява или очакват в скоро време да станем като тях?

    Коментиран от #30, #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 тнт

    81 6 Отговор
    Два милиарда за два часа,толкоз! Плащаме на Баце за среща по милиард на час!Прав е Диков.
  • 6 Джейм Пръдю

    24 9 Отговор
    Има голям принос за подтискането на свободата на слото в колонията!
  • 7 Видински

    57 20 Отговор
    Този пърдльо , е далеч от мисълта
    Че ние пък сме си счупили краката да отидем в САЩ
    Дори и да ги махнат визите , пръста няма да си помръдна да отита там :)

    Коментиран от #36

  • 8 Браво

    28 3 Отговор
    А дай Визи поне на Borkata и хамерската Шпиц команда Лакеи тук ?
    Че ще вземат да сменят Плочата !Ето един от “великите разбивачи “ обяви вече “брат “ си - Пардю за последна дупка на кавала , друг шамари раздава ...,
    Ще секнат стихчетата - Слава и “ще видят” тогава хамериканците ...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Винету

    46 3 Отговор
    Нашето индианско племе им плати авансово за стрелите, а те безпардюнно не ни пускат в резервата
  • 11 Картър

    13 43 Отговор
    Ами те комунистите затова квичаха против назначаването на Гешев, защото голяма част от тях начело с Нинова, Румен Петков, Масларова и тем подобни субекти са на път към килиите

    Коментиран от #13, #25

  • 12 Коментар

    35 1 Отговор
    Брътвежите на тукашни политици за "пдане" на визи за САЩ им служат само за птед изборни цели. Всички от нашите в САЩ са отишли при "паднали" визи?
  • 13 Браво

    24 2 Отговор

    До коментар #11 от "Картър":

    Картър ??? Браво Кирчо - оригинален си !
    А сега затвори Външната Тоалетна и влез на топло , при козичките .

    Коментиран от #20

  • 14 vasik atanasova

    22 1 Отговор
    с една дума трагедията е много голяма
  • 15 Логика

    27 2 Отговор
    Ми те медиите и "свободата" са на дебелите братя Шишибойко, така че падането на визите е свързно с тях ! Паднат ли дебелите падат и визите ? ....ама друг път! Народът си гласува за тях т.е. гласува и за оставане на визите, така че къде е драмата !?
  • 16 ПЕНКО

    14 11 Отговор
    ВИЖДАТЕ ЛИ СМЪРТТА В СНИМКАТА !??? ТАМ- ПРИ НАПАЛМАДЖИЯТА БАЙДЪН- Е БЛИЗКОТО МУ "БЪДЕЩЕ" !!!!!!!! БГ НАРОДЪТ ГО НАРИЧАШЕ "ПРЪДЛЮ" !!!!
  • 17 Пръдльо мълчи си.........

    6 29 Отговор
    Тръмп ще махне визите.

    Коментиран от #21

  • 18 СССРБарета

    17 18 Отговор
    Само като прочетеш че този клоун казва че младите хора бягали от корупцията а не примерно от ниското заплащане ще разбереш че или е платен или е олигофрен!

    Коментиран от #60

  • 19 Да!

    35 3 Отговор
    Доста точен анализ! Добре познава обстановката тук. Жалко е, че тези, които напират за визи, изобщо не са наясно с реалността и тук, и в Америка. Документът наистина е пълен с общи фрази, "ще помислим, ще работим по въпроса..." ала-бала...а пък и тиквата чака "обаждане по телефона"...
  • 20 Картър

    7 17 Отговор

    До коментар #13 от "Браво":

    Какъв Кирчо,кви 5 лева бе?Пиша ти от А, следя периодично Факти та да не забравям какви глупаци като теб има все още в БГ.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Последния софиянец

    26 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пръдльо мълчи си.........":

    И като махне визите какво ще помогне на България? Страната съвсем ще обезлюдее.
  • 22 Браво

    12 5 Отговор

    До коментар #20 от "Картър":

    Ооо Forgive me “умнико”
    К И Р Ч О - вече “Картър “ ....
    Прости на мен , бедният , тук в БГ
  • 23 Българин

    13 5 Отговор

    До коментар #20 от "Картър":

    Тогава си бери ягодите и си трай.

    Коментиран от #32

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хахахааааааа

    6 19 Отговор
    Глупости Канадците ни махнаха визите Ще ги махнат и Янките Факти се чудят от къде да измъкнат нещо негативно за Родината си..И да го представят на глупците дето ги четат.
  • 27 Н Пр Пардю

    15 1 Отговор
    е железен. Какво ли е писал в докладите си когато беше посланик?

    Коментиран от #28

  • 28 Прдлю бил железен

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Н Пр Пардю":

    Ако го сравняваш с гумените глави на мутрите
  • 29 Гостилничаря

    26 0 Отговор
    Абсолютно прав е, говори истини, които на много не им изнасят. Липсва всякакъв контрол, законите се пишат и приемат в интерес на шепа хора, корупцията вилнее навсякъде по всички етажи, човешкият живот не струва пукната пара, хората се чувстват несигурни, бедни са, озврели са! Държавата ни е по-близо до Третия свят отколкото до Европа, да не говорим за Америка.

    Коментиран от #61

  • 30 Консерватор

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    И двете съждения са верни.
  • 31 Гостилничаря

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Ние СМЕ като тях, слепи приятелю, отдавна при това! За разлика от теб хората са видели много и имат база за сравнение! И са прави!
  • 32 Картър

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Driver съм,driver.

    Коментиран от #33, #59

  • 33 Българин

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "Картър":

    Гледай си пътя тогава и не се разсейвай и прати някое Евро на родата.
  • 34 от колонията

    16 2 Отговор
    Кефи ме Пардю как подбива канчето на Боци. Колкото до визите , откровено през чепа ми е.
  • 35 Хахахахахаха

    13 3 Отговор
    Ххахаахах много ясно че сме далече .....най убитата държава в Европа
  • 36 Да да

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Видински":

    Градски, тук не става на въпрос дали ти или някой друг иска да отиде в Сащ. Въпросът е , че няма нормална конкуренция а тя ще роди по-високи заплати и по-висок стандарт на живот и по-високо качество на стоки и услуги. Това , че живееме в страна от третият свят си е наш проблем.
  • 37 Да да

    16 1 Отговор
    ВИЗИТЕ ЩЕ ПАДНАТ ВЕДНАГА ЩОМ ИМАМЕ НОРМАЛЕН СЪТАНДАРТ НА ЖИВОТ. $1200-$1500 СРЕДНА ЗАПЛАТА $700-$800 СТЕДНА ПЕНСИЯ. ТОВА СЕ ПОСТИГА САМО С НОРМАЛНА КОНКУРЕНЦИЯ И НИСКА КОРУПЦИЯ.
  • 38 Да да да

    15 0 Отговор
    Много точен коментар ! ЕС търпи и толерира даже мафията у нас !
    До кога ? Срам ме е вече от това неглижиране на управническите престъпления !

    Коментиран от #44

  • 39 тнт до картър

    4 3 Отговор
    Аре, тука само "американци" пишат в последно време!Я,бегай бързо!
  • 40 Управници изедници

    10 2 Отговор
    Скоро няма да видим ни Шенген ни визи с тези управници !Но на кой ли му пука за останалите у нас 3-4 милиона българи !
  • 41 ние сме завършени идиоти

    16 2 Отговор
    може ли някакви пикливи визи да бъдат приоритет за една държава и народ. Това само е повод още повече да ни презират, тъй като показва липса на елементарно чувство за достойнство. А докато чакаме визите, плащаме като идиоти за самолети дето ги няма дори и на хартия. Едва ли и в Африка ще се намери толкова ниско паднал народ, срам и позор, ако у някой все още е останало малко гордост.

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 пардщ

    6 5 Отговор
    Този посланник, беше един от най-неуспешните кадри на неолибералите в САЩ у нас. Даваше само заповеди и критики ако нещо не му хареса.
  • 44 как докога

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Да да да":

    до винаги, интересът стои над всякакви принципи и ценности. Както казват американците, „тоз може да е кучи син но е наш кучи син”
  • 45 гост

    4 2 Отговор
    Това е реалността. И това е резултатът на управляващия режим у нас.
  • 46 шщшшро7

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "ние сме завършени идиоти":

    Могат да са приоритет за такива изроди като украинците ! То не бяха майдани , то не беше " БЕЗВИЗ " И кво стана сега ? Позор и за смях на европа (но не и за USA ).Така че си напълно прав за достойнството !!!
  • 47 123

    8 2 Отговор
    С всичко мога да се съглася, ама че нямало свобода на медиите е пълна простотия. Всеки пише каквото и за когото иска, а журналистите биха продали и майка си за някой лев! Ако има проблем, той е от липсата на добри журналисти, което обаче не е ограничена свобода.
  • 48 wow

    12 1 Отговор
    Имаме визов режим със САЩ, а едни от най-големите ни престъпници се заселиха в Чикаго! Как става тая работа, м?

    Коментиран от #50

  • 49 Васил

    7 2 Отговор
    Многооооооо правилно го е казал посланика поне не се срамува да каже чистата истина за България.
  • 50 баш там си им е мястото

    8 0 Отговор

    До коментар #48 от "wow":

    Че къде другаде , това е градът на гангстерите.
  • 51 България ЕС Нато 🇧🇬🇪🇺🇺🇲

    5 3 Отговор
    Да идват ФБР и ЦРУ и да прогонят мафията от държавата

    Коментиран от #53

  • 52 Eistee

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    4. клас. Или 5. клас, но със сериозно забавено интелектуално развитие. Това е нивото на 95% от пишещите тук. Човекът му дава анализ и пътна карта как да си реши проблемите - говедото раздава шамари.
  • 53 Eistee

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "България ЕС Нато 🇧🇬🇪🇺🇺🇲":

    А те ФБР и ЦРУ защото са неподкупни...
  • 54 общи приказки

    4 2 Отговор
    Това, че има корупция и няма свободни медии, всеки го вижда и знае. Вместо да говори такива общи приказки, нека този да каже защо и докога Сащ ще държат Тиквата на власт? Ако на Сащ им дремеше за просперитета на България и българския народ, а не ги интересуваха само собствените им интереси, Тиквата и цялата крадлива шайка около него отдавна щеше да бъде свален от власт и пратена в затвора.

    Коментиран от #55

  • 55 Ясно е на всеки че

    8 3 Отговор

    До коментар #54 от "общи приказки":

    България е абсолютно зависима политически от САЩ. Но щом това е така, въпросът е защо САЩ позволяват да има тази корупция и липса на демокрация? Защо издигат и подкрепят в политиката най-долни, престъпни и некадърни хора?
  • 56 Хайл

    4 3 Отговор
    Пръдлю-така го нарече Иван Славков-Батето,светла му памет
  • 57 Соловей

    5 0 Отговор
    То визи ли паднаха, то фолксваген ли не беше... То Южно Корейски заводи ли не пристигнаха.. Спри се вече и мини в пенсия, чу Аман от будалкане!!!
  • 58 ????

    1 0 Отговор
    Ясно и точно казано! ЛОШОТО е, че заради шепа "непознати-бити" БРАТОВЧЕДИ, страда цял един "народ"! НАРОДЕ????
  • 59 :D:D:D:D

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Картър":

    Е какъв да си, то за друго акъл си трябва.
  • 60 Тука нЕма

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "СССРБарета":

    Тук нЕма или ...или ...този е платен олигофрен.
  • 61 Да така е

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гостилничаря":

    Всичките тези недостатъци, които описахте са истина ...пропускате само една малка подробност ... ситуацията е такава поради липса на държавен суверенитет ...а както е видно , с оглед на действията на американската дипломация - спиране на енергийни проекти, авансови сделки с оръжие , на тройна цена / не коментирам качествата на оръжието /, нови концесии за български ресурси на нищожни комисионни / по -точната дума е грабеж / и прочие, липсата на суверенитет се инспирира от агентурата на САЩ посолството в България ... да не говорим за фалшифицирането на избори и уличния натиск тип "цветни революции. "
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове