Last news in Fakti

1 Януари, 2020 08:04 7 050 49

Обрезание Господне. Васильовден

  • обрезание господне-
  • васильовден-
  • обрязване-
  • исус-
  • исус христос

Обрезанието е свещенодействие, установено в Стария Завет при патриарх Авраам

Обрезание Господне. Васильовден - 1
Снимка: Архив

Днес православната ни църква отбелязва както Обрезание Господне – символът на завета на Авраам с Господа, така и един от основоположниците на богословието свети Василий Велики.

Имен ден празнуват Васил, Василка, Василена, Весела, Веселина, Веселин, Вълчо.

Обрезанието е свещенодействие, установено в Стария Завет при патриарх Авраам в самото начало на второто хилядолетие преди Рождество Христово и послужило не само като "знак на завета" между Бога и богоизбрания народ, но и като далечен предобраз на християнското тайнство Кръщение (Колос. 2:11). Като печат на този "знак" служило името, което давали на младенеца при обрязването му. Потомък по плът на Авраам, прославян в Новия Завет като "баща на вярващите" (Рим. 4:11), Господ Иисус Христос бил обрязан в осмия ден от Своето рождение и Му дали името "Иисус", наречено от ангела (Лука 1:31; 2:21). Пресветата Му майка принесла предписаните по Мойсеевия закон две гургулици и два гълъба, каквито се полагали на онези бедни израилтяни, които не били в състояние да донесат агне или теле (Лев. 12:8).

Възпоминанието на Господнето обрезание още през ІV век било утвърдено като тържествен Господен празник, с който се приключвал осмодневният кръг на Рождественските дни. Както се вижда от едно слово на св. Амфилохий Иконийски (+ 394 г.), още през ІV век празникът Обрезание Господне бил съединен с честването на паметта на св. Василий Велики, който умрял същия ден. Началото на този Господски празник отнасят към първите християнски векове. До нас са стигнали светоотечески слова, произнасяни на този ден, като поученията на св. Григорий Нисийски, св. Амвросий Медиолански и др. От V век е запазена беседа на Туринския епископ Максим. А Римският папа св. Григорий Велики споменава същия празник в своята книга за годишния кръг. През VІІІ век църковният песнописец Стефан Саваит написал канон за този празник, който и досега се изпълнява в нашето православно богослужение на този ден.

Св. Василий Велики е архиепископ на Кесария, вселенски отец и учител на Църквата, основоположник на кападокийското богословие.

Роден около 330 г. в Кесария Кападокийска (Мала Азия) в знатно и благочестиво семейство, което се отличавало с непоколебима вяра и християнски добродетели. Св. Василий завършил с отличие кесарийското училище. Тук той се запознал с бъдещия бележит църковен отец св. Григорий Богослов. Образованието му продължило в Константинопол, а по-късно и в Атина - център на културата и просвещението. Младият Василий получил богати познания по философия, литература, риторика, математика, астрономия, медицина, изучавал задълбочено и богословските науки.

През 356 г. той се завърнал в родината си и приел свето кръщение. Светската кариера не го привличала. Стремейки се към подвижнически живот, той предприел пътешествие в Сирия, Палестина, Месопотамия и Египет, за да се запознае по-добре с монашеския живот и да намери пример за подражание сред тамошните отшелници. След двегодишно странстване св. Василий основавал монашеско общежитие в близост до Неокесария, на брега на р. Ирис. При него дошъл и св. Григорий. Двамата се отдали на изучаване на Свещеното Писание и съчиненията на църковните отци и писатели, както и на физически труд и молитва.

Този период е белязан от засиленото влияние на арианската ерес, която въпреки осъждането ѝ на Първия вселенски събор (365 г.), бил подкрепен от светската власт и продължил да смущава живота на Църквата. Св. Василий взел дейно участие в борбата срещу арианството. През 364 г. той се завърнал в Кесария, приел презвитерски сан и станал близък помощник на Кесарийския епископ Евсевий. В продължение на шест години св. Василий се изявил като незаменим пастир за кесарийските християни. След смъртта на еп. Евсевий те го избрали за свой епископ през 370 година.

С голяма всеотдайност той организирал създаването на благотворителен институт, като около новопостроения храм бил изграден голям комплекс, съдържащ болница, страноприемница, работилници, училище, жилища за епископа, свещениците, лекарите и служителите, които приютявали болни и недъгави, крайно бедни бездомници и сираци.

Св. Василий отделял най-голямо внимание на богословските спорове със савелиани, ариани и македониани и ревностно защитавал православието, които се водели по негово време. Роден малко след Първия вселенски събор, св. Василий отдал целия си живот на теоретическото обосноваване на истината в православното богословие и успява богословски да подготви догматичното изповядване на вярата от Втория вселенски събор (381 г.), проведен само две години след смъртта му. Израз на своята православна вяра и богати духовни дарования, св. отец дал в творенията си, като при това постигнал изумително хармонично съчетаване на теорията с практиката. Така св. Василий се проявил като вселенски учител на Църквата, стремящ се да я запази от ересите и да я укрепи и въздигне като "стълб и крепило на истината" (ср. 1Тим. 3:15).

Св. Василий вдъхновено разкрил същността на основополагащия християнски догмат за Свeтата Троица (в Adversus Eunomium, De Spiritu Sancto), като разяснил как всяко от Трите Лица на Света Троица е със Свой личен Ипостас с лични отличителни свойства, но при обща за Трите Лица природа. Св. Василий дал ръководство за истински християнски живот в своите монашески правила, тълкувал Свещеното Писание, като особено в изясняването на Шестоднева разкрил големите си богословски, философски и естественонаучни познания, проявил се и като литургист, съставяйки литургия, известна и до днес под името "Василиева литургия".

Св. Василий починал на 1 януари 379 г. едва навършил 49 години. Паметта му се чества от Църквата на 1 януари (14 януари стар стил) и 30 януари (13 февруари).


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пурко

    45 3 Отговор
    Замислих се, колко Обрязани християни познавам, ами оказа се нито един. Това обредно действие е присъщо на мюсюлманите и евреите.

    Коментиран от #3, #5, #7, #11, #14, #30

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА БЪЛГАРИ
  • 5 Ачо Чалгарчето

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пурко":

    Аз па, не знам чалгар без БМВ, циганин без златен зъб, беден митничар и как се прави мохито...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чел съм доста

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пурко":

    Исус е евреин по народност-но създава нова религия ,която противоречи с еврейската.Затова и до днес евреите хич неискат открито да говорят за него.А обрязването не е само религиозен обряд.Например арменците са най-старите християни -но и при тях има този обичай с обрязването.Египетските християни и сирийските християни също са обрязани-и това не е заради религията.А мюсолманството се е появило много по-късно от християнството.И в Корана почитат Исус и Дева Мария като пророци на душевна чистота.Абе прекалено заплетени са тези религии-и е много трудно да се схване същноста им.Лек Ден и ЧНГ.
  • 8 Behemoth

    9 11 Отговор
    Лелееее тоя е бил Алах Акбар а поповете как ви лъжат......
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мюсюлмснин

    6 12 Отговор

    До коментар #2 от "Пурко":

    Мн работи не знаете христиените за християнството, дори на вас ви е забранено да консумирате свинско

    Коментиран от #15, #34

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Всички религии са боза

    7 4 Отговор
    По някакво странно съвпадение все обслужват властта, пък ако не го правят, обявяват ги за ерес. Аз си признавам изключително един светец - Иван Рилски. Само пред него властта (даже самият цар) му се е довлякла да му се умилква с молба.

    Коментиран от #46

  • 14 Хайл

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пурко":

    Честит книги и ще видиш от къде идва това . Това не е религиозен ритуал , а най обикновен козметичен обред. Типичен за много страни в света даже и туземци от южна Америка го правят на момчета след 18 години. Чети брато не спи а се образовай.

    Коментиран от #16, #39

  • 15 И агнешкото е

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мюсюлмснин":

    мазно месо. Ма това на теб не е имало кой да ти го каже.
  • 16 Честит

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хайл":

    книги и на теб. Това на пълнолетни момчета няма как да се прави, недей се бъзика. След пубертета рани там могат съвсем сериозно да прекратят живота, вземи се образовай ти.

    Коментиран от #40

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан Азис":

    ВИЕ НЕСТЕ ХАСАН АЗИС А менте
  • 18 ПЕРНИШКИО

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Честито от дядо Бойко мекия":

    нещо си се усмел маи , или още си пиян , днес не е банго Васил , а Василов ден , банго васил е циганската нова година , мисля че беше някъде по средата на януари , и не ни убиждаи на гяури , ясно ли ти е овчи .

    Коментиран от #35

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 КОЗЛЕДУЙ

    3 2 Отговор
    Къде си козленце? кози, кози...ЕЛА КОЗЛЕнце да ДУХНЕШ да свирне!

    Коментиран от #23

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    БОГ Е ИСУС ХРИСТОС

    Коментиран от #29

  • 23 АНТИ ТУРЧИН

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "КОЗЛЕДУЙ":

    БОРИСЛАВ ПОПОВ нямаш елементарно въспитание
  • 24 АНТИ ТУРЧИН

    4 3 Отговор
    Щом Исус е бил обрязан, утре отивам при сюнетчията да се обрежа и ставам турчин.

    Коментиран от #27

  • 25 Резак

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Оня":

    Ний влизаме директно без да буксуваме
  • 26 Богомил.

    5 5 Отговор
    Трябва да се върне старият Бог ТАНГРА той е къде къде преди Христос и Алах .

    Коментиран от #28

  • 27 Рошко

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "АНТИ ТУРЧИН":

    Иди нема да съжаляваш, ама и няма и турчин да станеш
  • 28 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Богомил.":

    Тогава яхвай кобила та, и отвъд дунава обратно, не хаби тъз убава земя

    Коментиран от #38

  • 29 Рошко

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Исус е пророк не бог, глупаци, ял и с,,,, как може да вярвате че е бог

    Коментиран от #43

  • 30 До към средата на 17 век

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пурко":

    Обрезанието сред християните е било задължително също

    Коментиран от #32

  • 31 Обективен

    4 0 Отговор
    Единствената личност за която пише, че е Пътят, Истината и Живота, и Възкресението, както и началника на живота е Исус Христос (Спасител) какво има да говорим повече? Също казва на учениците : вие ме наричате учител и Господ и право казвате, защото съм такъв
  • 32 Обективен

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "До към средата на 17 век":

    Не знам кой ги е задължавал, но Писанието в частност Павел казва, че това е остаряло и никой вече няма да го ползва ако се обрязва понеже това е стар завет. Новия Завет е Исус Христос в Неговата кръв и оправдание чрез вяра в Исусовото име

    Коментиран от #36

  • 33 audi a8

    0 1 Отговор
    Честита нова година на всички успех късмет любов пари кой от каквото има нужда всички ни желания и пожелания да се сбъднат
  • 34 Домакин

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мюсюлмснин":

    Много неща само си чувал! Забранено ни е само по определено време и в определени географски ширини.
  • 35 Домакин

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ПЕРНИШКИО":

    Не съвсем! Банго Васил е на Васильовден, но тъмнозелените го празнуват по стар стил. Така че и днес е!
  • 36 Такава е била практиката тогава

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Обективен":

    То и сега никой не те задължава да правиш каквото и да е в религиозен аспект.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Богомил.

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Рошко":

    Ало Рошавия разбирател стига си повтарял тия стари клишета че българите идвали от Русия . Българите са били навсякъде в Европа на много места в Германия е откриван символът на българският БОГ ТАНГРА от преди 6 000 години това значи много много преди християнството и исляма .

    Коментиран от #47

  • 39 Пурко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хайл":

    Ти като четеш книги, знаеш ли какво означава Хайл?

    Коментиран от #41

  • 40 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Честит":

    Кви рани ако се прави на полето може.Но в болница .

    Коментиран от #45

  • 41 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Пурко":

    Що питаш. Значи да живее на немски.
  • 42 Един познавам

    0 0 Отговор
    Който се казва васил и е скапанняк няа да му честитя
  • 43 Бесен Мърмот

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Рошко":

    А ти как е възможно да вярваш в един епилептик в лицето на Мохамед.
  • 44 Бесен Мърмот

    1 1 Отговор
    Хора, повечето нямате ни най-малко представа за това какво коментирате, аз нещо като не разбирам не го коментирам. Обрязването носи началото от Авраам, който по този начин сключва завет/договор с Бог. Мъжко което отваря утроба на 8ден се обрязва крайната плът от тялото. После това е включено в мойсеевия закон. И Христос Който сам казва: "не да наруша закона Съм дошъл а да изпълня". Е трябвало и Той да бъде обрязан. След като се кръщава в Йордан Той дава нов закон -кръщението,което заменя обрязването, Св. Ап Павел казва "за християните нито обрезанието има значение,нито необрезанието";"обрежете крайната плът на сърцето" с последното се подтикват християните да обрежат крайната,мръсната, греховната плът на сърцето и то да бъде свято.
  • 45 Докторе, спешно

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хайл":

    всички стаи са напълнени с умопобъркани, чакат да ги правите импотентни, че друга работа си нямат. Абе ей... шегаджийче
  • 46 Всички религии са боза

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Всички религии са боза":

    Защо ми кликате и минуси бре, хора. Религията не трябва ли да е и над властта или е само за бедните. Хайде уточнете това и тогава ме шантажирайте.
  • 47 Бого(не)мил

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Богомил.":

    Че лично ти ли си ги откривал бре. Много взехте да я изопачавате тази история. Има такъв символ, ама е от 6 век след Христа, а не 60 века преди Христа, та то тогава и Вавилон не го е имало, нашият тръгнал българи, та и символи да ми създава. Ай сифон, че такива кривоисторици като теб страшно ме изнерват. Брях си човека, да няма и капка уважение към собствената си История, а представете си какъв първобитак ще да е към собственото си семейство.
  • 48 Обрезан бог

    1 0 Отговор
    Па аз се чудя що като го мушна на някоя ристиенка и ми вика ооооо, боже......
  • 49 Edin

    0 0 Отговор
    Изглежда мненията на Обективен и Бесен Мърмот се придържат към Свещеното Писание. Благодаря.
    Нека отдадем дължимото и на Св. Василий, който е опитал и на практика да приложи Словото Божие в помощ ма ближните и е направил много (в статията пише какво е правил). Той е бил усърден и в молитвата, и в работата, и в учението, и в защитата на православната вяра.
    Бог да пази България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове