Last news in Fakti

20 Декември, 2019 16:30 2 355 3

Бизнесменът Стайков проговори за скандала с евродепутатка

  • барбара капел-
  • стоян стайков

Аз и други двама мои колеги ѝ дадохме личен заем от 75 000 евро, казва той

Бизнесменът Стайков проговори за скандала с евродепутатка - 1
Снимка: фейсбук

Австрийските медии съобщиха за политическо-финансова афера, в която включват участие на български бизнесмен. Бе съобщено, че Стоян Стайков е дарил през 2018 година 55 000 евро на депутата от крайнодясната Партия на свободата в Австрия Барбара Капел, за да лобира за негова сделка за закупуване на български пенсионен фонд, който е с австрийски капитали.

Според публикациите Барбара Капел е заявила пред австрийски медии, че сделката не се е състояла и сега бизнесменът си иска обратно парите. По думите на Стоян Стайков той и двама други негови колеги са предоставили на Барбара Капел 75 000 евро като личен заем, който няма нищо общо с негова сделка. В Австрия върви прокурорска проверка, поискана от Стоян Стайков, съобщава "Дир".

"Познавам г-жа Капел от над 12 години и съм с най-добри впечатления от нея. В перфектни взаимоотношения сме. Аз и други двама мои колеги ѝ дадохме личен заем от 75 000 евро. Тя ни помоли за този заем. За какво ги е използвала, не зная. Но няма дарение, няма субсидии, не финансираме партии. Аз не съм се занимавал с политически живот нито в България, нито където и да било, по никакъв начин в нито една държава. Не съм финансирал партии нито в Австрия, нито където и да е било по света. Тиражирането на спекулации и търсенето на сензации в частно-правните отношения е меко казано несериозно и непрофесионално. Квалификациите за мен и раздаването на присъди от трибуните на медиите са тенденциозни и нямат релация с обективната истина. Тази омерзителна практика се използва отдавна за омаскаряване и очерняне, както и за манипулирането на общественото мнение", казва той пред "Дир".

На въпрос какво предизвиква публикациите с обвинения към него, Стоян Стайков отговори:

"В момента Партията на Свободата на Австрия е във фокуса както на медиите, така и на интригите, така и на разследванията. Но това са си техни проблеми. Нормално е някой член на партията им да попадне във фокуса на подобен род разследвания. В тази връзка на мен ми бе зададен въпрос от правоохранителните органи в Австрия, тъй като е попаднала кореспонденция по една или друга или трета причина, нямам представа.

Поканиха ме на разговор и съм дал изчерпателна информация, че става въпрос за частен заем. И цялата тази сензация приключва точно там. Защо се разиграва, за мен няма никакво основание, вероятно се търсят всякакъв вид сензации, свързани с тази партия, защото тя е интересна заради събитията, които се случиха тази година с председателя Хайнц Кристиян Щрахе /бел. ред. той бе замесен в корупционен скандал с видеото от Ибиса/. Предполагам, че това е първопричината. В тези частно-правни взаимоотношения няма никакви подводни камъни или пикантна история. Г-жа Капел е получила заем, а не подкуп или дарение (както твърдят някои медии).

Това е обект на частно-правни отношения и съгласно законите на Австрия не е наказуемо! Правоохранителните органи в Австрия са получили поисканата от тях изчерпателна информация и документация както от мен, така и от мои колеги, която е изяснила случая и липсата на каквото и да е престъпление. Интерпретациите на думите на г-жа Капел относно партията на свободата са нейно изконно право, но по никакъв начин не корелират с мен! Не познавам партията, нито нейния сегашен или бивш председател, не съм симпатизант и/или дарител. Не съм искал лобиране по никакъв въпрос от г-жа Капел или от когото и да е било по какъвто и да е въпрос. Още веднъж, с риск да се повторя - става въпрос за личен заем към г-жа Капел!"

Дали все пак Стайков е молил Барбара Капел за осъществяване на сделка?

"Не. Тя не представлява интерес. Единствено с нея сме работили по един международен, пилотен проект, който е по гранична сигурност. Той бе съгласуван и със САЩ, и с Европа, и с институции в Австрия, и с Асоциацията по сигурност. Това е единственият проект, по който сме работили. Няма логика да моля Капел за каквато и да е сделка, нямам отношение нито към приватизационни, нито към каквито и да е сделки".

Искал ли е пари за пенсионен фонд с австрийски капитали?

"Абсурд. Още веднъж. Такъв опит за закупуване имаше през 2013 година. Има в момента частна разследваща група по този проект, който се занимава с незаконното задържане определена сума от страна на продавача. Конфиденциална е тази информация и не мога да я разпространявам, но единственият въпрос, който е зададен, е дали може да се направи някакво проучване по този въпрос. Но не и за осъществяване на сделка. Това е безумие. Нито имам интерес да купувам какъвто и да е фонд, нито имам възможността да го направя, но съм поканен да участвам в такава разследваща група, тъй като съм бил съпричастен към събитията там и да уточня информационно, а не бенефициарно. Никога не съм имал интерес, желание, възможност или квалификация да закупувам ПОК Доверие, нито който и да е друг пенсионен фонд. Всяка покупка на регулирани дружества преминава през одобрение от надзорен орган, който изследва купувачите до физическо лице и всеки, който се интересува може да провери в КФН дали има подобно заявено желание. Спекулациите по този въпрос са несъстоятелни. Истериите по тази тема вече са доста амортизирани и надали интересуват обществото".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Омг

    14 0 Отговор
    И това го казва човека който вечеря с Бойко Борисов и Цветан Цветанов
  • 2 Българин

    14 4 Отговор
    Един от многото получили от БСП ограбените народни пари да развива бизнес издържащ столетницата !
  • 3 Рошко

    10 1 Отговор
    Номера не мина
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове