8 Януари, 2020 16:19 3 853 24

Режим на водата? В "Столипиново" държат чешмите пуснати 24/7

  • чешми-
  • столипиново-
  • вода

Екипи на ВиК са намирали възглавници, кокошки и цели глави зеле в тръбите

Режим на водата? В  "Столипиново" държат чешмите пуснати 24/7 - 1
Снимка: shutterstock

Колко са загубите на вода в "Столипиново"? Отговор на този въпрос ще се търси от държавните и общински институции в следващите месеци. Според шефа на ВиК Пловдив Спартак Николов загубите са съизмерими с тези в останалата част на Пловдив, които към днешна дата са 60,37%.

Само няколко примера от гетото обаче дават ясна картина за контраста между разхищението там и водната криза в няколко български области.

Единият е от блоковете „Соколите”, чиито мазета са от 20 години под вода, а през прозорците им извира вода, която се излизва в шахтите. Оказва се, че никой не знае в 10-те жилищни блока колко вода изтича и какви сметки навъртат обитателите му. Простата причина е, че общите водомери са под утайките в мазетата.

Шефът на водното дружество призна и за друг проблем – с т.нар. ниско строителство в гетото, което в повечето си случаи е незаконно. Къщите се връзват нелегално към водопроводите, а поради подръчното изграждане на тръбите към домовете им, те държат пуснати чешмите, за да не замръзват през зимата.

Преди да се вземат каквито и да е мерки за проблема с водата в блоковете. Първо трябва да се направи техническо обследване дали те въобще са годни за обитаване, предвид факта, че от десетилетия основите са под вода.

Ако обследването покаже, че конструктивно сградите са здрави, то ще се пристъпи и към мерки, с които да се реши проблемът. Спартак Николов обясни, че канализационната мрежа е толкова затлачена, че е невъзможно да бъде почистена. Екипи на ВиК са намирали възглавници, кокошки и цели глави зеле в тръбите.

Поради това те трябва да бъдат сменени, като ВиК ще заложи в бюджета си за 2020 година подмяната на тръбите. Самите сградни отклонения, както и вертикалните щрангове в жилищните блокове са собственост на община Пловдив, като тя ще трябва да ги ремонтира.

Канализацията също трудно може да се ремонтира в останалите части на гетото, а причината отново са незаконните постройки. Има улици, които са широки между 60 см и 120 см, като оттам не може да мине кола, пък камо ли да се направят ремонти на ВиК мрежата.

За това преди цялостното решаване на проблема с канализацията в квартала първо ще трябва да се съборят редица незаконни къщи, които са влезли в сервитута на уличната и подземната комуникация.

Кметът на „Източен” Иван Стоянов каза, че в бюджет на „Източен” ще се заложат 500 000 лева за събарянето на незаконните постройки. Проблемите са сходни и в „Шекер махала” и „Арман махала”.

Друг въпрос, който винаги е актуален е дали столипиновци плащат за водата, която използват. Така например в „Соколите” обитателите плащат по 2,7 кубика на човек от домакинството, тъй като не се знае колко вода употребяват.

Към днешна дата ОП „Жилфонд”, която отговаря за общинските имоти, дължи 1,3 млн. лева на ВиК Пловдив, като от тях близо 700 хил. лева са за абонати в район „Източен”.

ВиК Пловдив пък е завело 2000 изпълнителни дела за длъжници към дружество. Има и абонати, на които се спира водата заради непогасяване на сметките. Според Николов като цяло хората в "Столипиново" си плащат водата, но е напълно неясно колко употребяват.

В следващите месеци институциите ще замерят какво количество отива към блоковете в гетото, като то ще бъде направено между 2 и 4 часа сутринта,когато потреблението е най-малко.

Дани Каназирева каза, че проблемите там могат да се решат единствено, ако всички институции покажат воля и се обединят в решаването на проблема.

Спартак Николов посочи още, че информациите, които се пускат, че Пловдив е пред угрозата да се превърне в „Перник 2” са непрофесионални и тенденциозни и не отговарят на фактите и действителността.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    70 1 Отговор
    На ромите защо им е вода. Ни я пият, ни се мият.

    Коментиран от #18

  • 2 Мангау

    32 1 Отговор
    Многу лошу без вода-скучно.
  • 3 mmmm

    75 0 Отговор
    Затова на нас ни вдигат всяка година водата.
    Защото имло "загуби" и някой трябвало да ги плати.
    Ето ги тия "загуби"
  • 4 Хитлер

    65 0 Отговор
    Циганин да си в тая държава. Живееш си като цар.Крадеш, убиваш и никой не ти търси сметка за нищо. Всички които са били и са на власт в тежки мъки да умрат дано...
  • 5 Алекс Крос

    55 1 Отговор
    ДА ИМ Я СПРЪТ ЗА ПОСТОЯННО ВОДАТА И НА ВСЯКА МАХЛА КПП И НИКЪКВО МЪРДАНЕ ОТ ТАМ ЗА ЧЕРНАТА СГАН
  • 6 Дотегна ни вече да ни клатят...

    34 1 Отговор
    Пуснете преспивателно по тръбите и изпратете обитателите на тези махали с куриерските фирми в Швеция,Норвегия и Германия!!Там ще ги обгрижват по добре от слугите на Тиквун първи....На нас ти дотегна да им плащаме тока и водата и социалните помощи....
  • 7 Гост

    37 0 Отговор
    ха, водомера бил под водата в мазето, затова никой не е слизал да го засече, и за кого е нормално това?
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 1 Отговор
    ДАМИ И ГОСПОДА РОМИ сиренето е с ПАРИ
  • 9 Тост

    35 2 Отговор
    "Според Николов като цяло хората в "Столипиново" си плащат водата, но е напълно неясно колко употребяват." - Какво и колко плащат тогава?!
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 1 Отговор
    РОМИТЕ ИЗНАГЛЯХА ВЕЧЕ
  • 11 Киро

    32 1 Отговор
    Циганина е създаден да пречи.
  • 12 гост

    21 1 Отговор
    те не знаят кой живее там, били си плащали. Веднъж видях от една малка барака да излизат 40+ "хора" , спрях за да ги броя, само защото мислех че вероятно има тунели под земята, в т'ва няма как да се съберат.
    Но се басирам че на адреса се таксуват 2 кубика за 1 човек и той я плаща я не.
  • 13 Зюмбюл

    13 1 Отговор
    Как да спираме бе!Прайм фонтан и басейн на чаветата!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Брах ви лайката гербаджийска

    25 4 Отговор
    Боко 10 години не ги е закачал тия, живеят си живота на гърба на данъкоплатеца
  • 16 Mnogo otrizatelni komemtari

    1 5 Отговор
    I'ma po tazi tema,a vie me ste zapoznati s istinata.
  • 17 ПръдлЮ

    8 0 Отговор
    Аз съм казал: "- София не е България".
  • 18 El Torro

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Да жапаме у неия батии.
  • 19 Източен

    9 0 Отговор
    Не ги спират чешмите, за да не замръзват!И като не плащат ги боли дедовия.
  • 20 geroy

    1 14 Отговор
    da yadete huya na ciganite

    Коментиран от #24

  • 21 що що що

    5 0 Отговор
    Ааа не нарушавате правата на хората това е дискриминация!!!Я да стоите на режим че да има вода за чаветата да си играят с нея!
  • 22 Ali

    11 0 Отговор
    Този Спартак Николов е директор от 2010 година сега ли се сети чак за Столипиново? Май Б. Б е време да развърти метлата в Пловдив,че да не се вайка после като в Перник. Премиера е на ход.
  • 23 100

    1 0 Отговор
    https://marica.bg/plovdiv/gradat/shefovete-na-vik-pazaruvali-apartamenti-ot-stroitelq-na-lauta-gardn
  • 24 Алекс Крос

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "geroy":

    Научи се да пишеш бе киртак
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове